Borba

Страна 8.

ин иираиа а

САСТАНАН УЧЕСНИНА ЦРНОГОРСКОГ УСТАННА. 1941,

Под председништвом Бла

жа Јовановића јуче јеу Београду одржан састанак оних учесника устанка у Црној Гори из 1941. године који стално живе у Београ ду. На састанку су се водили разговори о сарадњи на изради едиције „Устанак народа Југославије 1941“.

ЗБОР БИРАЧА 1Х СТАМБЕНЕ ЗАЈЕДНИЦЕ СТАРОГ ГРАДА

РАЗМАТРАНО ПИТАЊЕ ЧИСТОЋЕ

У Дому културе у Космајској улици синоћ је одржан збор бирача 1Х стам бене заједнице општине Стари Град. На збору је расправљано о раду школског одбора основне школе „Бра ћа Рибар“ и раду Градске чистоће. У дискусији је истакнута потреба за отварањем дечјег обданишта у близини школе. Констатова но је да се родитељи недовољно интересују за своју децу, њихов успех у школи, као и понашање на улици. Бирачи су тражили да се реорганизује Градска чисто ћа по општинама.

Александар Марковић предложио је да се по граду на упадљивим местима постави више светлећих натписа који би пропагирали одржавање чистоће.

Мирослав Марендић пред ложио је да се спроведе „недеља чистоће“ и да се оштрије кажњавају већи преступи.

Донесени су закључци да: се организује састанак родитеља, ученика и настав-

ника и да се општини пред ложи реорганизација Градске чистоће. Изабрани су и чланови новог школског од бора.

Састанку је председавао Блажо Јовановић

1

ПРОШИРЕНА СЕДНИЦА ВЕЋА ПРОИЗВОЂАЧА | НАРОДНОГ ОДБОРА БЕОГРАДА

СТИМУЛАТИВНИЈЕ ОБЛИНЕ МАГРАЂИВАЊА УВЕЛО ПРЕНО 260 ПРЕДУЗЕЋА

Примена стимулативнијих облика награђивања У привредним организацијама у Београду била је јуче предмет проширене седнице Бећа произвођача Народног одбора града којој су присуствовали и представници Градског синдикалног већа, туНора и разних предузе-

а.

У уводној речи, начелник Секретаријата за опште при вредне послове Радослав Ракиџић, истакао је да су од укупно 751 анкетиране привредне организације 282 увеле стимулативније обли ке награђивања, 200 ће увести почетком идуће годи не, а још 30 предузећа налазе се у фази пробних при мена новог начина награђивања. Највише предузећа, која примењују нове облике награђивања; је у тртовини и угоститељству — 99 одсто. Ово је разумљиво с обзиРом да карактер ових делатности омогућује бржи процес припрема за увође ње савременијих метода ра споделе личних доходака.

Код индустријских и гра ђевинских предузећа прелаз на нове облике награђи вања везан је са разним те шкоћама. Међутим, и у овим областима, док један број предузећа прелази на усавршавање већ примење них облика награђивања, у тотово свим осталим преду зећима припреме се приво де крају. Само један број мањих индустријских пре дузећа спорије прилази савременијем методу расподе ле средстава због специФфичности у пословању и не довољнот броја стручног ка

СУТРА ПРЕ ПОДНЕ

НА ХИПОДРОМУ

Последње трке у овој сезони

Сутра ће се на Хиподрому одржати последњи састанак У овој сезони. Трке организује синдикална подружница Хиподрома.

Тлавни сусрет носи име „Ју гословенски синдикати“, а у њему ће се огледати осам нај бољих грла. Трка је уствари реприза прошлонедељног сусрета за пехар Коњичког савеза Југославије. Само, овога пута стаза је краћа и неће учествовати грло Драва. Фаворит је Домино, победник тр ке за пехар КСЈ, а конкуренти ће му бити Виолета, Рулет и Маратон, нарочито два последња грла због лаког оптерећења и добре форме. Међутим, могуће је да добро стартују и пласирају се Срећка и Јупитер, јер им дужина ста зе више одговара него протекле недеље.

ПРОГРАМ

Трка „Мира" на стази од 1.200 метара: Душица, Морнар. Винету, Барон. Волга, Монета, Софка, Ибар.

Прогноза — Душица, Морнар. Ра

Касачка трка „драгор' на стази од 2.000 метара, Дивна Сам Србијанка. Силвер. Лагмана. Пардон Ш. Галка, Армела. Драгор. Јард.

