20. oktobar

„4р0натоиа.

ЕТ.

· ГДЕ СЕ СМЕЈУ, А ГДЕ НЕ, ПАРКИРАТИ АУТОМОБИЛИ2

Првомајско. такмичење налази се у етапи пуног замаха. Оно по | свом обиму, садржини, организа: ционој припремљености и већ до сада постигнутим резултатима превазилази сва досадашња такмичења. Да би се у сваком тренутку имао најпотпунији преглед кретања такмичења, потребно је посветити пуну пажњу подношењу извештаја о постигнутим резултатима у такмичењу и правилном и смелом истицању најбољих радника у производњи,

Извештај о постигнутим резултатима

Једна од основних слабости која се провлачи још из децембарског такмичења је неподношење извештаја о постигнутим резул“

Стубови са знацима где се смеј15 атима у такмичењу. Месни од"паркирати ауто лоше су прошли У| бори наших синдиката не прни-

време окупације. Пијани окупаторски д + | возачи налетали су на њих, а у- мају редовне извештаје својих

личне борбе завршиле су посао оба- || подружница. Та слабост мора апу рања и кривљења ових стубова. Да- | солутно да се уклони у овом так„нас су они Паје бео па еНЊ 206 мичењу.

, не служе својој н . ако н ов Н твар улова а одрекао У лредузећу начињен

"места н прислоњена уз дрво, чекају у

да добију своје ново место. оквиру кога су радници и упра-

ње а ва предузећа узели обавезе на себе, — о тим обавезама треба ни

ЗА ДВА ЧАСА РАДА ТО БИ БИЛО | мора да зна и Министарство ин.

У РЕДУ... дустрије и Месни одбор дотич-

не струке. Месни одбор треба да

буде извештаван од синдикалне

подружнице. а Министарство ин-

дустрије од стране управе предузећа, Пошто су обавезе дате, и о њима извештени и Министарство и Месни струковни одбор, по. требно је да синдикална подружница обавештава свој Месни струковни одбор сваких четрнаест дана шта је у току протеклог времена испуњено од датих оба. веза и на какве се тешкоће наилази приликом спровођења пла.

на такмичења у дело. Подношењем извештаја неће се само контролисати постигнут У-

спех, него ће и резултати постигнути У једној фабрици у оквиру такмичења служити као потстрек другим фабрикама, а искуства, било у погледу успе. ха или неуспеха, у току такмичења из једне фабрике Месни струковни одбор моћи ће да пренесе на друге фабрике и да пру. жи конкретну помоћ у савлађивању евентуалних тешкоћа.“

Разлози за подношење детаљ. ног извештаја не могу да произађу из неких објективних тешкоћа. До тешкоћа може доћи само онда, ако је слабо постављена организација такмичења, На пример: ако је сама подружничка управа организовала такмичење без учешћа управе у предузећу. Ако управа предузећа не учествује у изради плана такмичења и у његовом испуњавању, радници могу да израде и најбољи план, а да га не испу. не и не могу га испунити без учешћа предузећа. Ако пак и испуне извесне делове плана, не могу да имају тачну евиденцију постигнутих резултата, без У: чешћа управе предузећа, У том случају радници не могу да прате кретање свакодневно постиг. нутих резултата, да их са свих страна проуче и објаве у једном одређеном одељењу предузећа, установа или фабрике, јер су они првенствено везани за једно одређено место — за своју машину. Пратити ток такмичења, његове успехе и неуспехе може најлакше управа предузећа која руководи целим предузећем, код које се сливају сви канали про. изводње и која је обавезна да прати сваки рад у фабрици. С друге стране, успех у такмичењу ће бити потпун ако су у изради његовог плана и у само такмичење ушли сви радници, сви техничари и стручњаци, почев од помоћних и неквалификованих радника, па до управе предузећа и највиших руково· диоца у њему.

Управа предузећа може преко свог апарата који се састоји из техничких, административних и стручних кадрова да настоји,

На углу Драшковићеве улице, пред

Поашком банком, поред ивице тро· тоара, налази се већ прилично одавно рупчага и око ње гомила камења.

Кад се узме у обзир колико је света

свакодневно приморано да прође о-

вуда, јасно је да ова рупа и то

камење претстављају истинску сметњу. А то би се могло довести у ред за два часа рада...

Ж ж #

ИЛИ ПОПРАВИТИ ИЛИ УКЛОНИТИ,,.

