20. oktobar

И Ах мивот и РАДУ сссв ж

ПРИПРЕМЕ ЗА ИЗБОРЕ ДЕПУТАТА МЕСНИХ СОВЈЕТА о———и—т————

ој аи

Н | УПУИИЈОТ СОЈЕРА НА Вида

,

ја“ увек се

на аутобусе чека под ведрим небом чак и на простору изложеном кошави

У ево ће _ тролејбуси, каји сада везују Калемегдан са Славијом, поћи Булеваром Југословенске армије, Бокељ ском улицом, Војводе Глигора, Крушевачком, Господара _ Вучића, Војислава Илића, ичком, 14 децембра, Мејршала Толбухина, и до Славије оцртавати свој кружни саобраћај ни пут. Завршени су грађевински радови на бетонирању тролејбуских стубова. Сада се (радознала деца са Пениног Ер' да и Душановца скупљају и по аматрађу елентричаске радове монтирање мреже ваздушних тропејбуских жица.

У ЗИМСКЕ ДАНЕ ПОВЕЋАВА СЕ ОПАСНОСТ ОД ПОЖАРА

–—

Шта је све потребно предузети за заштиту од пожапта

а време хладних зимских дана и појачаног ложења ватре опасност од пожара је

знатно већа него што је била у току лета. До пожара може доћи утолико лакше што су унутрашње инсталације многих зграда оштећене у току рата и, услед неодржавања, мање отпорне него раније. Стога је неоп'ходно да грађани Београда обрате највећу пажњу да како из просторија у којима раде тако и из својих домова, уклоне све оно што може да буде узрок пожара придржавајући се упутстава које је за то издало Одељење унутрашњих послова Извршног одбора.

Према овим упутствима ватра се сме ложити у зградама само у пећима, штедњацима или огњиштима која су изграђена по грађевинским прописима. У просторијама у којима се чува или обрађује запаљиви материјал могу се употребљавати само пећи које се ложе споља или које су тако заклоњене (најбоље усправ-

ном лименом таблом) да до по-'

жара не може да дође. Приликом обуставе рада у предузећима и радионицама ватра и жар морају се угасити или склонити на сигурно место.

Паљење ватре дозвољено је на отвореном простору само кад нема ветра, а на улицама уз одобрење Отсека ватрогасне милиције. Забрањено је чување горива у просторијама којима прети опасност од пожара. Жар и пепео могу се преносити само у судовима који су отпорни према ватри. Светиљке са отвореним пламеном не смеју се употребљавати у просторијама у којима се налази запаљив материјал. Бакље и буктиње могу се употребљавати у близини зграда само ако то одобри ватрогасна милиција. У шупама, шталама, депоима горива, у радионицама у којима се обрађује лако запаљив материјал — забрањено је пушење. То треба означити видним натписом. Поред тога, потребно је да су у таквим просторијама

приправни _ апарати за гашење пожара. Запаљиве материје, предмети

и течности могу се чувати само у цистернама и просторијама које су специјално за то грађене, уз сагласност Отсека ватрогасне милиције. Угаљ треба растресати у подрумима у танак слој и про„ветравати га да се не би упалио. Печени креч треба држати само у просторијама које су заштићене од влаге, јер се приликом његовог влажења ослобађа велика количина топлоте. Исто тако, треба пазити да из ' отвора на

крововима, прозорима и зидовима не провирује слама или грађа која се може запалити. Свака већа исправка или постављање нових електричних инсталација мора се пријавити београдској филијали отсека инсталација ЕПС-а. Само стручњаци смеју, са прописним – материјалом, да врше замену појединих делова на електричним инстала-

цијама које треба снабдети про-

писним осигурачима. У просторијама у којима има запаљивих гасова треба снабдети сијалице заштитним куглама.

Сви власници кућа морају до 15 децембра да прегледају димњаке својих зграда и да их до тог рока доведу у исправно стање, Предузећа и установе дужне су да се снабдеју ватрогасним справама и да предузму превентивне мере против пожара.

