Ženski svet

ЏИ

Брате

љење гвоздепој Вашој епергији, која Вам је дала маха, да учините то, што сте учинили. — У највећој смерности одани Јован Грчић.

— Пресветла Госпођо! Ми знамо оно, што је било, а што ће бити, то сам Бог зна.

Ми знамо, да се пре седамдесет година Србима учињеном милошћу божјом родила Савка Политова. Ми знамо, да је пре педесет година Савка Ј. Суботић, жена још довољно неоцењених заслуга по српеки народ покојног Дра Јовапа Суботића надахнућем божјим прва се разабрала. сабрала п одважила, да крчи закрчена а још никад необделавана поља ерпеког народа.

Делати у разноме правцу на необделаваном пољу народном у опште, а код Срба понаособ, врло је тежак а и смео задатак. Чупати коров и разноврстан чкаљ неразбора и предрасуда на пољу српекога народа; упирати, осветљавати мрачне стазе лепше будућности српске; изводити из таме зачамале, будити мртвим сном заспале српеке сестре; у њихово коло ухватити се па га још и водити срећи народној — то је још тежи и врло мучан посао. Но Ви га ипак савладасте.

Плиније Цез. Секундо рече: „Ја судим да су сретни они, које богови обдарише, да им што учине, што је вредно да се опише, или да нашишу, што је вредно да се чита; али су најсретнији они којима дадоше обоје.“

Ви сте, пресветла Госпођо, у горњем правцу делајући учинили што је вредно да се опише — а дблом је већ п описано — Ви сте написали што је вредно да ве чита -— па и радо се чита — Вама је дакле Бог обоје дао. Ваљда је горе наведено Плинијево суђење дало повода и нашем Петру Петровићу Његошу да каже:

Благо оном ко довијек живи Имао се рашта и родити!

По суду Плинијеву Ви сте најеретнија, а по речима Његошевим пмали сте се рашта и родити. :

Моја породица, која у редовима Вама захвалних чланова српског народа стоји, сретним се овећа, што Вам седамдесетгодишњи дан рођења и педесетгтодишњицу мучног јавног Вам рада на пољу боље пи лепше будућности српске поздравити може, молећи Овемогућега, да Вам штити крепко а за врпеки-народ драгоцено здравље Ваше; да Вам свако подузеће Ваше круном потпуног успеха крунише тако, да и Ви сами себе најсретнијом, која „довијек живи“, сматрати можете,

ЖЕНСКИ СВЕТ 9.

А ГО) поручује се и будућој пријатељској наклоности Пресветлости Ваше у име своје породице Аксентије Мародић сликар.

пме љубим Вам вредне руке п пре-

После скоро минулих дана, кад смо Вам поздравили једну славу, долазим да Вам у име моје имужа, мога поздравим одликовање, којим Вас је краљ Србије за Ваше велике заслуге одликовао. Дај Боже, да орден ев. Саве краси још много и дуго година Ваше племените груди! То Вам жели из дубине свога срца Ваша кума.

= Високопоштована и мила кумо!

Са поздравом и рукољубом од мене и мога мужа Ваша Вас поштујућа и љубећа п Вама од срца одана Софија ПШушибрк.

Београд.

Коло Орпеких Сестара из своје свечане седнице најтоплије поздравља своју дичпу љубљену председницу и кличе јој: Слава ти п хвала, уворита СОрпкињо, на твоме педесетогсдишњем неуморном раду за народно добро!" Кивела! — Чланови управног одбора: Љубица Луковићка, ГАивка Спасић, Даница Соларовић, Мица Радовановић, Мица Добри, Јуца Лазаревић, Вајка ШРокорац, Даница Дачића, Драга Марковић, Савка Митровић, Софија Миловановић, Зорка Илић, Ленка Стефановић, Мара Павловић, Ана Фидановић, Бети Батут, Надежда Петровић, Касија Милетић, Деспина Павловић, Роза М. Јовановић, Смиља Јовановић, Надежда Лонткијевић, Надежда Бошковић, Јованка Вукичевић. Надзорни одбор: Јустина Њукнић, Мица Павловић, Линка Кремановић, Катица Спасић, Ђана Јовановић, Јока Петровић, Роза Јовановић, Ана „Лозанић.

= Коло Орпеких Сестара врло је еретно, што може евојој драгој председници честитати високо краљево одликовање светосавеким орденом четвртог степена. — У име Кола Српских Сестара Потпредеедница: „Љубица Луковић.

— енско Друштво сматра за пријатну дужност, да Вам честита седамдеветогодишњи рођен дан и педесетогодишњицу неуморног и кориеног рада на хуманом пољу, желећи, да. Вас Бог поживи још безброј година на понос евих Српкиња. — У пме Друштва: Управа.

= Вођи и идеалу Српкиња честита педесетгодишњицу _узоритога рада Одбор госпођа. Књагиње „Љубице. Председница Панићка. Секретарка Вуловићка. = |

= Честитајући Вам седамдесетгодишњицу од рођења п педесетогодишњицу неуморног рада