Прогноза — Силвер. Армгла, Јард.

Трка „југословенски синди кати" на стази од 1.800 метара: домино, Срећка, Јупител, Виолета Јунак, Конвојка. РУ лет. Маратон.

Прогноза — Домино, Рулет, Виолета.

Касачка трка „Армела" на стази од 2.000 метара, у којој ће учествовати иста трла и з0 Ззачи као и у трци „Драгор". Неће учествовати победних У трџи „Дратор'. пок ће товопласирано грло у истој топи, давати осталим учесницима “У трпи „Армеле" 40, а треће 20 метара предности.

РВолга,

Омладински концерти у претплати

Градски комитет Народне омламине и Концертна послов ница организоваће више музичких концерата за омладину у претплати.

Идућег месеца биће изведена серија концерата лаке, забавне, симфонијске и џез-музике. Удружење Музичка омладина Београда већ прима претплату за све концерте,

Трка „Бомбај“ на стази од 1.200 метара: Атина. Пастрмка, Колубара, Сабина

Прогноза: Атина. Колубара; пастрмка.

после трка одржаће се две препонске утакмице (прескакање баријера). које организу је Коњички клуб „Алекса Лун

дић" из Београда. Трка ће почети у 109 часова. м. ч. СУДСКА ХРОНИКА

Епилог отми це четрнаесто-

тодишње

Струга, октобра Окружни суд у Охриду из-

рекао је пресуду којом се Етем Барјамовски, из села Октиси код Струге, осуђује

на осам година строгог затвора, зато што је у јуну ове године, са својим братом Сабитом, учествовао у убиству Демира Саловског, из истог села. Сабит није дочекао пресуду — он је пре тога у затвору извршио самоубиство.

Демир Саловски је убијен зато што је помагао своме брату Ајрушу да изврши отмицу 14-тодишње Шасиме Бај рамовске, рођаке Етема и Сабита. У Шрасиму, иако још девојчицу, заљубио се 20-годишњи Ајруш Салоски. Он је од Шасиминог оца Садика тражио њену руку. Неколико пута је слао и наводаџије. Међутим, Садик није за то хтео ни да чује. Наиме, он је још своју малолетну кћер верио за малолетног Љуте Цаноског. Разуме се, веридбу су родитељи уговорили, деца о томе нису ништа знала. Овај ружни обичај још није потпуно иско рењен у овом крају.

Одбијени Ајруш је запретио да ће Шасиму отети. И једног мајског дана, кад се она враћала с другарицама из школе, Ајруш је с браћом Ћамилом и сада мртвим Демиром отео Шасиму и одвео је у једну пећину. Њене другарице су отрчале да о овоме известе Шасимине родитеље. Ајрушева браћа су убрзо ухапшена. Они су признали тде су сакрили Шасиму.

Ајруш је осуђен на годину дана затвора, а његов брат

дра. У индустријским преду зећима до почетка идуће то дине око 80 одсто запослених биће обухваћено стиму лативнијим облицима награђивања. Ово је велики успех у поређењу са ситуацијом крајем прошле године, кад је свега 39 одсто за послених "награђивано по времену, а 61 одсто по инди видуалном учинку.

Занатство и пољопривреда су области у којима се награђивање по комплексном учинку споро прихвата. Потребно је истаћи да на то утиче у првом реду недостатак стручног кадра.

У привредним ортанизаци јама које су ове године при хватиле новије облике натрађивања дошло је до остварења бољих резултата пословања у односу на прет ходну годину. Поред тога, предузећа, која су увела са временије облике награђивања послују сада много економичније. д

Мноти дискутанти су под вукли успехе који су постигнути захваљујући уво ђењу нових облика расподеле личних доходака. Истакнуто је да је већ сазрела ситуација да у колективима треба оцењивати како се одражава примењивање стимулативнијих облика награђивања и да се поведе рачуна о раду ортана самоуправљања у неким предузећима у којима појединци воде организацију пословања, без довољ ног консултовања са ортанима самоуправаљања. Пракса је потврдила да у таквим предузећима, само због организационих _ слабости, није се могло увести стимулативније награђивање.

