Ženski svet

Бра.

ЖЕНСКИ СВЕТ

Рад добротворних

Бела Црква.

Под председништвом, подначелнице задружне г. Зорке Стефановићке а у присутству лепог броја задругарица, одржана је дана 4. фебр. 1906. у школском здању редовна главна скупштина »Добротворне Задруге Српкиња белоцркванкиња«. Пошто је предходно обављено оверовљење задругарица, прочитана су имена упокојених задружних чланица, који је акт уз устајање с места са »Вечан им спомен« пропраћен био. — Из извештаја одборског о раду му за г. 1905. увиђа се да је задруга бројала те године 37 редовних и 28 потпомажућих чланица, што свакако по крај маленог броја овд. српског становништва, документира свест и добру вољу наших женскиња за унапређивавањем ове племените институције. Две чланице су иселењем из места иступиле из задруге. Даље се увиђа из извештдја тог, да је задруга о Божићу заодела 8 сиромашне српске школске деце потребним оделом у чему јој је при руци био овд. трговац и врли Србин г. Мита Ђорђеви - Нанчић, поклонивши за 5 девојака потребно градиво за одело — за које дело је изречена протоколарна благодарност дародаваоцу. Даље да је задруга ова чрез своје изасланице г. Марију Ђ. Поповић и г. Емилију Ђорђевић - Нанчић одборкињу при 25. год. прослави постанка и рада Новосадске добротв. српске женске задруге участвовала и да су изасланице најсрдачније тамо дочекане, примљене и у сваком погледу одликоване биле; — да је при освећењу заставе овд. качарске задруге чрез свога тајника заступљена била и прилог од 10 К даровала; -– да је редовним месечним прилозима потпомагала 7 сиротих удовица; да је даривала прилог од 65 К фонду за подизање Санаторијума у Белој Цркви (у принценталу); — да су приређене 2 задружне забаве које су донеле 295 К чиста прихода и и да је задруга уз вредност од 522 К набавила 5 ком. акција белоцркв. срб. кредитне банке и штедионице, те тако акционаром те српске установе постала. Извештај одборски узет је с одобрењем

задруга Српкиња.

на повољно знање. — Извештај благајнички о стању благајне концем г. 1905. узет је на повољно знање и благајници издат је апсолуторијум уз признање за њен ревностан рад и труд — из извештаја се увиђа да задруга располаже сада ван набављених акција са готовином од 2350 К. -- Привреднику у Загребу вотиран је за г. 1906. прилог од 25 К као принос задружни за подмиривање трошкова око смештања срб. привредног подмладка и издаваће се редовно сваке године иста примоћ. — Затим се приступило обнови т. ј. избору управног одбора и осталих часница задружних. Избори су обављени акламацијом уз опште одушевљење.

За начелницу изобрана је г. Зорка Стефановићка. за подначелницу Емилија Ђорђевић-Нанчић; За благајкињу: Марија Ђ. Поповићка, за перовођу Ђока П. Поповић школ. управитељ. У одбор изабрате су гђе: Јулија В. Поповића, Тинка Деспотовићка, Милица Радосављевићка, — За преглед. рачунске гђе Софија Веселиновићка, Ана Путник и Ката Л. Путник. —

На послетку је једногласно и са највећим одобравањем прихваћен предлог задр. благајкиње Марије Ђ. Поповићке да се год. 1909. прослави 25. годишњица постанка и рада задружног скопчана са изложбом месних српских женских рукотворина. Па да би прослава и изложба што лепше и сјајније испала, решише се задругарице да пораде свесрдно на томе и да женску младеж и српске занатлије још унапред и благовремено загревају и одушевљавају са ту мисао, како би исти своје радове и рукотворе за што већом вољом и трудом за изложбу израђивали и тиме показали да и у Србину лежи снага добре воље и умења за оним што је лепо племенито узвишено и корисно и што му може на понос и дику свуди на сваком месту послужити.

За овим задругарице пуне задовољства разиђоше се својим домовима, поневши са собом тврдо уверење, да се удруженом слогом и најтежи послови са лакоЋћом могу отправљати.

=> ГЛАСНИК.

Добротворна Задруга и српски шегрти. Од последње 2—8 године присвојпле су неке наше добротворне задруге „Привредникове“ српске шегрте као своју децу и окупљају их сваке године на бадњи дан и Божић, те их поклонима, јелом и пићем обасипају, да им тако покажу, да нису ни у туђиип остављена од својих и да имају матера, које св њих сећају о тим великим п благим данима. У томе се пајвише одликују Добротворна Задруга Српкиња у Сомбору и Срби у Баји, који су и ове године у своје школе искупиле на бадњи дан, а Бајци и на Божић све српске шегрте из свог места, те су их обдарили воћем и јелом, резали божићни колач и учинили све, што ће их подсећати на њихов родитељеки дом. За тај чип имају највише заслуге у Сомбору г. К. Панић трговац пи повереник Привредников, а у Баји г. парох Милутин Григоријевић п његова супруга Ана, а потпомогли их даровима Катарина удова Вујићка, Славка М. Маширевића, Ленка и Јулка Пиесаревића и Даринка Срећковића. Слично овоме учинили су и Срби и Српкиње у Осеку, В. Бечкереку, В. Кикинди, Темишвару, Џешти, Панчеву, Земуну, Мптровици, Иригу, Сенти, Вршцу, Руми, Јасенову и др. а с овима мн остали Срби пи Српкиње приложили 12 К 60 п. за ту цел.

Нове Добротворне Задруге. Наше Српкиње у Старом Стапару прегле су, да п оне у своме месту оснују Добротворну дадругу. Ми се надамо, да ће им то поћи за руком, само нека је добре воље п истрајности. Данас је већ стидно, где има п десетак интелигентнијих Српкиња, да немају и своју задругу, јер то је једино место, где се скупљају наше Српкиње на договор за јавне народне потребе и где показују, колико су културно одмакли од нешколованих п необавештених својих сестара. Што више . оваких задруга у нас, тим више скаче жива па топломеру наше народне свести. У добри час дакле!

Српско наредно позориште у Новом Саду имало је 99. дец. 1905. г. своју редовну главну скупштину на којој је, међу осталим радовима, изабрало за начелишка г. А. Хаџића, досадањег подначелника, за подначелника, г. дра Гедеона Думферског, за управитеља друштву привремено на годину дана г. Перу Добриновића, надпег омиљеног глумца. Досадањем многогодишњем начелнику г. дру Лави Статојевићу којп се населио у Београд, изјављена зе протоколарна захвала на досадањем труду и раду. Скупштина је решила, да се сведе број глумаца и глумица па 28 пда им се повисе плате. Најмања плата 80 К, највиша 220 К.