Ženski svet

боне и гувернанте; како ћемо приређивати сваке

седмице бескорисне сжурове» и празнити кесе мужевљеве; и како ћемо се, на понижење нас самих, смуцати сваке Вечери по улицама п иза-

8. ЖЕНСКИ СВЕТ

не-———————______

Бр. 1. зивати бедне и неерпске доживљаје од стране ониг, који на таквим шцетницама гледају у нама најобичнију робу за пазар.

А сад до виђења у другом писму. Шумадинка.

Госпођа Савка дра Јована Суботића.

Приликом своје 70 годишње прославе, примила је гђа Савка Суботићка, поред оног високог одликовања, што јој је Њ. В. краљ Петар [. указао орденом Св. Саве ТУ. степена, добила је још многе брвојавне и писмене честитке из свију крајева нашег раштрканог Српства, које ивносимо овде, да се види, колико је поштована и колико уважена та наша заслужна Српкиња.

ви наши политични, стручни и белетристични листови не само овп с ове стране, него и они преко атланског окејана, у Америци, донели су белешке п чланке о тој Српкињи, па чак пи чески „Женски Свет“, што ивлави у Прагу, донео је лик и леп чланак о заслугама т-ђе Савке Суботићке у свом 19. броју од ове године из пера администраторке истог листа, г-ђе Зорке Ховоркове рођ. Калић.

Поздрави су ови: | _

Нови Сад. Из признања за твоје велике заслуге и из поштовања према твојим подвизима на пољу народног процвата састала се данас свечана седница Добротворне Задруге Српкиња Новосаткиња, да прослави седамдесетгодишњи дан твог рођења, и кличе ти: Живела још дуго на дику и понос наш, на добро и славу нашег народа! — Радовановићка, Варађанин, Новићка и много грађана.

Београд. Женско Друштво честита својим сестрама у Нов. Саду данашњу прославу славној госпођи Савки Суботићки. Председница београд_ ског Женског Друштва: Магдалена Видаковићка.

Београд. Придружујемо се духом и срцем прослави 70 годишњице високо уважене и врло заслужне г-ђе Савке Суботићке, коју приређује Добротворна Задруга Српкиња Новосаткиња. Симо и Љубица Матавуљ.

(Ова су два брзојава упућена била Добротворној Задрузи Српкиња Новосаткиња, као приређивачу ове прославе, а остали су били упућени лично на саму јубиларку. Ур.)

Нови Сад.

= Штована госпођо! Као првој и најврснијој покретачици женскога питања у Српетву жели Вам данас још много најлешших дана Милева Опмићева.

— Срдачно честитамо седамдевету годину Валтпега рођења, педесетницу Вашег неуморног сретног благотворног рада за цео српеки женски свет. Арса п Анка Пајевић.

— Примите наш поздрав пи жељу, да Вас још дуго поживи преблаги Бог. Васа п Софија ПШуитбрк.

= Врло уважена Милостива Госпођо, с најдубљим поштовањем додази ево пи ја, да Вам из свег срца честитам седамдесети дан Вашег рођења с којим се спаја и педесетгодишњица Вашег епохалпог п најсјајнијим успесима крунисаног неуморног рада којим сте извојевали себи достојно место међу бесмртним великанима, српеким, просветним нашим трудбеницима, које народ благосиља. Уз честитку је обичај низати жеље а ја сам занаго у неприлици, какве жеље да надовежем на своју честитку. Та ни најсмелије жеље не би кадре биле ни достићи а камо ли премашити Ваше блажено уверење, да сте сав свој век провели у служби роду и човечанству и за обоје учинили што ретко ко. То уверење нема више потенције те му се не може ни пожелети, да буде јаче и сидније. Оно је на свом врхунцу и сад само да Вас Свемогући Творац одржи до најкрајњих граница човечијем животу, то може пожелдети, за то се може Богу помолити евако, ко Вас познаје и ко потпуно схваћа замашај Ваше светле појаве у нашем народу. А ја —- хвала нек је Валој доброти, е којом сте ми тако рећи очи отворили! —- спадам међу оне, којима Ваше огромне заслуге за просвету нашега народа нису нејасне као лаке шимере, него чисте и сјајне као сунце, па за топ смем с овом чеетитком изаћи пред Вас без стрепње, да ће Вам можда изгледати, као да ми је њу диктовала куртоазија а не безгранично поштовање према Вашој узорптој личности и искрено див-