На седници је говорено и о развоју кооперантских. од носа о којима се досад водило довољно рачуна. У Бео граду, од 24 предузећа металне и електроиндустрије» 17 предузећа имају сада вр ло развијену кооперацију. Предност оваквог заједнич ког рада је велика, али још увек су односи између коопераната на трговачкој основи што не даје довољну гаранцију за сигурно обав ДО

љање послова.

Шасиме

Ћамил на три месеца. Месец дана после отмице, Шасимини стричеви Етем и Сабит дочекали су Демира и убили су га из освете.

Епилог отмице 14-тодишње Шасиме — Сабит и Демир су мртви, а Ајруш и Етен се налазе у затвору. Та

Потврђена смртна казна

двоструком убици Илији Јојину

Врховни суд НР Србије потврдио је пресуду Окружног суда у Београду, којом је Илија Јојин, месарски радник из Горњег Милановца, осуђен на смрт стрељањем због два убиђе“ разбојништва и две кра е.

Јуна прошле · године Јојин је у Чачку убио Кристину Кур чубић, кућну помоћницу запослену код лекара др Драгомира Аћимовића, у Хајдук Вељковој улици у Чачку. Месец дана касније Јојин је, у Улици Гаврила Принципа 36, У Београду, убио на свиреп начин и из користољубља Евицу Мијаковац, домаћицу из Београда. После злочина узео је из једне кутије у _орману 97.000 динара, али је ухваћен.

Јојин је осуђен и за разбојништво, јер је 15. децембра 1958. године опљачкао др Драгомира Аћимовића, лекара из Чачка. Са ножем у руци Јојин је ушао у ординацију др Аћимовића и запретио му да ће га убити ако му не да новац. Узео је од др Аћимовића 26.000 динара, а затим је побегао.

За ова дела Јојин је у марту ове године био осуђен на смрт стрељањем. На ову пресуду уложио је жалбу бранилац оптуженог и сам осуђени Јојин, али је Врховни суд У целости потврдио пресуду. пошто су жалбе, по мишљењу Врховног суда неосноване.,

АКТУЕЛНЕ ТЕМЕ

ИНИ УСПЕХА

— ДОСТА КРИТИКЕ

ГТоворити о кризи кошархе У години када смо у — овом спорту постигли највише – на Олимпијским играма У Риму наша мушка репрезентација освојила је шесто место — у најмању руку може да из гледа парадоксално. Зар није исувише смело тврдити да кошарка, као спорт у целини не напредује истим темпом као и међународни успеси, баш сада када се са свих страна о нашем националном тиму стижу најлешше речи. Када смо постали европска велесила.

ВРХ БЕЗ ОСНОВЕ

Сви се слажу да смо у Риму овог лета постигли најзећи успех. Шесто место у свету сте чено је после низа жестоких окршаја у којима су наши мла дићи дали све од себе. ИМ прева зишли сва очекивања.

Али, требало би одмах рећи: успех у Риму није адекватан одраз вредности наше кошарке у целини. Две ствари су омогућиле да до њега дође: готово истовремена појава генерације изванредно обдарених кошаркаша и дугорочне планске припреме екипе за одлучујуће окршаје.

Чак и у тој — најбољој екипи коју смо икада имали — није постигнута апсолутна хармонија. Прва петорка одскаче по својој вредности, а остали са мање или више успеха могу да „ускачу“ у игру.

Гледајући нашу кошарку мало шире — кроз Савезну лигу — долазимо до сличних закључака. У држави постоје две велике екипе ОКК Београд и Олимпија. То су тимови који могу пружити изврсну игру. Остали представљају осредњи просек. Већину тимова држе само један или највише два-три одлична играча.

Када се поред тога зна да по сле Савезне лиге настаје огром на квалитетна празнина, онда је тек јасно да наша врхунска кошарка, она која се игра У Савезној лиги, представља врх без шире основе.

ГЕСТ ДАВЉЕНИКА

Први јаснији симптоми кризе, која није настала овог тре вутка, постали су веома уочљи ви ове јесени. Они су потресли темеље давно саграђене тврђаве која се зове Савезна лига.

Бомба је најпре експлодирала у Љубљани. Пролетер је против Олимпије наступио са пет играча и самоискључивањем избегао висок пораз. Нека дашњи шампион државе нашао је спас тражећи празнине у пропозицијама. Чињеница што је са махинацијама почео бивши првак државе и што се други вишеструки шампион — Црвена звезда — нашао у опасности, допринела је да сео овом догађају прича више него о сличном поступку крагујевачке Заставе, који је пре годину дана остао незапажен.

