Ženski svet

Бр. 4.

ЖЕНСКИ СВЕТ 5

Стр. 87.

запитала оца: шта то мама хоће» Самујило би намрштио своје и онако већ наборано чело, а Ела је ћутала, увек мирно пи тихо по кући ходалаа у том вечитом миру и ћутању дете је расло, телесно се даље развијало а лушевном развитку помагале су оне многе књиге, које је Самујило својој кћерци куповао, увиђајући и сам, да му је кћерка са материне несреће упућена на самовање, те је хтео да је барем у књигама позна са животом. Девојче је радило. У радњи замењивало оца, неговало болну матер. и већ тако рано примило кућевну бригу. Ш!еснаест година, да лепе младости. Проћи златно безбрижно детињство, ужи вати оно мало девојачка доба, када је лепа девојка свесна своје лепоте. МИ тих лепих шеснаест година навршила је Ела. Но њено детињство не беше безбрижно, онај прелаз у оно мило девојачко · доба започео је смрћу миле мајке. Мртва лежи предобра жена, смиловао се Бог њених мука, па ју решио јадног живота. | "У црно обучена млада девојка наслонила се на мајчин одар, велики бол п туга тиштали су душу девојчину. У очима не беше суза. Неми бол обузео јој младо биће. Научена на патњу, на прегоре, све је у себи скривала, а очи, оне велике тавне очи, ретко су сузу пустиле. Самујило је гледао са неким поштовањем у своју кћер, гледао и тешио се, да __ће му ипак зрака радости због тог једи ног детета озарити његов тежак живот. То би бивало за час, после би саможиви отац увек само на себе мислио. Одмицали су дани у кући Самујиловој тихо и мирно, као да у тим мрачним зидовима не бије младо срце. Млада тужна девојка жалила је своју мајку. Увиђала је, да је и у онакој боној сени било срце пуно љубави за њу. Отац је брже прежалио своју вгрну љубу. Распитивао је. на све стране за добру газдарицу, којој би свој велики домазлук поверити могао. За кратко време преузела је све газ Динство фрау Рози, разрока, првенокоса женица. Како је била мала и дебела а при том неисказано ружна, тако, да се сви млађи ругали њом; али она их је чуд-

ним начином ипак све придобила, те су је шта више почели слушати и налоге њене вољно извршивали. Колико је била ружна толико и лукава. За кратко време упутила се у сваки посао; за све се за нимала, прегледала је запуштене зграде, уредила је све, и кућа је светлила у највећој чигтоћи Тим начином освојила је и газда-Самујила и веровао је, ла она само добра кући и његовој кћери желп и чини.

У почетку њезина доласка брпнула се Ела за спремање и уређивање соба као и куповање и наређивање за куваље. Касније је фрау Рози и то преузела, јер је увидела, да ту може имати за себе доста користи а изговарала се газда-Самујилу, да Ела не држи ништа строго по правилима израиљске вере, а она из свега види, да је он добар Израиљ, па не ће да се непажњом огреше.

Наравно, да јој је газда Самујило то одобрио и похвалио њену пажњу, јер он на обичаје своје вере добро пази и строго држи а његова кћи је премлада остала, па није чудо, да су јој верске ствари не-, познате.

А сам пмам и сувише мало времена да је у том упућујем, додао је Самујило.

Ја то знам, зато ви само мени оставите, ја ћу госпођицу о свему научити. Мислим, да сте увидели, да ја сваки посао добро разумем, хвалила се фрау Рози, а оне криве очи још више се искривише.

Господар Самујило задовољно је по-. гледао. Добро, добро, фрау Рози, само тако чините, па ћете по заслузи бити награђени.

Ова лукава жена уживала је, што је у кући све за се прпдобила, још само Ела предусретала је хладно а и за то је досетљива фрау Рози била већ план сковала. Сутра дан дочекала је Елу у ку хињи весело те почела ласкајући питати за њена омиљена јела. Када јој је Ела одговорила, да јој је то свеједно, почела јој фрау Рози говорпти, како није добро, што увек код куће седи. Тако лепа млада девојка треба да живи, да се провађа. да што више у друштво залази. Ела јој је одговорила, да у садашњим приликама-то