Bodljikavo prase

Број 76

БОДЉИКАВО ПРЛСЕ

Страна 5

С Т8>

Не познаје се

Скупљач аутограма

— Господине попове, смем пи замопити за ваш аутограм!...

Строга гувернанта

Велика тајна

— Тајног агента Р42 зову на телефон!

ЉУБАВ ПРЕМА РОДИТЕЉИМА Првд саму велику битку код Аустерлица испрси се пред Наполеоном један официр, поздрави га прописно и замоли: — Ваше в«личанство, молим вас за отсуство, јер ми је отац на самрти. Наполеон га одмери, па му на то одговори: — Види се да добро познајете божјв заповести, а особито четврту којв гласи: „Поштуј родитеље, па ^еш дуго живети на земљи". БОЛНА УСПОМЕНА Александвр Дима, који је у својим романима често употребљавао израз „болна празнина", један пакосни критичар покуша у једном друштву да извргне потсмеху и на сав глас рече: — Драги мој Дима, не пишите немогу^не ствари. Каквз је 10 „болна празнина"? Зар може да боли нешто што је празно? Где сте ви то досад чули и видели? Дима осети жаоку, али се брзо прибра и одговори: — Зар вас никад не боли глава?

„ЈЕЗРЕЈИН ЗИС" У ХОЛИВУДУ Како се са меродавног места сазноје, у Холивуду с« сада снима филм „Јеврејин Зис" Како се даље сазнаје, у њему су приказана сва велика и грозна терорисања немачког народа над тим сиротим и поштеним Јеврзјином, и врло је вероватно да ^е тај филм изазвати мног>е сузе у очима Рузвелта. Наравно, само на јавном месту. МАЈСТОРИЈА КОЗЕ ПАСЕ... Пад Хонгкбнга је у америчкој јавности оставио дубокб нерасположење. Пад Маниле такође. А шта је томе много допринело, зна С6 у Америци исто тако добро. Били су то јапански пливачки јуришни одреди Самураја. Да би доказао да је Америка заиста земља „немогућих могуЦности", Рузвелт је рекао да ће то и „јенки" пости^и. За стручног учитеља је ангажовао бившег рекордера, а сада филмског глумца Џони Вајсмилера. Он је одмах изјавио да ће успети за 15 минута да научи пливати сваког н«пливача, а за свега 20 минута, он 1\е знати све што и један Самурај. Први опит је међутим показао супротно. Од три стотине ученика, за 20 минута је научило да пливају само три човека, а само један је успео да изврши потпуно поверени му задатак. Вајсмилвр, дакле, ипак није слагао, а сад цјто је број место 300 свега 1, за то он, забога, није крив.

ХАПШЕЊЕ ИСТИНЕ Један филмски новинар је ухапшен у ХолиБуду. Ствар ништа невероватка, да се из тога не сазнаје нешто сензационално. По истој вести, тај је новинар ухапи ен зато што је имао толико дрскости да објави једну статистику по којој је 80" о свнх холивудских продуцената и 50°о глумачких асова јеврејског порекла. БУРА НАД АЗИЈОМ Холивудски продуценти сад снимају по други пут филм ,,Бура над Азијом". Како је први био доста неубздљив, у ову нову редицију унете су и многе сада актуелне личности. Једној се мажалост догодио непријатан случај, и то Сер Стафорду Крипсу. Њега је сувише јака бура из Азије, која је пре била ураган него бура, толико захватила да га је из Азије директно пребацила натраг у Енглеску. ИСТИНИТ ФИЛМ Умро је у Холивуду Тед Роуленд, један од најпознатијих америчких писаца сценарија. Он је ^ добио срчану кап приликом потреса при сазнању чињенице да је први пут у животу написао истинит садржај! Из бојазни да се и њима не догоди сличан случај, остали амерички писци еу решили да и даље остану при старим системима писањв.

— Нека мпвдв двма прочита ово. — Могу ли бити сигурна, докгоре, да то штиво еме да чита млада девојка ц

СКРОМНОСТ Виктор Иго ручво је у друштву пријатеља меЈју којима је био и Франсоа Копе. На крају ручка Иго подиже чашу и обра^ајуки ое Копеу, рече: — Како би било да нас двојица као једини песници овде попијемо ову чашу у славу песиика? — Учитељу, одговори Копе, овде је само један песник. — А ја, одговори Иго, зар ја одиста ништа не вредим?

РИГО И ЖЕНЕ Познати француски сликар Риго говорио је да не воли да слика женске портрете. — Ако их сликам онакве какве су, оне налазе да нису довољно лепе; ако их улепшам, онда протестују јер не личе нв се6е1 И твко вечито гунђају. Једна дама која је имала необично црвено нашминкано лице, љутила се да јој је лице на слици сувише црвено. — Где купујете ту немогуку црвену боју? — упита га она. — Мислим, госпођо, да нам је исти трговац продаје, одговори јој Риго.

Отац (просиоцу): — И ви сте једнни човек, иоме могу ПЈггдати у руке своју кћер... , Мапи Перица: — То је тата казао и господмну Ђоки прошле године.

— Господин директор није ту. — НемоЈте лагати, ја сам његова жена. — Ха, ха, то све кажу тако. '

Једини

— Гром и пакао! Мора да сам се добро и»цугао кад више ии у огледал/ не могу да с% препознам.