Нико не правда поступак Пролетера. Тим који је одгајио читаву плејаду сјајних итрача — Лоци, Енглер, Радојчић, Миња... — није у стању данас да скрпи ни дванаест најпросечнијих. У тренутку дављења Пролетер се ухватио за — сламку...

Карловац и Тузла су недовољна замена за кризе које су захватале некада водеће центре — Загреб и Зрењанин.

ШТА САД СПРЕМАЈУ:

Пред последње коло Савезне лиге предузете су све мере „против пожара“. Нико, ипак, није веровао да до њега неће доћи. Један члан Такмичарске комисије узвикнуо је у очајању: „Шта ли ће сад измислити!“ квалитетну

Жао што је познато Љубљана је, видећи да брод тоне, покушала да се спасе бекством. Али, исувише касно да намере не би постале очигледне. Случај из Тузле. међутим, подсетио је оне који прате ово годишње _ првенство државе на низ мањих експлозија које

су, ваљда зато што су понављане из недеље у недељу, постале обичне:

— Организовано некултурно навијање,

— систематски психолошки

притисак домаћина на судијем

— неспортско понашање функ ционера домаћих и гостујућих екипа.

и када, на завршетку првенства, неко кажке да због свега тога пласман екипа у лиги није сасвим реалан, треба му веровати. Зар је, уосталом, реално да свака екипа побеђује на свом терену и то веома убедљиво све противнике, а губи на страни такође са великом разликом. Да ли је то локаз уједначености тимова или нечег другогг

КОРИСТ ИЛИ ШТЕТА

На крају се, као нормалан закључак намеће питање: да ли Савезна лига, оваква каква је и на основама на којима почива, више штети или користи развоју овог спорта код наст О томе би сзакако требало чути мишљења и оних који су за и оних који су против. Не значи да смо против литашких такмичења. Напротив. Сматрамо да су такмичења по лига систему једина која обез беђују сталан рад, па према то ме и напредак. Али, да ли то мора да буде баш Савезна лигат Зар не могу да се оснују, на пример две лиге — мсточна и западна. Или три, четири. Такав начин такмичења не би смањио број сусрета најбољих екипа. Чак би их и повећао. Јер, шампион државе добио би се путем турнира — јед ног, два или три — свеједчо. на такмичењима на којима би могли да се обезбеде идеални

5 Е

ПАЗАР:

Међутим,

2 Сплита.

Фе) > е =

Увек је то меч недеље. Чак и онда када их по неколико места раздваја на табели. Црвена звезда и Партизан су у свако доба Шкадри да изазову највеће интересовање Бе2ограђана. И то не без разлога. Сваки њихов меч је на свој начин привлачан, узбудљив ши ретко када не прикажу допадљив фудбал

Тако је и ове недеже. Партизан и Црвена звезда се састају по двадесет седми пут. Досад им је биланс изједначен: по десет побе-

Е није то једини велики сусрет шнедељног кола. У Новом Саду играју Војводина и Хајдук. Мако су домаћини фаворити, тешко је одузети све шансе фудбалерима из = С посебним интересовањем се очекује и гостовање Ријечана у Загребу. Рије-

услови. И на којима би свака могућа пристрасност била искључена. Децентрализација би, можда допринела да и у мањим местима израсту квалитетни клу бови. ~

У сваком случају, сазрели су услови да се на време размисли о најцелисходнијем систему такмичења.

С. МАРИНКОВИЋ

ЗАБОРАВЉЕНЕ

Зајечар, октобра Оно што спортском живо-

ту неког града даје посебну боју то су, веома често, и симпатичне иницијативе спортских радника у организовању занимљивих при редби.

