20. oktobar

" =

ИЕ 4

и

МР и у

ђ Е |, Ср „| 1."

~ Мо с саће семинаре пр ааа

поворки

ВОЈВОДИНЕ ~, ЊЕ:

Хо

есно: широк, разливен Дунав, са адама " и адицама у бујном зеленилу. У при“УИНУ крајку босонога деца и мноштво патака ЈАЈА · брчкају се, са подједнаким усхићењем, - 5“. због воде која је дошла ближе и зашла ту, међу траву и дрвеће, “Лево: на облим брежуљцима, што се благо та"гласају и што су још у прошмом веку инспирисала Бранка питомим обликом и бојама, нижу се едови питомих сремских винограда, једро набуаи чокота, плавих при дну, од прскања. Међу тим зеленилом, ту и тамо по благој косини падиџца, црвене се и жуте повезаче жена. Онг око"павају винограде и певају широко, сремски, тоило. Та песма, питомина читавога пејсажа, обиље ти: и воћке под родом, стапа се и везује у један дређен утнсак, који смирује, одмара и бодри ћутника, једновремено, пратећи га све до зидина Петроварадинских. . Стари бедеми изненада се уздижу преко стофину метара на, Дунавом опточеном огранку ФруТике Горе, са древним „сатним торњем“, који вилие не показује часове, но са кога се отвара видик фа пространство равне Бачке и на модрину фрушкогорских шумарака и падина. Та степенаста тврђава крије у себи прастаре катакомбе и историске остатке још из римског времена, који го„воре о култу богу сунца, као и још читав низ тупутрашњих ходника и галерија из давно прошлих времена.

А преко, на десној обали Дунава, везујући на својој територији три наше најплодније панонске покрајине: Бачку, Банат и. Срем, развија се, разраста и шири Нови Сад — чвориште важних Пруга и друмова, административни и политички центар Аутономне покрајине Војводине, — град славне културне прошлости и напредних стремљења и успеха, у

> . =

У олујно и мрачно турско време, око 1590 го-

дине, на овом је простору животарило сићушно српско насеље Варадинци, са 18 пописаних пореских домова. А 1690, Срби који су дошли са Арсенијем Чарнојевићем, основали су веће насете, назвавши га Петроварадински Шанац, који је, око 1720 године бројао око 140 порески пошисаних домова. . 1748 године Нови Сад добија своје данашње име и тако он ове године навршава две стотине тодина свога бивствовања, а уједно и упорне бор(бе, политичке и културне.

1864 година најзначајнија је за овај главни војвођански град. Те се године у Нови Сад преселила Матица Српска, те године је основано Друштво за српско народно позориште, те го"дине је постала потпуна стара новосадска гимназија, основана још 1810 године.

|У то доба Нови Сад цвета и развија се. Он постаје центар свеколиког политичког, културног и друштвеног живота целог Српства, а посебно овог преко великих река, на „положајима“ истуреним према непријатељу.

То време у историји Новога Сада најпуније је и. најлешше. Он поносито носи назив „Српска. Атина“, као боравиште и поприште борбеног и слободарског рада Милетића, Змаја, Јаше Игњативића, Ђорђа Натошевића, Косте Трифковића, „Лазе Костића, и других снажних духова и напредних људи тога раздобља. Године 1872 у Новом Саду бораве и Светозар Марковић и Карарелов и њихов боравак оставља трага међу јавчим радницима и омладином.

Потом, наступа опадање да, 1918 године, и после. ње Војводина постане „бивша Војводина“. Као политичка јединица она престаје да живи. Једино су путем рада на културном пољу, сенуле, с времена на време, светле слободарске искре.

Снажан Омладински покрет јавља се 1936 године, То је покрет ширих размера у коме, поред студентске омладине учествује и радничка, као и омладина са села. Покрет се шири, оснивају се пододбори по другим местима Војводине. Напредне здраве идеје налазе искрене присталице. Мо, 1938 године власти забрањују Омладински покрет. То га не гаси потпуно. Подземно, он апак наставља рад, упорно идући за својим цифевима. Војвођански студенти одлазе на села, дају: приредбе, васпитавајући, будећи свест.