За време окупације постављена је ограда око трга пред Позориштем. Уколико је та ограда, у циљу нормалног саобраћаја, потребна и корисна, треба је оправити, да би служила својој сврси, то јест, да не би несавесни пешаци, прескачући 060рене стубове и ланац, прелазили преко трга на местима где то није дозвољено.

ж о ж »

ЗАШТО НЕ и НА СРЕДИНУ УЛИЦЕ2

Беогродски родници у селу Кнежевцу

У оквиру првомајског такмичења, радници предузећа »Рогожарски« у заједници са подружницом медицинског факул| тета, подружницом обућара >Бастијаниће и друговима из кројачке задруге >Будућност«, — формирали су бројну радну екипу, која је у недељу трећег марта радила у селу Кнежевцу. Својим радом ова радна екипа помогла је мештанима Кнежевца како оправком најпотребнијих ствари домаћинства и пољопривредног алата, тако и стручним саветима у погледу чувања здравља и неговања деце.

Измешани мештани и београдски радници манифестовали су н овога пута слогу и савез између радника и сељака. Испраћена музиком и поклицима мештана, радна екипа напустила је Кнежевац задовољна постигнутим резултатима рада и лепим дочеком и испраћајем од

стране мештана. Милош ПАВИЋЕВИЋ

Јесте слобода, али није слободно да свако по свом нахођењу прави ред у граду. Тако исто није слободно ла овај чистач обуће седне на средину тротоара ин омета нормалан пешачки саобраћај. Ако нема никог ко о томе води рачуна, може се десити да чистач седне н на средину коловоза. ако му се то место

ичдин »уносног.

—:

НАПОМЕНЕ НА РАД СИНДИКАЛНИХ ПОДРУЖНИЦА

како бн: на организационом пољу учинила све, да такмичење по свим тачкама успе, јер је њој једино могуће да прати сваки постигнути резултат, како појединаца, тако појединих одељења и целог предузећа.

Ако се постигне таква координација У постављању и спровођењу плана такмичења у дело, онда ће се лако доћи и до нај-

потпунијих података о току такмичења, Ти најпотпунији подаци о току такмичења неопходно су потребни и предузећу и управи подружница. Управа подружнице користиће постигнуте резултате појединаца и одељења из тог извештаја да омогући, с једне стране отклањање евентуалних те. шкоћа на појединим тачкама у

Наше 3

адруге

још нису постале добри трловци

Радничко-службеничке набављачко-потрошачке задруге У свом досадашњем развитку прошле су кроз низ тешкоћа да би дошле у стање у коме се данас налазе. Оне су данас организационо знатно чврсте и способне да савладају посао који их је у првом периоду развитка, често прерастао.

Но, има још нешто што задругама смета у њиховом даљем и правилном развитку. Ту је основно, да наше задруге још нису постале добри трговци. Бити добар трговац — то је један од најглавнијих задатака, који данас стоји пред нашим задругама. А. бити добар трговац не значи само набављати добру робу, у довољним количинама, и по најнижим ценама, већ и уредити задружне продавнице, задружне магацине и задружне канцеларије тако да могу да служе као пример и углед. То је оно што наше задруге још нису решиле.

Ако погледате продавнице натих рејонских задруга запазиће се одмах да се ту врло мало у погледу уређења учинило од периода формирања, задруга. У њима још увек влада неред, нечистоћа, несређеност артикала, рафови и тезге необојени, прљави, прашњави, излози незастакљени, пуни паучине и прашине, неуређени. То тако даље не би смело да остане, ако се жели да, продавнице рејонских задруга буду центри за снабдевање свих радника и намештеника, ако се жели да и оне својом спољашношћу привуку пажњу потрошача, и, најзад, ако се жели да се испуни трећа тачка оквирног плана такмичења које су поставиле себи рејонске задруге.

Не може се чекати на тезге и рафове које треба Главна задруга једнообразно да изради за све рејонске задруге и да то буде оправдање за неред и нечистоћу у задружним продавницама. Мора се са средствима, и могућностима која нам стоје на, расположењу хитно приступити уређењу _ задружних _ продавница. Продавнице појединих рејонских задруга које већ имају и добре рафове и застакљене излоге и удобне магацинске просторије не користе у довољној мери све то. Они, често пута, иако су им продавнице крцате пуне сваковрсне робе, у излог истакну неколико пањева луча, и то треба да им служи као украс, реклама и да привуче па-

жњу потрошача. Тако је продавница, број 2, Седме рејонске задруге на углу Милешевске и Престолонаследника, Петра, изложила у излогу три огромна, пања луча. То су радиле и још неке друге продавнице. Нарочито нам пада у очи незастакљен и неуређен излог Друге рејонске задруге у Кнез Михајловој улици као и у продавници број 4 Седме рејонске задруге у Престолонаследника Петра, број 15.

