Ženski svet

Бр. 1.

ЖЕНСКИ СВЕТ. |

понИ.

Сомбор. Дана 21. новембра о. г. на празник

Ваведења, прославила је овдашња Добротворна. Женска Задруга своју славу на најсвечанији начин. Повле свете литургије Високопречасни г. Љ Купусаревић окр. протопрезвитер са пречасним ог. Ђорђем Павковићем овдашњим ђаконом п лепом нашем православном црквеном обреду осветио је свечарску водицу у великој дворани овд. српске православне општине, која је том приликом дупком била напуњена отменим светом овд. грађанства, а било је и гостију са стране.

По обављеном чину водоосвећења сечен је и славски колач и освоћено је славско кољиво, којом приликом је ошште уважена гђа удова Јована Георгијевића као славека кума са неко лико искрених и топлих речи поздравила овој задрузи, овогодишњу њену славу, пожелела јој много напретка у остварењу оних циљева, које јесеби у задатакставила и на остварењу којих она са толико енергије и издржљивости и толиком љубављу ради. Ова задруга је данав и ако једна од најмлађих — заузела достојно и видно место међу старијим сестрама својим, које хуманим и родољубивим радом стекоше себи леп глас широм целог Српетва овостраног.

Новле овога у кратко зажелео је свако добро овој задрузи и пречасни г. протопрезвитер, а после њега управитељ српске учитељске школе овдашње, г. Н. Ђ. Вукићевић захваљујући се на оној великој љубави, коју указује ова задруга учитељској младежи; бираним и одушевљеним речима поздравио је ову елаву и зажелео изобилног Божјег благослова на корисном и сваке хвале достојном раду и деловању.

Круна ове славе беше свечани говор родољубиве и одушевљене Српкиње, гђе удове Со. Николић, која нам је у кратком ал језгровитом, добро смишљеном говору песничким одушевљењем и маштом приказала Задругу, као мајку и потпору бескућне сиротиње, као бодрог и одушевљеног старатеља женске омладине, која се у _ овдашњим српским школама васпитава у духу свете православне цркве и милог нам народног имена, као искреног и оданог пријатеља и учитељеких приправника, који се у овд. српској учитељској школи спремају за учитељски позив, као бодрог чувара свих особина ерпеког имена, јер ова Задруга и међусобно међу чланицама

|настојава свим силама, да одржи и јача свест о

јединству и слози српског живља. Радом својим је ова Задруга положила себи тврд и чврст основ, на ком стојећи са поносом може погледати на досадањи рад свој а то ће јој и за будуће служити за правац и у будућем њеном раду. Говор овај племенита ова гђа са толико је топлоте и осећаја изговорила, да су сви присутни до дна душе потресени били.

На крају ове свечаности многозаслужена председница гђа Катинка Вукићевић у неколико речи захвалила се присутнима на лепом одзиву и уједно ставила је до знања, да ће се парастос умрлим чланицама одржати прекосутра-дан 28. новембра у 11 часова пре подне у цркви светог Јована Предтече Господњег. -

Истог дана у вече, као на дан славе своје приредила је ова Задруга забаву у овд. п030ришту. Позориште тога вечера беше дупком пуно. Већ два дана пре забаве беху сва места раепродата тако, да многи од овд. мађарске интелигенције не могоше добити никаква места. — И ово велико интересовање потпуно оправдано беше уметничким приказом сваке тачке одабраног програма ове забаве. Пре свега припада у првом реду хвала овд. нашој дичној омладини, како женској тако и мушкој, која се у тако лепом броју одазвала позиву наше Добротворне Задруге те јој својим суделовањем притекла у помоћ, да се ова забава приреди.

Програм ове забаве беше одабран и изврстан. »Руски кадрил« од Направника, приправници и приправнице под управом свога заслужног наставника музике, г. Драг. Блажека, отпевали су са потпуном прецизношћу и веома вештим приказивањем овог уметнички склопљеног састава, народних мотива, што свакако на част служи, како г наставнику, тако и вредним ученицима и ученицама срп. уч. школе.

И друга песма на «Узбурканом мору, од Дирнера приказом својим само јесте један доказ више да г. Драг. Блажек не жали ни труда ни времена, само да својим ученицима песму омили. Приправнички мушки збор отпевао је ову песму ва потпуним разумевањем духа композиторова и то са таком еластичношћу у гласу и тачношћу у времену тактова, да је сва присутна публика са бурним аплаузом поздравила своје омиљене певаче, и тим израза дала и своме