Ženski svet

8. ЖЕНСКИ СВЕТ,

БР А.

признању према вредном г. Драг. Блажеку на великом труду и истрајности.

Заиста мора се признати да г., Драг. Блажек са потпуном рутином ове тонске уметности и са не мање одушевљења обучава учитељску младеж у певању, о чему сваке године имамо прилике да се уверимо на оним дивним св. савским беседама, који ву очити доказ истрајног рада и великог труда и одушевљења како са стране ученика тако исто и са стране њиховог заслужног учитеља г. Драг. Блажека. Еваза. им!

Највише интересовања побудила су у овд. публици два позоришна комада, које је наша дична омладина са толико уметности, разумевања, и тако рећи глумачке вештине приказала, да смо за часак морали помислити е пред нама на позорници нису дилетанти, већ прави глумци — уметници. — Наши дилетанти приказаше нам овог вечера два комада.

„Заручнике» од Е. Вихерта, нарочито за ово дилетанско приказивање прерадио наш познати песник и писац шаљивих игара Мита, Калић. Ова шаљива игра у прерађеном облику г. Мите Калића побудила је у свију гледалаца највећу пажњу, изврсном игром пак дилетаната: тђца Јованке Дамјановић, Зорке Лугумерске, Јулке Деспотовић и Јулке Градић, те г.г. Косте Панића, Милана Вујића и Озрена Лугумерског учинио је дубок утисак на све присутне, који нису тога вечера ни били штедљиви у бурном изражавању свога особитога допадања Тако нам изгледаше, као да се наши дилетанти једно с другим такмаче у што вештијем приказивању својих улога, те бисмо се огрешили ако бисмо хтели кога појединце да истакнемо. Игра беше потпуно складна, и то је и учинило најбољи утисак на све присутне,

Други комад беше „Школеки падзорник“ од К. Триековића. Тако рећи сваком је позната ова шаљива игра нашег незаборављеног Трифковића, те и сам комад а и уметничка игра наших дилетаната учинила је на присутне еилан утисак. Гђца Милена Антић у улози Катиној приказала, нам је нежну и брижну, но ипак зато и енергичну сеоску учитељку вештачки, тако рећи уживела се у улогу своју. Њој потпуно равна,

беше и игра гђце Олге Ј. Поповића, која у улози Саветиној беше нежно, мило и наивно девојче које слуша и откуцаје срца свога, стрепи и нада се за свога Станка, коју је улогу са потнуним схватањем и характера и ситуације приказао г. Стеван Илкић. Г. Лазар Радишић у улози надзорниковој, и г. Божидар Ковачић у улози писаревој беху изврени; и један и други сасвим тачно и природно одиграше улоге своје Но живота читавом комаду дао је ипак г. Станко Араницки у улози учитељевој, коју нам је тако верно и природно, са толико вештине глумачке приказао, да смо за часак помислили, да ту улогу ни наш Добриновић не би могао боље одиграти.

Не можемо а да овом приликом и овим путем н дамо израза свому особиту признању нашим милим госпођицама и одушевљеној младој господи, који нам овог вечера игром својом пружише толико уживања Живели!

Круна ове забаве беше жива слика: , Бранко и вила“, алегориски приказ Бранкових песама. Утисак ове слике беше велик! Прегледни и пла стични распоред лица, уметничка декламација, Бранкове песме „Девојка на студенцу“ од гђце Иванке Бикареве уз заносну пратњу мешовитог приправ. брум-кора беху гледаоце тако рећи подигли у више регијоне маште песничке на хеликон српски, где вила, (гђца Стојшићева) увенчава лаворовим венцем нашег Бранка. Дивна и мила беху она два анђелка, Горда (унука г. проте) и Мила (кћи г. Душана Јанковића), који пружаху Бранку лиру као песнички дар с неба.

Приказ ове слике и уметничко изведење

њено јесте заслуга бујне маште нашег Мите

Калића

Забава ова на цело грађанство сомборско учинила је леп утисак. Сви одоше из позоришта потпуно задовољни како са моралним тако и материјалним успехом,

Омладина наша пак одушевљена овим лепим усшехом прегла је, да пробуди на нов живот које од наших успаваних певачких дружина. И ми не сумњамо, да ће јој то и поћи за руком.

Б.