Зајечарци с“ ранијих голина знали да у неким спортовима створе лепе и необичне, традиције, Стрелци су, например, у немогућ ности да се боре са противницима из других удаље-

Ета

ОУ

Чих градо .:

проблем веома Једи ту — организовали су Ма мечеве, БИЦИ сне сличних разлога, А "из тодишњих о Време

дмора у

ЗНИЦИМа. одлазиту Ма или дуже тордеју „ М ма наше земље

СУТРА СЕ ИГРАЈУ ПОСЛЕДЊЕ УТАКМИЦЕ ЈЕСЕЊЕГ ДЕЛА САВЕЗНЕ РУКОМЕТНЕ ЛИГЕ | У

БЈЕАОВАРЧАНИВАЈБАШЖИ Титулу

У БЕОГРАДУ: ЦРВЕНА ЗВЕЗДА—ЗАТРЕБ

Последњи сусрети јесењег дела првенства мушке и жен ске Савезне рукометне лиге

играју се сутра. Од исхода утакмица последњег кола зависиће · поредах на табели свих 20 екипа, сем Загреба, који ће и у случају победе, остати на последњем месту. У мушкој конкуренцији нај занимљивији сусрет одржаће се у Бјеловару где се у борби за прво место састају домаћи Партизан и Динамо. Обе екипе имају по 10 бодова као и трећепласирана Дубочица, која на свом терену дочекује београдског Партизана. Бањалучки Борац, који такође може да се умеша у борбу за високи пласман, гостује У Сарајеву где игра против Мла де Босне, а београдска Црвена звезда дочекује на свом терену Загреб. Уколико Београђани забележе и четврту узастопну победу у првенству моћи ће на пролеће да учествују у борби за титулу првака. Работнички и Млада, Босна У директном сусрету решиће којој ће екипи припасти седмо место.

Велики дуел старих ривала

ДАНАС У БЕОГРАДУ НА СТАДИОНУ ЈНА. У 14.15 ЧАСОВА ИГРАЈУ РАДнички и ВЕЛЕЖ, А У НЕДЕЉУ СЕ САСТАЈУ ПАРТИЗАН И Ц. ЗВЕЗДА

ПАРТИЗАН — ЦРВЕНА ЗВЕЗДА

Досадашњи

7:1, 2:0: 1954/55 – 10, 0:2. 1959/60 — 0:3. 11.

26

Досадашњи

шчани су забележили неколико вредних успе-

ха, испит.

=: сова.

Досадашњи резултати:

о

:1: 1959/60 — 11, 11. 10 З З

ИАЕА

а

а меч у Загребу биће им најозбиљнији

Доскорашњи „Земунци“ поново се враћају У Београд. Раднички је прекинуо праксу да Шсвоје утакмице игра на Градском стадиону, па ће се у суботу Вележу супродставити на =: Стадиону ЈНА. Утакмица почиње у 14.15 ча-

Као и увек, доносимо биланс досадашњих првенствених сусрета недељних противника.

РАДНИЧКИ — ВЕЛЕЖ 1955/56 56/57 — 3:2, 1:4: 1957/58 — 0:3, 0:1: 1958/59. — 4:1,

16:19 4 АИ АТА АИ ОИ

22

Досадашњи

12 5

2:2, 1:3:

Досадашњи

1959/60 — 5:11, 2:3.

4 2

к = 5 > з 5 =

1947/48 — 111, 1:0: 1948/49 — 1:0, 2:2: 1950 — 21,2 1:3: 1951 — '61, 0:2: 1952/53 — 1:1, 2:47 1953/54 —2

1957/58 — 2:2, 2:2: 1958/59 — 0:2, 31:25 10 ВОЈВОДИНА — ХАЈДУК

1951 = ломе 1952/58 75 1:6,1:21 1958/54 — 810, 2:1: 1954/55 — 1:1,

3:2, 0:1: 1957/58 — 0:1,42:1: 1958/59 — 41, 11 1959/60 — 0:0, 1:0. = 93 8 за = сплит — ОФК БЕОГРАД Е

Досадашњи резултати: 1957/58 — 3:0, 2:0.

САРАЈЕВО — ВАРДАР

1952/53 — 2:4, 5:1: 1:1: 1956/57. — 01,

ДИНАМО — РИЈЕКА

Дерби Савезне лиге за жене одржаће се у Загребу. Играју Локомотива и БСК. У осталим сусретима састају се: Београд; Слобода Локомотива (В), Нова Градишка: Сла вонка — Спартак, Загреб: тре шњевха Славија. Осијек: Графичар — Слобода (О).