_ Пред сам рат илегално је из Београда донесена штампарија која штампа један број „Истипе“ — лист Мокрајинског комитета Комунистичке партије, но, већ после тог првог броја, штам-

нарија бива откривена и уништена.

· Под притиском окупатора, који се упињао да згази све напредно у Новом Саду, ипак су илегално. радили Тоза Марковић, Бранко Бајић, Ни«ола Петровић и други. Помоћу алата за умножазање, 1941 године, штампан је један број „Слотодне Војводине“. Даље је штампање онемогујено и слободарски борци се делом повлаче дате у Срем, јер Нови Сад постаје опасан за ма акву слободарску акцију, под тешким притиском

ђашистичким. уж

Данас, на пољима рада и изградње, на пољу "ултурног подизања и развоја, по свим линијама а које указује Комунистичка партија _ Нови Сад продужава светле борбене традиције,

О томе, да Нови Сад остаје достојан борац за "век боље, светлије и лепше, да упорност. и бор'аност Милетића, Змаја и других родољуба и таље живи у Новосађанима, говоре две значајне "ињенице: омладина Новога Сада најбоља је град

____(РЕДИШТЕНХШЕ АУТОНОМНЕ ПОКРАЈИНЕ |

ска омладинска организација у Југославији, а.

Градска организација Народног фронта најбоља

е градска организација у Србији.

Како живи та организација у овим преткон"тесним данима, који су покренули све напредно а добронамерно у нашој земљи» “ -

Нови Сад има два рејона и 75 основних оргачизација, од којих свака има своје просторије и еф. па је на тај начин непосредно везана

за градски народнофронтовски центар, Ио. омо-

_гућује лако и брзо руковођење.

Свака основна организација има и своју радчу бригаду, која је састављена од чета и десе-

_тина, а чији су бригадири, распоредивши свој

НИ Маи рани“ |

остали посао, сами одредили дан свога изласка на зборно место основне организације и бригаде, а отуда обично на најближа радилишта, како би се време што потпуније користило у раду.

Поред такмичарске комисије и Штаба бригада установљена је и Управа за изградњу са циљем да води рачуна о правилном распореду радне снаге, о расподели и утрошњи материјала, као и о превозним средствима, Она је тело које координира целокупан рад. А свако радилиште има своју посебну управу, која се стара о радилишту.

Радно је време пет часова, но стална радна бригада „Млади пролетер“, која броји 320 чланова и састављена је од већег броја омладине и мањег броја чланова Фронта, ради 7 до 8 часова. Она је срж екипа за добровољне радове, јер се шаље свуда где треба форсирати посао.

Новосадски фронтовски актив агитатора броји 6.000 чланова. Он је подељен на 75 агитационих тела, а свако има низ агитационих екипа.

ж

Крупни су и значајни задаци које је Фронт Новог Сада узео на себе да изврши у част Петог конгреса Комунистичке партије Југославије. А да је у тим замашним радовима покренуто мноштво људи, жена и омладине, један снажан и убедљив апарат који пулсира пуним темпом, говори све оно што се постиже свакодневно и што се увећава из дана у дан.

У свим градским насељима: Детелинари, Видовданском насељу, Подбари, насељу Клиса, Салајки, Адамовићевом насељу, Петроварадину, Роткварији, Малом и Велнком Лиману и Телепу, ври од фронтовскога рада, од спровођења фронтовског претконгресног плана у дело, од сталног премашења фронтовских обавеза,

Поред чланова синдиката и омладине, свакодневно излази на рад око 800 чланова Фронта. А сваки поједини члан, сваки бригадир, дурашно се бори и такмичи за што пунијн учинак, за бољи и „чистији“ рад.

Дневно се, уз песму, у једном изненађујуће оштром, али ведром моменту, у ове дане пред Пети конгрес Партије, радосно остварује по 4.000 радних часова.

Упорно се залаже за проширење Војвођанске ливнице и фабрике Електро-порцелан, како би им се омогућило да се шире размахну својим радом, за пунији успех домаће индустрије.