Наравно да има и продавница, појединих рејонских задруга, које по свом уређењу могу да, послуже за углед и другим задругама, али су оне у мањем броју. Ако се свему томе дода невођење рачуна о празним врећама и сандуцима, који и по магацинима и по продавницама стоје несређени, неисправни и прљави, па, ако се узме у обзир да у многим нарочито магацинским просторијама пацови и мишеви наносе огромне штете не само роби него и амбалажи (Трећа радничко - службеничка, задруга), онда се треба тим питањем много озбиљније позабавити.

Поред ових недостатака, у погледу уређења задружних продавница има нетрговачког односа и у понашању особља, појединих задруга према својим потрошачима. Све су то особине нетрговачког духа који влада у нашим задружним продавницама. Све то у многоме смета правилном развитку наших задруга и привла.чењу што већег броја потрошача. Однос намештеника према, потрошачима у задругама треба да буде бољи и лепши но што је то случај код приватних трговаца. Наши излози и радње треба, да буду боље уређене ну бољим хигијенским условима, него код приватних трговаца. Задружне продавнице морају да. привуку пажњу потрошача не само артиклима које деле, већи спољним изгледом и унутрашњим уређајем и лепо уређеним излогом и правилним понашањем. .

Зато ће намештеници рејонских задруга морати да уложе највећи напор да се ови недостаци уклоне у току првомајског такмичења, после кога наше задружне продавнице неће имати разлога да се постиде свог изгледа, а радници и намештеници неће имати разлога да зазиру од својих снабдевача као што је то до сада било. Д. Б.

Неколико примедаба у вези са првомајским такмичењем

предузећу, а: с друге стране, ти подаци, прегледно _сређени од управе предузећа служе подружничкој управи да пошаље најпотпунији извештај свом месном

струковном одбору. .

Објављивање резултата

Из тако солидно припремљеног детаљног и прегледног извештаја постигнуте резултате треба објављивати сваког данау самом оделењу, за сваку машину, за сваку такмичарску групу, на таблама у појединим одељењима фабрике или предузећа. Те резултате једанпут недељно треба сабрати за целу фабрику и истаћи их пред све раднике, било преко зидних новина, било на заједничкој конференцији појединих одељења из целе фабрике. Појединце који су у такмичењу постигли најбоље резултате треба јавно похвалити. О тим најбољим радницима треба водити посебну евиденцију. Зато би било најбоље начинити листу најбољих такмичара у предузећу са описом зашто је он најбољи, детаљно истичући његов успех и начин помоћу кога је до тог успеха дошао. Тако сређене н систематизиране извештаје о постигнутим резултатима појединаца, одељења и целог предузећа, треба слати сваких четрнаест дана Месном струковном одбору. Преко извештаја који се шаљу месним одборима моћи ће, како рекосмо, месни одбори да пруже конкретну помоћ појединим подружничким управама да се тешкоће савладају, да се поведе већа брига о нашим најбољим радницима, а осим тога, наша штампа ће моћи да добије систематски сређене резултате о постигнутим успесима у такмичењу.

До сада то није био случај. Штампа није имала општи преглед сабран на једном месту. Зато је она често пута износила као најбоље оне људе, одељења и предузећа до којих су њихови сарадници дошли, а они најбољи до којих можда новинари нису стигли, нашој јавности остају непознати. На тај начин ће наша штампа, добијајући извештаје преко Месних струковних одбора, моћи да објављује систематски сређене резултате постигнуте у току такмичења и да популарише стварно најбоље раднике — ударнике.

Брига о најбољим радницима

Месно синдикално веће предложило је одељењу Трговине и снабдевања да уведе посебне карте за снабдевање наших ударника. Они који се највише залажу у производњи, који пребацују норме, постижу уштеду у материјалу и у времену, побољшавајући начин рада, заслужују и посебну бригу свих нас. Њима треба дати и бољу обућу, и бољу одећу, омогућити им бољу исхрану и боље станбене просторије. За њих треба да се заложу подружничке управе, Управе предузећа и народни одфи. Сви радници, све управе предузећа и наше народне власти као и читав народ треба да воде рачуна о нашим најбољим радницима, херојима на пољу обнове земље, на пољу рада. Њима треба посветити најпунију пажњу у свакој прилици и на сваком месту. '

ГРЧКИ РАЗГОВОРИ

Британски амбасадор у Атини инсистира да се избори у Грчкој одрже 31 марта

— Зашто баш тридесет :. =— Зато што, ће. резултати,

„. Мар!