Поморавска рукометна зона

У Поморавској рукометној зони Каблови из Светозарева налазе се и даље на челу табеле са освојених 9 бодова. Њих опасно угрожавају Искра (Светозарево) и Прва петољетка (Свилајнац) које имају по само два бода мање. Игра се врло оштро и ефикасно и постигнуто је досада 687 голова. Најбољи стрелци Зоне су: Т. Антонијевић (К) и Марковић (П) по 40 голова, С. Антонијевић (К) и Бојовић. (И) по 37 голова. Шесто коло је дерби зоне између сталних ривала из Светозарева Искре и Кабло-

~

ТУ

1946/47 1:0:

34,

АИ ТАИ

резултати:

1:4, 1:2: 1955/56. — 3:1, 0:1: 1956/57 =

6 10 44:41

0:3

пина

резултати: 1948/49. — 1:2,

ша

1:2: 1955/56 — 1:0, 6:1: 1956/57

о о 5:0

резултати: 1947/48 — 2:0, 1958/54 — 2:0, 1:1: 1954/55 1:0: 1958/59 — 3:2, 0:3.

4 3 18:14

5

о~

А АИ

резултати: 1958/59 — 61, 01

02 13:6

ва. Овај сусрет низа јесењег Бива Побеу, Поморавске зоне, УНС

<= Т.т,

Југославија-УХР 22:

Каиро, 28. октоб Анјуј

Синоћ је у Каиру реза ех тација Југославије у РУхомету победила у реванш сусрету ционални тим УАР са у “ је био последњи сусрет РК словенске екипе на десето; ном гостовању у УАР, > штампа је за читав стовања Југословенски :: тиста показала велики ме и није штедела комплим Југословени су У свим су ма постигли високе победе

У суботу југословенска рата зентација. се враћа авионом у земљу.

а

ОДБОЈКАШИ ЗАВРШИ. ВАЈУ ПРВЕНСТВО

Борба за треће

место

ДАНАС: ПАРТИЗАН ЖЕЛЕЗНИЧАР Сусрети последњег кола (77 годишњег првенства — држан У одбојци за мушкарце пре стављали би само формално када не би било борбе за тре ће место. Два тима — Црвена; звезда и Железничар – имају теоретске шансе да на мили заузму место одмах иза ша пиона Југославије и вице-ши пиона Младости. Од исхода су рета последњег кола завиши умногоме коме ће т, место пу пасти.

Данас У 15 часова на играле шту Партизана састају се Шр тизан и Железничар, а суту У 9.300 на игралишту Црави звезде. Црвена звезда И Ју» славија. те

Сутра се.такође играју ум мице ЖОК — Младост у љани и дтв Партизан — Ву ник у Сомбору. ј

Четвртфинале Кошаркашког купа Југославије 30. октобра

Четвртфиналне утакмице К' штаркашког купа Југославије за мушкарце одиграће се октобра. Састају се: Сарајее“ Жељезничар — Олимпија (57 бљана), Љубљана; Љубљана Младост (Загреб), Београд: Бе град Маврово, Славонски Брод: Раднички — Пролетер»

Лајпцит, 28. октобра (телефоном)

Југословенска репрезентација свој први меч у финалу, У победничкој групи 12 репђџезентација, није почела Саш најсрећније. Већ после неколико првих потеза показало се да ће у готово свим сусре тима овог меча доћи до веома тешких позиционих борби, а да ће један од Југословена, конкретније велемајстор Матановић. на другој плочи. има ти и те како тежак залатак да изједначи.

Резултати сусрета. Југославија — Холандија 1:0 (3), Глигорић др Еве прекинуто (Нимцо-индијска одбрана), Донер — Матановић прекинуто (нимцо-индијска одбрана), Ивков — Бауместер 1:0 (Гринфелдова одбрана, 24), Принс — дам јановић прекинуто (краљеваиндијска одбрана).

ПОЗИЦИЈЕ У ПРЕКИДУ ЈУТОСЛОВЕНСКИХ | МАЈСТОРА:

Бели: Глигорић. Кеб, Таб, тда, П:т2, ха.

Црни: Др Еве; Кгу, леб, Сфв, п: фу, гб, х5. Бели на потезу. Бели: Донер: Кдз, Се4, шп: а2, 63, гз, хг. Црни: Матановић. Кд5, Ле5, П: аб, 65, х7. Црни на потезу. Бели: Принс Кл, ддг, сф, Лег, Пп: аг, 63, ца, ез, ха. пуни: ДАЛИ ова Кет, дгђ , Либ, П: а5,.66. . Црни на потезу, њи Глигорић је понудио др Евеу на почетку средишњице једног пештака на краљевом крилу ко га бивши светски шампион заправо није смео узети. На ње гову жалост, он се преварио, узео понуђану жртву и касни је доспео У врло тежак положај. Глигорић је повео снажан напад тако да је др Еве био принуђен да да квалитет. После тога Југословенски шампион је створио једног слободног пешака и пошао њиме незадрживо за нову даму. Да би спречио ову невољу др Еве се решио да да још један квали тет како би уништио тог Гли горићевог _ слободнот. пешака. Наравно, ни ово решење није водило спасу пошто у прекинутој позицији југословенски

