Ženski svet

ПР от

12. био зачињен лијепим говором, који је био проткан лијепим савјетима и најбољим жељама. Сувише нам је, вис. преч. отац Дабовић, обећао своју помоћ, кад се год добра наше задруге тицало буде. Ово нам је врло добро дошло, јер ово није први пут, да вис. преч. о. Дабовић ради на добру нашег народа, па знамо од какве користи и добра може он и нашој задрузи бити. Присутне госпође лијепо му се захвалише на његовој доброти и пажњи. За овим буде управа изабрана овако: предсједник госпођа Славјанка Шимрак, подпредсједник гђица Марија Дабовић, благајник гђица Ева Драгомановић, а тајником госпођа Олга С. Зеновић. У одбор за скупљање прилога ушле су ове госпође: Госпава Радуловић, Стана Матковић, Нена Радонић, Марија Дабовић и гђа Олга С. Зеновић. Задругино име је: Добротворна задруга Срткиња у Сан-Франциску. Наша задруга ће и крсно име да слави, а то ће бити Ваведеније.

Што сам сретна, да Вам о овој нашој установи могу јавити, дугујем поред нас поменутих још некоме, ко нас је упућивао овим путем и вазда нас лијепо савјетовао да се удружујемо, да се не цијепамо, како бисмо боље одржали српски дух овђе, гђе нас туђин кружи. Тај наш тако добар пријатељ и учитељ, Ви сте, господине уредниче, те Вам у име овдашњих Српкиња изјављујем благодарност као и жељу, да Вас Бог поживи дуго на корист милог нам Срп-

ства.“)- — Желећи напредак и срећу свим српским женским установама, остајем с поштовањем. 0.

#) Ми се радујемо, што су наше Српкиње у Америци послушале наш савет и удружише се, да користе Српству и да очувају наше племе у мору туђинства.

Живеле! Уредитшитаво.

ЖЕНСКИ СВЕТ Бр. 1.

Мекеезрог-Ра, ОК. — Америка. (Допис »цЦ. Гласнику“.) Ова доста лијепа и велика варош заступљена је доста добро Србима, тако да данас њихова колонија броји хиљаду и више Срба, који су већином из Угарске, Хрватске и Славоније. Ови Срби су, и ако далеко од свог рођеног камена, ипак остали прави потомци својих славних предака, те су и у далеком крају, — у туђини, туђем завичају знали своје најпрече потребе набавити.

Тако, данас, милошћу Божијом, радом и пожртвовањем својим, мекиспортски Срби имају свој свети храм, што је реткост код Срба у Америци, па још и код старијих и већих колонија. Мекиспортска српско-православна црква налази се на врло лијепом и подесном мјесту, што је не мање краси него њена љепота. Храм је посвећен српском просвјетитељу, оцу и учитељу Св. Сави. Ова црква има и своју уређену општину и добру управу, која се о истој добро и неуморно стара. Предсједник црквене општине је мјесни вриједни и заслужни Србин Саво Хајдим, који је такођер и предсједник највећег и најбољег српског савеза у Америци, — СртскоПравославног » Србобрана.

Срби у Мекиспорту, уза свој свети храм, имају и још неколико својих добрих удружења. Имају четири добротворна друштва, која припадају »Србобрану«. Друштва су ова: »Св. Сава«, »Св. Јован Крститељ«, »Милош« и женско друштво »Св. Петка«.

Особито је за похвалу, што и врле Мекиспортске Српкиње, угледајући се на своје добре мужеве, основаше своје чисто српско женско добротиворно друшлаво, те тијем показаше, дасу праве Српкиње и заслужне својих Срба мужева.

Мекиспортски Срби имају и своју читаоницу, која је скоро основана, и која с дана на дан све већма напредује.

Једном ријечи, српска колонија у Мекиспорту све живље корача напретку, те се је надати, да ће она својим радом знати одржати свој углед међу америчким Србима.

Оволико овом приликом уз српски поздрав, испод сјени торња Светосавске Мекиспортске цркве тамошњој браћи Србима

Оногоштанин.

Нећу те клети Клетва је тешка, Боловаћу боле

До гроба мог, Боле ће моје И јаде тешке, Најбоље знати Предобри Бог!

Лрежњице.

Њему се молим —

Да ти опрости,

Што си ми живот Тровао млад,

Што си сијао

— Кад љубио нијеси У недра моја

Невољу и јад. |

Нећу те клети...

А ти сад дижи Високо главу, Лепо је бити Поносит и млад, Кад око види Пред собом славу Којој га води Несумњив над!

Драга.