Ženski svet

"Зи

Бр њи.

ЖЕНСКИ СВЕТ

(Стр. 289

смештена у згради државне тамошњо гимназије; а управу је примио Г. Јеремије Топаловић, управатељ пете гимназије. У женекој римназији уписало се већ преко 29 ученица.

КЊИЖЕВНОСТ.

»Орпеки Учитељ«, зваће се пов школски анег, што га од одуће 1908. године покрећу српеки учитељи пз краљевине Хрватске п Славоније, а који смо у последњем броју пашег листа праказали под насловом „Српска Школа“, Ова промена је за то учињена, што српски народни учитељи из Босне и Херцеговине већ шадају једап педагошки лист под насловом: „Српска Школа“.

Календару. Добили смо досад три готова календара 3а идућђу 1908. годину: Календар Матоцо Српске, Сгражилово и Св, Сава. Сва три су илустрована и сва трпи имају поред калепдарског дела јиш и поуке и забаве.

Матичин календар је издала Мотица Српека у облику досадањих својих калсндара и даје их бесплатио својем члановима, а пездановима продаје по 35 повч. или 70 потура. Овогодашњи Матичеп календар уредио је нат сарадник и професор гимназије г. Јован ивојповић у дослуку са редавционим одбором Матеце Српске. Овај калепјар има 64 слике, понајвише ликова знаменитих људи из српеког и словенеког света.

Календар Стражилово, уредио је професор Јован Грчић, а издала га је књижарница А. Пајеваћа, коју води Светозар Огњановић, књижар у Новом баду. Калевдар је израђен у штампарији деон. друштва »Браника«. Овај календар је први пут изашао ове године под тим насловома у облику п величини бившег „Орла“ календара, а и цена му је 1 К, као и „Орлук што је била. . календару је 57 слика изложено, већим делом пете знаменште Срикиње на књижевном пи умет тачком пољу и наши знатни књижевиши.

Календар „бв. Сава“, уређен је од дра“ Камепка Суботића, књижевника, а издао га је Лука К. Адексвјевић подузетвик творишце српских пра воелавпех прквепих утвари и свих светих православних вкона. Величина му је нешто пећа ед „Стражалова“ а насловни лист приказује св. Саву, манзетир Хизепдар по ликове српских краљева и царева из Пемањине лозе. Оопм тета 89 других едика, понајвише лица и прегода па српског нзр. живота. Цена му је: 70 пот, или 80 нова.

(ва три ова календара имају лепе садржине

п могу се препоручити нашем евету да их узме не тодико календара ради, колико оне поуке, што је у њима. ,

Летопис Матице брпеке. Година 88., књита 946, Свеска МЛ. за годину 1907. годину. Цена 1 К овој свесца.

Суха грана. Књиге Матвце Српске, бр. 22. Роман Оветозара Хурбана Вајанског. Са словачког превео Ј. Вучераћ. Нагрзђено и штампано из 84дужбине Јована Остојића п жене ну Терезије. Цена је овој књизи; 2 К,

Ко постане члан Матице Српске добија све пите Матичине бесплатно. Чланарина је 100 К, која се може уплатити у пет годашњих рата по 20 К, а чим прву рату уплати, добија одмах књиге Матичине.

Ђаци неваљалци. Под тим насловом на. писао је ован Удицки, срп. пар. учитељ у Срем. Матровици, приповетку за школску мушку децу. Књига је штампана у штампарији Мирослава Снајића у Митровици и продаје се пла код писца или у тој штампарији по 40 шотура (20 нов4.) Штампа је чиста и круппа за децу удешена,

Ми смо ју прочитали и налазимо, да је књига добра и поучна за депу и врло добро би служили за божићни, ускршњи и испитни поклон за децу.

Невеста Љутице Богдана. Под овим наеловом написао је и падао Светозар Марти. новић, из Старог Бечеја драму у три чина 0 предигром а по спеву Милорада Шапчавина. Цена је књизи: 1 кр. и може се добити код шиспа.

Трговачко занатлијски календар за преступу 1008. г. Уредио Душан Славић. Издање ђачке књижарнице Боже (0. Дачаћа. Цена 070 дин, или 70 потура. — То јо више џепни него домаћи календар. Има за трговце и занатлије лепи бележака и поука. У њему је изложена и граматика за светски језик Есперанто.

Календар Гњаватор за 1908. г. Издање српске књижарнице А. Пајевоћа (6. Ф. Огњановића) у Новом Саду. Цена 40 пот. (во је шаљиви календар, који карикира наше друштвене прилике.

Календар „Вардар . Као сваке, тако н ове године „Коло (раских сестара“ дало је у штампу свој календар „Вардар . Поред добро уроЊеног кадендареког дела, Вардар се одликује 60гатом научном по забавном садржином, благодарећи сарадњи наших призпатах књижевника. Уз текст који износи шест штампаних табака Вардар доноси велики број слика, градова и покрајина из