првак стоји пред готово сигур

ном победом. Матановић је на другој плочи

ЧЕТРНАЕСТА ОЛИМПИЈАДА У ЛАЈПЦИГУ

постигла три поена уз једну прекинуту партију против Бугарске

(Од специјалног извештача „Борбе"“)

стајао слабо још у отварању. Он изгледа није добро познава примењену варијанту па је

Ддонер још у раној фази извео,

централни удар пешацима, после чега се ситуација нашег играча још више погоршала. Матановић троши веома много времена за размишљање и тра жи пута и начина како да до“ некле поправи свој положај. То му је пошло за руком само де лимично — успео је да пребро ди све директне претње сво противника, али је успут изгу био једног пешака и партија је прекинута у позицији у којој ће у наставку морати да се бори за реми.

Ивкову није било тако тешко да води партију пошто је одлично познавао примењену варијанту. Његов противник Бауместер је жртвовао фигуру у отварању, а та се жртва уосталом налази У готово сва ком теоретском уџбенику. Тре бало је, дакле, само тачно зна ти како се одговара правилно па да жртва буде оборена. Ивков је доказао да је добро упознат са достигнућима у овој области Гринфелдове одбране па је већ после прилично малог броја потеза успео ла свот противника принуди на капитулацију. О партији између Принса и Дамјановића тешко је дати не ки одређенији суд. Врло често употребљаван израз ,„лавирање“ највише би одговарао току овог прилично занимљивог иако донекле мртвот дуела. Противници су премештали своје фигуре са једно на дру то крило, конпентрисали снаге за неки одлучујући продест, али по њега У ТОКУ свих 40 потеза заправо није дошло. Прине је у току партије господарио отвореном линијом, а Дамјано вић је стално избегавао да мења даме уздајући се у своје боље тактичке способности,

Изгледа да је пред саму вре менску контролу, тазвој дога Ћаја пао Дамјановићу за право. принесе је неопоезно повукао пешака а краљевом крилу напред. после чега су се у његово оокади појавиле сла бости. У прекинутој позитији, Тамјановић стоји за нијансу боље, али је велико питање хо ће ли он ту своју малу предност моћи ла реализује, Тототову ако се Холанђанин буде

РЕЗУЛТАТИ ПРВОГ КОЛА

ПРВА ГРУПА: Југославија — Холандија 1:0 (3), Ма-

Ђарска — Енглеска 0,5:1,5 (2),

Аргентина — Источна Нема-

чка 1,5:,5 (1), СССР — Бугарска 3:0 (1), САД. — Румунија — (4), Западна Немачка — ч ДРУГА ГРУПА: Пољска

ехословачка 1,5:1,5 (1). — Аустрија 0,5:4,5 (2), Дан-

ска — Финска 1:0 (3), Шпанија — Куба 1: (2), Шведска — | чиле 2:11 (1) Норвешка — Израел 1:2 (1), Индија — Исланд

20 0).

ТРЕЋА ГРУПА: Албанија — Италија 2:0 (2), Тунис | — Еквадор 1:3, Ирска — Малта 1,5:0,5 (2), Белгија — Индонезија 1:2 (1), Грчка — Боливија 1,5:0,5 (2), португалија — Монако 1,5:0,5 (2), Филипини — Француска 31, Либан —

Монголија 0:3 (1).

држао пасивно — спреман да одбија све агресивне покушаје нашег мајстора.

Екипа Совјетског Савеза повела је одмах већ у првом ко лу. Она је једина до прекида успела да обезбеди коначну по беду у једном мечу. Иначе, сви остали сусрети првог кола 0стали су отворени — и са могућностима за обе стране да на крају тријумфују.

