Ženski svet

· 284.

свију крајева српских, Кло и лекове наше изгивуле браће, која своју крв продише за српеко име и слободу.

(ве године уз Взрдар пде као прилог нова Иегоријско Политичка Карта Српеких и Осталих Јужних Словенских Земаља, коју је израдио наш вредии професор г. Св. Темић. По оцени г. Јов, Цвајећа карга заслужује сваку препоруку.

Цена је Вардару и све као п прошле гедлне свега 50 п. Д. и ако сам прилог много ваше Вреди. Коло га даје по тако ниску цепу јер жела, да да могућности и спроматпим Србима, да набаве ову добру и депу српску изродпу књигу.

И ако је ретко која ерпска књига тако много растрпдата као Вардар прошле годиле — 22 000 примерака —- ипак је и то још мадо, кад св узме у сбагр да је чест приход пахењен п0стрздалима из пеоелобођених крајева: кад се оцени његова права вредност и израчуна број опих, који лако могу да одвоје 50 п. д. па народне ствари. __ Зато Коло моли све своје пријатеље, који су Ку се лане тако пскрепо одазвали, да 66 и ове тодане заузму око растурања Вардара. Коло усрдно

моди и све остале добре Србе и (Српкиње, који

су свесни својех народних дужпости, Да се својски заузму, да Вардар допре не само у имућне домове по и у епротвњске колибе,

Сваки, ко би желео, кеко у Србији тако п ван граница њених, да купи Вардар, нека се са поручбинама одмах обрати Колу Српски Сестар", Св, Дом — Београд, коко би адмпнистрација, чим Књига буде готова, могда присгупшти разашаљању.

Кижари имају уз доплату 15%; у комисион 109. Продавци новвнз имају 15%, проценат, а дебијају само за готово.

Садржина – календара: за 1908. тодину: 1 Календарски део (са редословом Српског Краљевског Дома, државним светковинама и празничтим данима). 2. Вардар, пвема од = Војнел ва Ј. |. лијћа. 8. Молитва, од Петра Кочића. 83. Боки, несма од Алекее Ш.шгаћа. 5, Коло Српеких 06стара, чланак. 6. Око Струме н Вардара, песма од Ва. Ст. Каћанског. 7. Султан Мурат |. п царица Мара, народна песма из Велеса, 8. Бек Васкрса Србије, чланак. У. Народне песме из Маћедопије п (Ст. Србије. 10. Мати, комитска прича »Годемијота“. 11. Порука, песма од + Дутапа Симића. 12. Јупак Жепе, историјске елаке од Ј. И. Томића. 18. Над Водама Вавилонским, песма од Милорада Митровића. 14. Весеље робова,

прича од Ф. 15. Српека молитва, песма од ј

ЖЕНСКИ СВЕТ

Бр. 12.

Змај Јовапа Јовановића. [6. Како се Срби могу привредно опоравати, чланак. 17. (0 земљо моја, песма од Алексе Шаптића. 18. На пашам пољи ма, песма од Семе Пандуровића. 19. Борба код Пасјана, чланак 20. Шћ у Призрену, песма од т Душапа бимића. 21. Опело, комигека прача од М. Џ. 22. Косово, песма од + Ђуре Јакшића, 23. Описи слика, 24. Некролози изганулах јунака. 25. Чланак уз карту. 26. Карта Српских и Осталих Јужних Оловепеких земаља, 27. И двадесет п шест разних слика.

Коло Српских бСестара.

Позив на претплату.

С овим бројем завршујемо 22. годиву нашег листа и првим наредним бројем отпочињемо, у пме божије, 28. годину свога живота.

За последњу годину јако се изменуле прилтке на техничком пољу оваких подувећа, Штампарски рад поскочио је са пуном трећином досадање цене своје, а и паппр је поскочпо. Експедпција се у цени подвостручила. Но ми емо се ппак решплп, да продужимо издавање нашеор листа у истој величини п истом облику по досадањој цени, што се надамо, да ћемо то у нечем накнадити са издавањем огласа, које намеравамо пдућо годиве падатније пздагати.

Да би се п поред оваких прилика могао одржати овај једини женски лег и орган овостраних Добротворних Задруга Српкиња, молимо врло лепо све чланпце овосграних Добротворних Задруга, као п друге интелпгентније Српкпње, да се претплате на паш лиасг, којп ће их као по до сад пзвештавзти о свему, што се односи на рад п живот ов страних Српкиња; из њега ћеге базнати камо теже данашње интелигентније чланпце народве; сазнаћете, на ком степену развитка стоје оне и чиме се баве, видићете и како мушка сграна према струји данашњег времена мисли и осећа према раду п тежњи наших мислених Српкиња. Све то доноси и износи наш лист у обилној мери и даје правац млађем женском нараштају како ће да управља свој