Кратке комуналне вести

поредо са све већим бројем заУ послених људи расте у Београду и потреба за повећањем мреже градског саобраћаја. _ Због тога је Градско саобраћајно предузеће предвидело, инвестиционим планом за ову годину, преправљање 25 обичних камиона у аутобусе за превоз путника. До сада је већ 90 од сто ових кола завршено и пуштено у саобраћај. Нови аутобуси су и наизглед лепи, и могу да приме 50 путника. Седишта су им дрвена као у трамвајима што је много погодније за одржавање чистоће. Много су јевтинији од потпунб нових аутобуса. Међутим, најважније је то што је пуштањем у саобраћај ових преправљених камиона повећан наш градски аутобуски возни парк за 100 од сто. Нови аутобуси саобраћају на линијама Беогрд — Земун, Дедиње — Трг Републике, Де-

чанска улица — Лекино брдо — Славија — Душановац. ж

На ватрогасним когима уведене су нове ватрогасне сирене са завијају“ ћим звуком, уместо досадашњих које су звониле,

Начињен је план коришћења Пионирског града у току зиме, Недељом ће групе пионира у три смене долазити у Пнонирски град на санкање и скијање па ће после тога заједно ужинати у трпезарији. Исто тако је довршен план даље изградње Пионирског парка.

У новембру је завршен, при Просветном одељењу Извршног одбора течај ручног рада за учитеље са врло добрим успехом. После течаја приређена је изложба коју су посетили ученици старијих разреда основних

школа. •

При просветним отсецима свих рејона (изузев трећег) одржана су педагошка саветовања на којима се расправљало о питањима равилног васпитања и одгајања деце. На овим

Поправљање поправљања..

>

~

724

Гут и:

Му —

Ови комуналци као да имају реп, остављају све за сопа нема друге не го да ми засучемо рукаве!

бом недовршено,

„Ко да

којима је присустводискусија — је

саветовањима,

вало 1.131 родитељ,,

била жива и плодна. •

Одељење трговине и снабдевања Из вршног народног одбора – посвећује све већу пажњу снабдевању грађанства живином и јајима због важности ових артикала за побољшање исхране, Стога је недавно и основа. но Градско предузеће за откуп живине и јаја. Већ у новембру увежено је у Београд око 50 од сто живине више него у октобру.

За последњих месец дана у Београду је основано 28 нових продавница градских трговачких предузећа. Повећањем мреже продавница омогућује се бржа и ефикаснија расподела робе.

Због обимности радова на градилишту Новог Београда основано је Градско предузеће за ниску градњу које ће извршити изградњу свих 06јеката ниске градње — (канализације, водовода, асфалтирања итд.) у овом делу града.

Доцније ће ово предузеће, према све већим потребама града који се све више шири, проширити свој делокруг рада,

Данас се отвара проширена и модерно уређена Робна кућа бр. 1 Трговачког предузећа „Народни магазин“ у Кнез Михаиловој улици бр. Б. У овој робној кући грађани ће се моћи снабдевати најразличитијим потребама. Продутује се тролојбуско линија

Откада постоји раднички крај око Лекиног Брда и Душа новца имали су његови становници муке са саобраћајним сред ствима. Да би дошли до фабрика и предузећа морали су да прелазе километре пешице, на таљигама, како знају. Два-три, савутобуса нису мо гла ни издалека да повезу све раднике који су журили У град на посао. Они који су ти вели у улици Војислава Илипа код Црвног Крста морали су да силазе на Душеновац да би ухватили "аутобус или на Булевар Црвене армије дасе превезу трамвајем. Због тога су често задоцњавали на по Сао. Производња је губила радне сате.

Сада ће, у прво време ме- |

сто три аутобуса 16 тролејбуса да превозе радне људе Ду' шановца и Лекиног Брда. А сваки тролејбус може да пронме 30%/' људи више него ауто бус. Број тролејбуса ће се по степена толико повећати, да ће бити довољан за превоз свих оних који желе и који треба брзо да стигну из удаљених крајева песиферије у центар града. Превозиће их најбржа ши најмодернија превозна средства која за дацл има мо у градском саобраћају. А тролејбуси су много погоднији за вожњу кроз стрме и узане улице, него аутобуси.

Бергрод се сапбдова УЉЕ]

београдској же-

На спољној лезничкој станици редовно тече истовар из вагона и утовар у

кола, која, једна за другима, разносе угаљ по Београду.