Совјетски велемајстори су, ла кле, једини изузетак. Таљ, Бот виник и Корчној на прве три плоче савладали су Бугаре Падевског, Најкирха и Минева, док је Смислов на четвртој плочи прекинуо партију против Милева у нешт, бољој позицији која му још увек даје извесне шансе за игру на добитак. оса

У овом мечу била је најзанимљивија партија између светског шампиона Таља и бу тарскот интернационалног мај стора Падевског. Бугарски мајстор се показао као неустрашив борац јер је, иако во дећи црне фигуре, светском шампиону још у отварању жр твовао фигуру за напад. Играо је, дакле, под паролом: „Боље је часно погинути него полако умријети". За жртвовани "материјал Падевски је дошао до релативно опасног напада и успео да Таљевог краља истера у центар табле. Показало се. међутим, ла је ту краљ светског повака довољно заштићен да 5е ли располаже са повољно одбранбених _ средстава против свих претњи противника Чим је била исцрпљена и послелња нападачка могућност, Па+ девски се предао,

У мечу између Енглеза и

Мађара дошло је до првог из ненађења на финалном олимпијском турниру. Један аутсајдер. енглески мајстор Кларк (и аутсајдер у ољој партији) успео је да победи интернационалног _ мађарског мајстора и двоструког шампио на своје земље Портиша. Додуше. Портишу. је пала заставица. али и то је такође губитак партије, поготову што се Енглез показао бољим мај стором У великој временској оскудици. Ипак, ће Мађари изгледа решити овај дуел у своју корист пошто Сабо ма првој и Барца на трећој плочи стоје боље у својим прекинутим позицијама . ' У мечу између екипа САД «т Румуније прекинуте су све четири партије, Ипак, будућност за Румуне ни најмање није ружичаста. Готово у све четири прекинуте партије Американци стоје пред победа ма, тако да ће можда постићи им максималан резултат ол +0. Фишер сасвим сигурно лобија у наставку против Гицескуа, Ломбарди има квалитет више против Радовиција, Берн има фигуру више против Мититела, али Румун има још неке наде ла се спасе ве читим шахом. Ситуација У партији између Американца Бизгајера и Румуна Сабоа још засад је неизвесно,

У мечу између Аргентиче и Мстачне Немачке на повој плочи ремизирали су велемај стор Најдорф и Улман на тре ој | плочи Источни Немаш Фукс победио је Векслера, 2 на четвртој Аргентинац Базан Источног Немца Голца, Пре

НА ПОЧЕТКУ ФИВАЛА много ПРЕКИНУ ТИХ ПАРТИЈА

Југославија — Холандија 1:0 (3) — Једину победу забележио Ивков над Бауместером — Екипа СССР

кинута је партија на лоут9 плочи између Аргентинца # лисказеса и Немца Пича. = маш има у прекиду пеш: више и шансе на победу. ф Сусрет између противника днаких по вредности, ар Западне Немачке и 5 10 вачке, до прекида још # нео резултат. Вероватко

ње је 15:15 Ре ЈАНОШЕВИЋ

Прва победа Лазаревићеве

(Специјално за „Борбу“,

Амстердам, 28. 054 ко Прву победу у данаш даће лу забележила је Лазара 20 ва. За непуна два с878 "ес ландска првакиња оси вајо“ фигуром мање. Играна инавске штрија варијанта скави фит одбране. И поред белих поје ра Врејкен ПАСИВНИМ лави зима убрзо доспела Е спас. дан положај. Да 67 фих Од мата Врејкен је : преду“ ру а убрзо затим ' ПИ Пиберлова ју изгубила контуми оне. вога пута против или ганизатори су оДлУ је поред две контумаци допут“ лова која је вечера « вала настави турнир. анегр Силансова је вештим ре 0Р9 ма сатерала све фи и тивнице у одбрану.

тил жртвом квалитета запре

И Ј 3 да би •

игуре. жр' освајањем о Бенинијева Је вовала даму за топа Ура И кад смо очекивали “ поведу Славе по а правило да је најтеу околи добијену позицију. „ промтр непотребних потеза ду, Бе не су шансе на Поббнала, 75 ни се тако консолидо била топовима Пау ду и задржала Р шахом.

Данас пре подва нице биле су го низатора турнира за рапа „Данлон. бил свака учесница Д типа два. пара _ најновијег

еп чарапа. а МЕ беле трен , Је "а следеће; 1. Бикова "Бени вићева 2 (0 „о (илаНС 45, Брејкен 2, 5. Шо де лиле ил 6–7. Хемскерк |" АЗАРРУ Пиберл • (). М

сИГ. вило