Ženski svet

44. ЖЕНСКИ СВЕТ

Бр. 2.

табака, сваког 15. дана у месецу у Београду. Цена је за Србију 2 динара годишње а за Аустро-Угарску, Босну, Херцеговину и Црну Гору 2 круне а 1 круна на пола године. За све друге земље 3 круне годишње. За Србију се шаље новац на дра В. Кујунџића, Београд, а за све друге земље на дра К. Радојчића или дра С. Недељковића, лекара у Земуну (Лтопу). Овај је лист свакој кући потребан. |

— »Нови Нараштај«. Под овим насловом почео је 1. јануара о. г. издавати учитељ г. Никола Т. Ђурић из Цага код Окучана нов месечни лист у свескама од једног штампаног табака, који је намењен сузбијању алкохолних пића у народу. Лист је намењен родитељима и учитељима, који могу највише испомоћи, да се код нашег нараштаја потискује и предупређује алкохолно пиће. Цена је листу на целу гоцину 4 круне, која се шаље на горњег издавача у Цаге пошта: Окучане (Славонија). Одговорни је уредник г. Лазар Кекић, учитељ. Ми најтоплије препоручујемо овај лист нашим родитељима и учитељима.

= Школски Лист. Од св. Саве о. г. почео је поново излазити »Школски Лист«, који је пре две године престао. Сад ће излазити, по решењу Школског Савета у Срем. Карловцима под уредништвом глав. школ. референта г. Ђорђа Поповића и биће уједно званичан орган наше највише автономне школске власти.

— »Уставност. Под овим насловом почео је од нове године овамо да излази на Цетињу нов недељни политични лист, који ће поред »Гласа Црногорца,“ отворити ступце своје сваком добром човеку и Србину, да своје мисли износи на уљудан начин и зрело расуђивање о свима јавним и државним пословима. Цена је листу годишње: 8 круна, а за АустроУгарску, Босну и Херцеговину 12 К годишње, које се шаље на адресу »Уставност«“, СеШепе = Моптепегто.

= »Садашњост«. Др. Иван Веселиновић, адвокат в-кикиндски, почео је поново издавати лист »Садашњост«, који је пре две године био престао. Лист је сад поред просвете, привреде и забаве, узео и политику у свој програм. Излази у Вел. Кикинди недељно једанпут, а цена му је 8 К. годишње.

Мали добротвор. Број 4., 5. и 6. овога најјефтинијега и најраширенијега омладинског листа изишао је и опет у једном свеску под именом »Снежанке«. Садржај му је биран од наших најбољих и најмарнијих омладинских писаца. Поједине свеске стају само 20 пот. Претплата се шаље Фр. Бартушу, равнајућем учитељу у Загребу.

Полаженици. Приповетка из школског живота, за младеж написао чика-Миливоје Чудомировић, учитељ у Босуту. Издање књижарнице Миливоја Каракашевића у Сомбору. 1906. год. Цена 20 потура. — Писац пише лако и

популарно за децу и ми препоручујемо ову књижицу деци за награду.

Мисли о бадњаку и Божићу. Написао Јов. Јанко Ђ. Ћосић, сегедински учитељ и наш сарадник. Цена 20 пот. Намењено Србима и Српкињама, а посвећено Њег. Светости патријарху Георгију Бранковићу.

Исправак.

У 1. броју нашег листа код песмица: »У здаси«, случајно је изостало име Анто Б. Кошутић, што овим исправљамо.

У белешци о одевању школске деце у Нов. Саду на стр. 18. стоји, да је набављено 32 чакшира, а треба да стоји: 32 пара мушких хаљина.

ПРЕТПЛАТНИЦИМА.

Слаћемо још овај п пдући 8. број свима нашим дојакошњим претплатницима, који се још нису одазвали претплатом, па ћемо онда прекинути шпљање свима, којп донде не пошљу претплату за ову, а лањскп дужници п за прошлу годину.

Преттљлатиу примамо само на целу г0дину а третаљата је три круне на целу годину.

Многи наши претплатпици пису још начисто, колика је паша претплата, те неки шаљу по две, а неки по четир круне.

По две круне послале су ове године: г-ђе-це: Стока В. Ковачевића пв Бос. Градишке; Даринка дра (Ст. Шоповића пз Сомбора, Милка ЉМиловановићева пз Тур. Бечеја п Александра Врбашка из Осека; по четир круне послале су: г-ђе-це: Марија М. Сивачка пв Ирига, Мара дра Б. Давидовићка па Тур. Бечеја; Срп. Читаоница пз Сентомаша; Ленка Г. Жабанска из Сентомаша п Мара дра Јовановића пз Пакраца. Стога молимо оне, које су нам послали мање, да накнаде недостатак, а онима што су послали више, урачунаћемо то у претплату за 1907.

У Нов. Саду 81. јануара 1906. Уредништво.

Пријатељи листа.

Г. Петар Кулић, поведник из Митровице платио је поред свог листа још два примерка, од којих се један шаље на г. Јована Митровића у Сари Кени у малој Азији, а други г, Р. Живковићу у Фијуму (Ријека).