овјетски народ истиче

своје кандидате за де путате месних совјета. Име великог вође Совјетског народа Јосифа Висарионовића Ста“ љина изговорено је кво прво међу првима а затим су трудбеници кандидовали Ста: љнове саборце и ученике Молотова, Андрејева, Вороши лова, Раданова, Берију, Кагановића, Микојана, Хруштчјова, Маленкова, Попова.

Москва данас живи нарочи“ то интензивним животом. На својим скуповима Мосховљани истичу кандидате за депутате Московкског обласног и Мо Сковског градског Совјета, кон феришу са њима и агитују за њих.

Ми смо у Стаљинском рејону Мосиве, у Стаљинсном изборном округу: Јосиф Висарио новић Стаљин већ двапут је давао трудбенидима овог рза јона пристанак да буде њихов изабраник, Сада је колектив једног од највећих московских индустриских предузећа — Електрозавода истакао кан дидатуру Ј. В. Стаљина за депутата Обласног совјета Мо Оокве — за Стаљински изборни округ.

И чим се сазнало да је Јо сиф Висарионовић поново дно пристанак да буде кандидат за депутата, бирачи су оду шевљено рекли:

— Ми ћемо и овог пута гла сати за нашег великог вођу, учитеља и друга!

У предузећима Стаљинског рејона влада огромно политич ко и производно одушовљење. На — многољудним митинзима одржаним у фабрикама и зе водима трудбеници су свескд но поздравили прво: свенарод вог нандидата. На једном ми. тингу токар Јацкевић је истакао: — Друг Стаљин је наш кандидат за депутата Московоког сбладног совјета! Ми, стахановци, "уложићемо све снаге да би смо оправдали високо поверење вође. Ја се обавезујем да до дана избора завршим испуњење друге годишње норме.

У част претстојећих избора колективи ЕБлектрозввода, 38" вода електричних | машина, јаутомобилских електричнхјце лова и мнотих других инду“ стриских предузећа овог рејо на предузимају нове, повећане радне обавезе.

— Завршићемо Петогодишњи план за четири године! — прихватају они позив труд беника лењинградоке индустрије. Вјачеслав Михајловић Молотов дао је пристанак да 6буде кандидат за депутата Мо, сковског · обласног совјета. Кандидује се у Молотовоком изборном округу. Отварајући митинг радника и службеника завода »Менометр«, претседних заводског комитета Корољков је рекао:

Да ли су водоводне и Канализационе инсталације заштићене од мраза

[| радски водовол благовремено је дао упутства шта треба учинити да би се обезбедиле водоводне и канализационе инсталације за правилан ал у доба зимских мразева. ласници, закупци, станари и чувари зграда треба подједнасе заложе да уклоне све што може завести до замржњавања цеви, јер од свих њих зависи одржавање стан. бених зграда које су већином У врло лошем стању, због последица бомбарловања, и неодржавања у ратним годинама. Због аљкавости и немарности појединаца могу у инсталаци. јама станбених зграда да на-

стану поремећаји, Који стварају непотребне неугодности свим с станарима. АКо један

станар, 'на пример, не испразни све славине у стану, замрзну се цеви“у зидовима. На тај на. чин руинирају се Зидови или таваница. За велике оправке које су потребне због ситних немарности, троши Се грађевински. водово--и и санитарНи матепијал, кога Недостаје за изградњу многобројних но. вих зграда.

Многи станари у Београду односе се према згради у ко10] сту" исто тако као некада, када су њихови власни. Ци пљачкали у виду Кирија. Власници, са своје стране, не труде се много да одржавају зграде од Којих имају мање прихода Него раније. Да се

чак и многи настојници немарно. односе према народној имовини, чије им је чување поверено, није потребно доказивати. Довољно је проћи кроз улице и погледати подрумске прозоре који на већини стан. бених зграда још увек Нису застакљени или ласкама и сламом заштићени Као ни друга места изложена мразу, где пролазе канализационе и водоводне цеви. Крајње је вре.

У редакцији „Дуге“ изашла је и пуштена

у продаји књига

ЗЛАТНА ЗВЕЗДА

од чувеног совјетског ратног дописника Л. НИКУЛИНА

Књига је технички лепо опремљена и стрована. Садржи 160 страна. Продајна цена 20 дин. по комаду. Књижари.уживају 20 од сто попуста. Поруџбине се примају преко поштанског фаха број 53 у Београду, које ће се слати искључиво поузећем, најмање 5 примерака.