Форсира се изградња синдикалних станова; 25 зграда са по два модерна, комплетна стана, за синдикално организоване. Ту зиланови Фронта раде са ретким расположењем, свесни да тиме убрзавају делимично побољшање станбеног проблема, који је у Новом Саду посебно компликован.

На насељу Клиса чланови Фронта граде на

АИ ЈА И ТОРА

на се родила у селу Торалбо. Тамо јој је умрла мати.

Њен отац био је учитељ основне школе. Већ треће поколење 'Торалбе учило је код њега.

На повратку из школе отац је губио дах; пут је водио узбрдо, а отац је патио од срца.

— Ја знам да је иза брда исти живот, — говорио је кћери. — Исле пуко сиромаштво, иста неправичност. Али — вероватно зато што не могу да се попнем на брдо и не могу никада да отпутујем — мени се чини да је иза брда други, необичан живот. Ја стално чекам: једном ће одатле доћи нешто. Ја не верујем у срећу; није она за нас. Нико ме неће начинити здравим, нико ми неће вратити жену. Али једном ће се, можда, појавити иза брда ново сунце. Нека нас оно и убије — вреди макар један уздах олакшања пред смрт.

Кад би девојчица села крај прозора, његов би се рам претворио у рам слике. Узбрдо су се степенасто удаљавале равничице. На свакој равничици расла је маслина. Кад је Арасели дуго посматрала дрвеће, слика се откидала од рама. Изгледало је да маслине корачају. Оне корачају узбрдо, према врху, а затим, вероватно, силазе оном другом страном. У ·-потиљак, као каравана, једна за другом.

Требало је само дићи очи од књиге — и маслине.

су полазиле у поход.

Као тринаестогодишња, пела се на врх брда. Маслине су се заиста спуштале, али иза оближњег брда било је друго, а даље — треће. Отац је имао право; свугде је живот био исти. Па ипак је чекала, као и он; одатле ће једном нешто доћи.

Када је почео рат, учитељ је одржао сељацима дугачак говор, Дах му је застајао, руку је ставио

на срце, био је блед, а његове очи преклињале су. .

СеЉАИ су слушали ћутке, сурово. Један од стараца ече: у !

— Преко брда долази само несрећа: порезе, грађанска гарда, рат... ' Е у

Лошавши кући, учитељ је заплакао. Као и сви Шпанци, он није умео да плаче и сузе му нису доликовале. Рекао“ је Арасели:

— Да су ме довели у рат, метнули у ров и дали' ми пушку, ја бих пуцао и пуцао на шпанску несрећу, све док ме не би убили. Али ја нисам кадар ни да стигнем до рова.

Арасели је већ имала осамнаест година. Окупила је сеоску омладину и сне који су учили заједно са њом, и оне којима је помагала у учењу, и

у живом такмичењу у част Петог конгреса Партије

потпуно добровољној бази Задружни дом. Радови су почели 8 јуна а свечано је дата обавеза да се, у част Конгреса, заврше 21 јула. Сељаци пружају помоћ у запрегама, Предузећа стављају на расположење камионе.

На Телепу ће се, 21 јула, отворити дечје јасле, да би се заштитила деца, да би се ослободиле мајке за рад, да би се корачало још сигурније напред:

У оквиру преткоцгресног такмичења и радова чланова Фронта, прдаширује се Фискултурни стадион на Малом Лиману, уз извођење великих земљаних радова. И на Фабричком комбинату, који се гради од прошле године непрекидно, дата је обавеза да се, форсираним радом ископа и пребаци 160.00 кубних метара земље.

Поред тога, уз учешће чланова Фронта, гради се Педагошка школа, зграда Института за пољопривредна истраживања, отпочињу радови на зидању Опере, као и на зградама за народне власти и Хидротехничку школу.

Све то у граду који броји око 70.000 становника, у замаху који задивљује и који својим полетом премаша онај елан који је претходио освајању заставе градова у Србији.