који ђе се сојавити првог априла, 6. ги априлски виц.

Дреа

Испрабљајмо и Бажњабајмо носовесне грођиле

Кад идете улицом бићете врло често засипани свачим из великих кућа. Појаве се на прозору две руке и на вашу главу пада свашта из соба здравих или болесних особа — ко знаг Идући улипом газите испљувке, разносите их, н најзад у свој стан доносите ко зна ка• кве бациле. У возовима исто. Пљуне неко од путника, разгази, ако га оломенетс — свађа. Од непажљивости ста-

нара великих кућа пате највише станери суседних малих станова у приземљу и сутерену. Са прозора се тресу ћилими и свакојаке чак и најпрљавије крпе. Бацају се разбијени судови, труло воће и поврће мн разни други предмети, тако да породице које нису те среће да имају хигијенске станове у великим кућама, поред влаге коју удишу у својим ниским собама, морају да гутају још и прашину из великих станова, јер опомене и молбе ништа не помажу. Случај велике куће у Милешевској ул. бр. 40. Заинтересовани којих има доста и по другим улицама, чекају писмену забрану таквих поступака и кажњавање не-

савесних. Милена ПЕТРОВИЋ

ЛИФТОВИ — ШТЕДИШЕ

Већ неколико пута десило ми се да сам морао послом да одем на трећи, четврти спрат. Покушао сам да се користим _лифтом. Али, често ми се дешавало да сам метални

врло убацио

динар али се лифтом нисам попео,

Сматрам да би било потребно да се сви ти лифтови поправе или, ако то није могуће, да се на неки начин назначи да ти лифтови не раде: На тај начин они не би доносили приход власницима, који, изгледа, немају баш намеру да их оправе.

с. М. — и

ГРАЂАНИ БЕОГРАДА ПРЕДЛАЖУ...

Описност од Зиризе

И поред велике акције чишћења по многим београдским двориштима нала. зе се брда смећа. На овим местима при.

ИУ а Е (у

ја упише] А

мећена је појава пацова и то у великом броју. Пацови су преносиоци многих 0 пасних заразних болести тако да граду и становништву од њих прети велика опасност, Због тога треба што пре при“ ступити уништавању _ ових — штеточина. Али још боље средство за борбу против њих је одржавање чистоће. Кућевласници и настојници зграда морају да се побрину да њихове зграде буду чисте Поред зграда треба обратити велику пажњу на чистоћу дворишта. · Ради спречавања нагомилавања ђубрета по улицама потребно је да се бар у главним улицама града поставе корпе или сандуци за отпатке.

Зато без оклевања треба приступити мерама чишћења и не дозволити шире ње разних заразних _ болести у нашем граду. Драг. В. ЈОВАНОВИЋ

ПОДИГНИМО ПОСЕЧЕНИ БАГРЕМАР

У улици Живка Давидовића налази се

|| основна школа која је својевремено У

своме пространом дворишту имала диван багремар, који је пружао деци у лепим данима хладовину и чист ваздух.

У зиму 1941 сва су дрвета посечена од стране грађана те околине. Данас, у данима обнове и такмичења, грађани би требало сложно да поведу акцију око пошумљавања и поновног успоста“ вљања школског парка, јер ће то бити од велике користи, не само за нашу де. цу, која тамо проводе највећи део свог времена у игри, него и за околину, која је оскудна у зеленилу.

С овим се не би смело дуго чекати, јер је сада управо време за пресађива-

ње саднице. М. ПЕШИЋ ЗА ИЗБЕГАВАЊЕ НЕСРЕЋА ..

Испред зграде Државног монопола у улици Жоржа Клемансоа на тротоару се налазе подрумски светларници. Многа од тих окана су разбијена и претставља“ ју опасност за сваког пролазника, јер је најлакше заглавити у мраку ногом у отвор.

Било би потребно застаклити подр' ке светларннке како би се избегли нена случајеви. Уколико нема стакла, треби их ма чиме затворити ла не претстављају опасност за грађале.

М П-ШИЋ