ме да се о свему томе поведе више рачуна. Дужност је свих станара, власника зграда и настојника да будно чувају и пажљиво _ користе станбене зграде и инсталације у њима, јер на тај начин дају допринос решењу станбеног питања, еограда. јер одржавајући оно што имају помажу народним властима да непрестано повећавају станбени фонд новом градњом.

илу-

— Нама, становницима Мо“ потовског изборног округа, пала је у део велика част да гласамо з8а верног саборца реликог Стаљина, борбеног рукаводиоца спољне политике Совјетске државе – Вјачеслава Михајловића Молстова. — Ми ћемо се с кајвећом | радошћу спремати за дан избора, ми ћемо сви кво један дати своје гласове за нашег кандидата!

Колектив завода »Манометр« обавезао се да у част избора да велику количину продукције преко плана, и то у вред нобти три и по милиона Ру“ баља.

Дворана _ Централног дома ињинжевнина је препуна. Алек сандар Фадјејев отвара општи московски скуп књижевника, посвећен истицању кандидата за кандидате Московског обла сног совјета. Реч Добија Всгво лод Вишњевски који предлаже да се истакне кандидатура књижевника Аркадија Џервен дева, ванпартијца. писца рома на »Над Кубаном«, »Искушење« »Огњена земља« и драмског дела »Јужни чвора.

Затим је говорио књижевник Леонид Леонов.

— Первенцев је истакнути Совјетски књижевник, — рекао је Леонов. — Његове књиге наишле су на заслужено признање _ читалаца. Убеђен сам да ћемо у Первенцеву наћи верног и часног ивршиоца оних задатака који данас стоје пред нашом великом Отаџбином. Кандидатуру Аркадија Пер венцева истакли су, исто тако, колективи Института за светску књижевност »Горки«, Академије наука СССР, Филолошког факултета Московског државног 'универзитета.

У Перејаславском изборном овругу регистрована је канди датура _ академика – Николаја | Васиљевића Цицина. Име но-. сиоца Стаљинове награде, по“ сланика Врховног совјета СССР,

члана Президијума Академије наука СССР Цицина ло знато је целом светуТо је

онај »чаробњак који је укрттио пшеницу са пиревином и од"

тајио нове пољопривредне културе. Академик Цицин створио је хибриде јецнзогоди

шње пшенице високе каквсће — пшенице која се одликује нарочитом отпорношћу. Ова пшеница · даје принос до 90 метарских центи по хелтару.

Бивши · васпитаник _ дечјег дома с" постао је у Совјетској земљи научник сзетсвог тпаса.

У Спартаковском изборном округу регистрована је као кандидат претставница младог пслолења Москве — мајстор комбината прехранбене инду стрије »Микојан« Татјана Кур ганова. Она је дошпа у комби. нат одмах по почетку Великог отаџбинског рата напуссив ши школску клупу. Већ после два месеца постала је руководилац бригаде омладинки. Својим радом Татјане Мурганова је посведочила да је пламени родољуб, верна кћи совјетске Отаџбине. Умела је де високо уздигне код својих другарица љубав према раду, тако да су све оне потпуно овладале техником производ“ ње и почеле да испуњују 38: дакле за 250 од сто до 300 од сто Завршивши годишњи течај за мејсторе — технологе, Курганова се поново вратила у ком бинат. Данас је она истакнути мајстор — технолог. ,

Одељење у коме ради Кур ганова испунило је свој годи“ шњи план још печетком авгу“ ста |

Најбољи људи Москве и Мо сковске области кандидати су за депутате Московског облааног совјета. Међу њима су мађшал Совјетског Савеза Ћ. Мерецков и тваља Краснохолмског комбината Е. Абросимова. двоструки Херој Совјетског Савеза А. Алељухини радница завода »Борац« Е. Ни колајева, Херој социјалистич“ ког рада заслужни машиниста В. Виноградов и бригадир тракторске бригаде В. Сергејев, шеф Московско-докбаске железнице Н. Гундобин и учи тељица Ј. Смирнова, инжењер М. Јефремов и уметник Вели: ног позоришта, носилац Ста. љинове награде А. Иванов и многн, многи други.

С поносом изговарају име" на ових људи бирачи — они ће глабати за најбоље међу најбољима. |

по