Услед тог живог претконгресног кретања, Нови Сад, читав градски ритам, има једну другу ноту, помало несвојствену за ове крајеве питомине и обиља. У време поласка бригада улице оживе посебним врењем. А сваки полазак на рад, то је нова, очигледна агитација, која неминовно привлачи нове добровољне раднике. Јер неодољиво осваја опај масовни радно-борбени елан тих живих, вријућих скупина људи, који журе да што пре и што потпуније изграде бољу сутрашњицу

и срећнији живот. Упутрашња повезаност тих људи што полазе на рад, њихова песма и њена топлина, тако и такмичарска грозничавост не

остављају по страни добронамерне и искрене. ж

А то, о чему је писано, само је један део послова које обављају чланови Фронта. Међутим, претконгресло се такмичење одвија по читавом низу других грана, са истим радним замахом, са пуно самопрегора и одушевљења. '

Планови месечни, у културно-просветном раду, премашују се у петнаестодневном року. У част Петог конгреса Партије пет библиотека поклоњено је сеоским земљорадничким задругама. Припрема се градска приредба за 1.300 чланова Фронта најбољих на раду.

510 деце послано је на летовање.

Чланови секције Село-град дали су обавезу да за своту од 800.000 динара набаве за села Белегиш и Надаље жетелице, самовезачице и тријере. Ова је обавеза далеко прекорачена. Набав-

љено је пољопривредних машина за 1,000.000 ди-'

ППИ ПРИ РА ЛИ ВИЛ от

.

нара, а задругари села Надаља, примајући их, први пут су видели тријер.

А где је помоћ народним властима, где се улажу хиљаде и хиљаде добровољних часова, где рад на упису зајма, где сви други радови, који подижу, расплићу и побољшавају живот Новог Сада2!

ж

Новосадска предузећа трепере У новом темпу. Радни елан, из дана у дан, расте. у

27.000 синдикално организованих суделује у претконгресном такмичењу.

У петнаестодневном производном такмичењу просек извршења био је 102,5%. |

60% радника ради по нормама.

Многа предузећа, која су подбацивала, сада пребацују норму. :

Најбољи радни колектив „Новкабел“, који је позвао на претконгресно такмичење сва металска предузећа Србије, извршује норму са 117%. Пре- „ ма мају то је повећање од 145%. Пуну цену коштања снизио је за 7,99%, побољшао квалитет за 6%. ј

За „Новкабелом“ сигурно корачају Бачка текстилана, Новосадско електрично предузеће, фа-: брика „27 марта“, „Напредак“ и друге. ,

Око табли учинака, после рада, живе су дискусије о још већем побољшању, о пребацивању норме за још већи проценат.

И доиста чини се да и у звуку машина има оног такмичарског елана који трепери у очима радника, наднесених над њима. Јгр човек надахњује полугу, точак, каиш, — и читави стројеви повинују се његовој сигурној вољи.

ж

То такмичење, тај рад и одушевљење са хојим се он одвија и савлађује, најрељефније је, у ово време, за Нови Сад.

Тај дух новог, снажног, борбенбг инеодољивог стремљења напред У овај мах наткриљује све остале новосадске специфичности. И 150.000 књига у књижиици Матице Српске, и дивну галерију Војвођанских сликара, и припреме за отварање“ Војвођанског музеја, и позориште, и изложбе...

Изванредна околина, речно купатило са дивном дугом и пространом пешчаном плажом, јод“ но купатило, паркови, излетишта, све то, у ове дане, не види, и не може да види у потпуности, посетилац Војвођанског центра.

Нови Сад се данас такмичи пред Пети конгрес Партије, кличући Централном комитету и Титу. То је његов данашњи лик и израз, то је његова одређена и јасна реч пред целим народом и светом.

Јулија ЛУЧЕВ 58

ишта · СТРИКАН

Т' Пт мете “

„ласрни, Па им

оне који нису хтели да уче. пребледевши као и отац и, слично ње му, са руком на срцу, она је Ре

кла:

дало напамет да се фронт џ створити у непосредној блуз! — као међа, као пут. Рат је ог

— Ја ништа не умем.. Али хајде“ мо да заједно чинимо све што г02 можемо — за рат. Мислили смо га смо веома несрећни и нисмо се спре мили за још већу несрећу. Хајдем; да се боримо против ње, да нас НИ срећа једном не затекне неспремне.

У Торалби никсме никад није Ла мете