Ženski svet

40. ЖЕНСКИ СВЕТ

Бр. 2.

Велики приложник. Наша браћа Бошњаци и Херцеговци, ванредно одушевљење и оданост своју указују према својој православној цркви и својој вероисповедној школи. Тако читамо скорим у „Срп. Ријечи“, да је у Чађавици председник општине и трг. Лазар Ољача издао око видања новог храма својих 10.000 круна и од тога је примпо од општине натраг бев интереса само 6200 К а 83800 круна је поклонио општини ма да јеу врло скромним материјалним приликама. Та околност јасно казује, колико онај народ љуби и поштује своју цркву и своју веру.

Верени и венчани. Гђица Катица Потовићева, ћерка т. Ђоке М. Поповића, књижара и угледног грађанина новосадског, потпомажућа чланица Добротворне Задруге Српкиња Новосаткиња, верпла сес г.ц.и кр. поручиком Фрпдрихом Цекелијусом из Будимпеште.

Г. Борислав Јанкулов, професор државне учитељске школе у Баји, а бивши суплент новосадске срп. вел. гимназије венчао се у четвртак 20. јануара (8. фебруара) о. г, с гђицом Лемком Гађанском из Модоша. Честитамо и једним и другим младенцима!

Г. Лаза Дунђерски, велепоседник новосадски и сентомашки поклонио је 2000 круна сентомашкој српској цркв. певачкој дружини као потпору, на чему се то певачко друштво топло звахвалило.

Висока одликовања. Његово блаженство, патријарх јерусалимеки, одликовао је Крстом Гроба Господња престолонаследипковицу кнегињу Милицу. Истим орденом је одликован п књаз Мирко.

Забаве. Добротаворна Задруга Српкиња Новосаткиња одржала је други дан Божића прошле год. своју игранку с томболом. Забава је била ванредно лепо посећена од саме српске интелигенције. Било је и несрпске публике у лепом броју. Чланице задружне прилагале су предмете за изигравање на томболи пи утекло је свега 88 предмета, а томболу је купила задруга сама, која се састојала из порцуланског сервиза за' шест особа. На каси је пало 858 круна, а остало је чистооко 250 К. Публика је била врло расположена и девојке и младе жене ивиграле се до миле воље, јер је било више играча него играчица. Томболу је приредио г. Џера Матић и син му Душан, а пшло је све брво и тачно, те заслужују сваку хвалу.

Добротаворна Задруга Српкиња у Дарувару приредила је Беседу с игранком у корпст своје благајне 8. (29.) јануара о. г.

Просветна женска задруга св. мајке Анђелије у Будимпешти приредила је 10. (28.) јануара о. г. Беседу с игранком у корист свога фонда за образовање сиромашних ученица свога девојачког васпиталишта.

Добротворна, Задруга Српкиња Џамчевкиња приредила је 21. јан. (3. _фебр.) о. г. у корист своје благајне забаву с игранком.

Српско певачко друштво „Слога“ у Дубровнику приредило је 14. (27.) у славу св. Саве забаву с игранком.

Сриско-православна цркв. школ. општина у Доњ. Тузли приредила је о св. Сави Беседу с пгранквм у кориест свога школског фонда.

Добротаворна Задруга Орпкиња Земункмња, приредила је концерат с пгранком 922. јан. (4. Фебр.) о. г. у корист своје благајне.

Српска Читаоница у Карлову, приредила је забаву с пгранком у корист свога фонда 19. јан. (11. фебр.) о. г.

Добротворне Задруге Српкиња из Даља и из Задра, прпредиле су забаве с ипгранком на Сретеније 2. (15.) фебруара о. г. у корист свога фонда.

Св. савске забгве приредили су скоро сви просветни српски заводи, а наиме: срп. виша девој. школа у Панчеву; срп. цркв. школ. општина у Бјељини, српско правосл. цркв. певачко друштво „Св. Сава“ у Фочи, срп. правосл. цркв. школска општина у Приједору; дружина ђака срп. учнтељске школе у Пакрацу, ученици и ученице српске учитељске школе у Сомбору, ученици срп. вел. гимназије у Новом Саду и т. д. Овогодишња новосадска гимназијска беседа била је ванредно лепо посећена, од месне и стране публике. — Истог дана по подне била је свечапа седница књижевног одељења Матице Српске у којој је држао професор г. Тих. Остојић свечан и леп

говор у славу стогодишњице од рођења и педесетогодишњице од смрти пок. Јована Стерије Пошовића, оца српске драме.

Народна кујна. У Шанчеву је отворена и ове године народна кујна за сироту школску децу и исхрањује 9200 деце. Даје им се сваки дан на подне чорба и још по једно

јело е месом.

~

ЧИТУЉА.

Анка удова Стакића.| у Вуковару се упокојила 26. дец. 1905. г. ретка добротворка Ана уд. Стањић, рођ. Пауновић, у 71. г. живота, а то је мати одличног грађанина п одушевљеног родољуба г. арка Стамића, велепоседника вуковарског. Ова врла покојница је још за живота са својим јединцем спином Карком којп нема деце, договорно установила, да се по смрти њиховој сво имање њихово преда фонду српске велике гимназије у Нов. Саду, а имање им износи до 700 јутара ораће земље, које представља данав вредпост од 600 хиљада круна. Са овом задужбином п задужбинама пок. Арсе и његове супруге Анке, као п задужбине пок. Чиче Јовановића пз Титела п Емилије Мунчићке из В. Бечкерека биће осигурана ова наша гимназија и народни ће фондови потпуно моћи у евоје време приходе давати и на друге просветпе установе. Нека је вечна успомена овој врлој покојници!

т Софија Гргурова, бивша учитељица у Вемену у Барањи, поболела се пре две године и морала је напустити школу и помоћу добрих људи и овдашње Добротворне Задруге Српкиња провела је претпрошлу годину у Далмацији, у топлој клими да поправи своје здравље; али ево ове зиме поново оте болест маха п угину нођу уочи св. Саве о. г. у 22. години живота цветак дриг и мио матери, у којој је имала своју потпору, другама п пријатељима п оде са овог света. Испратише је сви старији разреди овдашњих овн. нар. школа, срп. виша дев. школа многи познаници до вечне куће п спустише груду земље е изразом: Бог да јој душу прости кћери, другарице и верна пријатељице!

т Александра Н. Михајловића рођ. Субовљевића. Тек сад смо добили тужну вест, да се одлична Орпкиња, супруга г. Негована, војн. капетана, из Ваљева, упокојила септембра месеца, прошле године у очи кретова дне оставив за собом ојађену мајку, честитог супруга и четворо ситне дечице да кукају за својом узорном мајком: Вечан јој спомен!

т Еугенија Герба. У суботу, 81. децембра 1905. (18. јануара 1906. у 8 сати пајутра, заспала. је вечни сан, на Сушаку учитељица више девојачке школе, гђица: Еугенија Герба у 41. год, живота свога. Њено мртво тело, по нарочи“ тој њеној жељи, превежено је у Огулин, одакле је дне 8. (16.) јануара т. г. дигнуто, у 2 часа посље подне, и сахрањено у убавом местанцу Отоку, крај Огулина, уг родитеље блажене по-

Дашњ= лић = _пилславт Васа пасслт.

ње

ни аи