Borba

Страна 2.

|

· Сукоб у Бизерти_

· (Наставак са 1 стране)

тећи на последњи починак прве жртве агресије на Ту-

нис. Поред француске ам-

басаде манифестанти су про били кордоне полиције, заустављајући се тек пред гвозденом оградом Уз поклике „Убица Де Гол“. Демонстранти су се зауставили пред америчким информативним центлром протестујући због употребе америчких типова авиона којима француска војска доводи појачања падобранаца из Алжира.

Чињеница да је председник Бургиба затражио од Хамаршелда да се Тунису с хитно врате три батаљона који се налазе у Конгу, како би могли да се боре за избацивање француског колонијализма из Бизерте — говори 0 све већој озбиљности догађаја који су се надвили над Ту нисом. Треба наиме знати да је Тунис главнину своје војске и наоружања упутио У оквиру снага Уједињених нација у Конго и да је овде остао само мали број слабије обучених и наоружаних војника.

'Тунишани су са великим одушевљењем примили вечера шњу изјаву алжирског министра информација Јазида У којој се даје пуна подршка Тунису и његовој правичној борби. „Спремни смо да учествујемо у одбрани Туниса, каже се у изјави Јазида. до приносећи снагом наших љу ди и ратног материјала. Само чекамо да туниска влада одлучи у ком облику можемо да учествујемо у овој тешкој борби, која се води против колонијалистичке агресије у Бизерти. У овим од лучним часовима за Тунис, као и за читав арапски Магреб оно што треба урадити то је реализација заједничког фронта против војне агресије и маневара колонијалиста који желе да нас поделе. Наше јединство мора да се конкретизује заједничком координисаном акцијом и тако ће то јединство уз неисцрпну енергију нашег народа натерати агресора на повлачење. Сигурни смо да ћемо однети заједничку победу над колонијализмом који је на издисају, о чему говори лудачка акција агресије про тив Туниса. Крв народа Матреба тече у Бизерти иу Алжиру. али она представља свете темеље будуће зграде арапског Матреба, који ће се створити У политичкој и економској заједници наших народа“ — каже сеу изјави Јазида.

Ово саопштење Алжираца Тунишани су прихватили као нови мелем на тешку рану у · Бизерти, знајући да би улазак одлично наоружаних и опремљених прекаљених батаљона алжирске армије у борбу против падобра наца у Бизерти могао да значи прве велике поразе француске агресије против Туниса. Туниски радио је вечерас емитовао нове телеграме по дршке пристигле из света, ме ђЂу којима и из Југославије.

Број жртава расте брзим темпом и рачуна се да њихов број досада прелази неколико стотина погинулих, а хиљаду и више рањених.

Француске трупе стигле до горњег града Париз, 21.

Како јавља Рајтер, фран цуске трупе ушле су данас предвече у европски део града Бизерте и стигле до

јула

горњег града који доминира каналом између Средоземног мора и француске војне базе.

Према вестима исте аген ције, данасје 16авиона типа народ-атлас почело пребацивање падобранских јединица Легије странаца из источног Алжира у Бизерту. Такође се јавља да је по чело пребацивање 1. дивизије из ислочне Француске, која је недавно повучена из Алжира.

БИЗЕРТА ЗАУЗЕТА

Бизерта, 21. јула Командант француске ба зе у Бизерти, адмирал Морис Аман саопштио је да је ноћас Бизерта заузета. Како јавља Ројтер, званични француски кругови саопштили су да су француске трупе завршиле планиране операције. Ове операције са стојалесусе у успостављању веза између постројења војне базе, ослобођењу при лаза пристаништуу Бизерти и елиминисању упоришта у близини француских постројења. Према француским тврђењима француске трупе ће сада „прећи у дефанзиву“ и неће кретати са садашњих положаја „уколико не буду нападнуте“.

КП Француске осуђује интервенцију у Бизерти

Париз, 21. јула (ТАССО)

Француска Комунистичка партија осудила је фран цуску агресију у Тунису. У саопштењу коју је објавио Политбиро КПФ каже се да ну интервенцију у Бизерти и отпочети преговоре са ту ниском владом, поштујући је неопходно окончати војњен суверенитет. „Неопход но је да се француски вој ници врате у отаџбину и да се убрзају преговори и закључење мира са привременом алжирском владом, да би се спречило проширивање рата у Алжиру“ каже се у декларацији.

Председник Абуд оштро осудио напад Француске на Републику Тунис

Ташкент, 21. јула

Како јавља ТАСС, председник Врховног војног савета и председник владе Судана Ибрахим Абуд данас је оштро осудио вероломни напад Француске на Републику Тунис.

У говору који је одржао на ручку приређеном у његову част у главном граду Узбекистана, премијер Абуд је рекао да суданска влада и народ осуђују подли напад Француске на Тунис и да ће Судан пружити сву могућу подршку туниском народу у борби“ против француских колонизатора.

„Иманите" и „Либераг 'сион“ без текста на првим странама Париз, 21. јула

(АП)

Орган КП Француске „Иманите“ као и партијски ча сопис „Либерасион“, појави

Савет безбедности разматра тунисну налбу

Њујорк, 21. јула (Ројтер АФП, АП)

На захтев Туниса, вече-

рас је у Њујорку почело заседање Савета безбедности посвећено разматрању туниске жалбе због францу ске агресије на Тунис. Поред чланова овог органа УН, седници присуствује и стални представник Туниса у светској организацији Монги Слим. који се налази први на листи говорника.

Нешто пре почетка седни це, француски представник Миле предао је председнику Савета безбедности ноте које је француска влада упутила влади Туниса 18, и 20, јула захтевајући да оне буду подељене члановима Санета као локументи.

Стални француски представ ник у УН Берар, који је ју"трос допутовао у Њујорк из Париза, изјавио је, приликом утврђивања дневног реда вечерашње седнице. да се неће успротивити дискусијама 0 туниско-француском сукобу.

мада. како је рекао „туниска " жалба није у складу са фактима“. ,

Поред туниског представни„ка Монти Слима, који је пр_ ви добио реч. вечерас ће го-

ворити и представници Француске. САД. СССР, и Турске.

У излагању туниског пред_ ставника Монти Слима садр-

жани су најважнији моменти из француско-тумиских односа око Бизерте и каснијих до тађаја које је туниска влада окарактерисала као акт атресије против тунискег народа. Менти Слим је упознао чла чове Савета безбедности са чајважнијим одредбама фран

цуско-туниског споразума из 1958. године према коме фран цуске јединице у бази Бизерте неће добијати појачања. Међутим. рекао је туниски представник. драматични дога ђаји почели су после саопштења француског министра информација да су у Бизерти „на туниску територију и туниским ваздушним простором“ послате падобранске јединице. Туниска влада, према речима Монти Слима, није била званично обавештена 0 овој одлуци. . „Сматрајући ову акцију отвореним кршењем споразума из 1958. године, наставио је Монги Слим. туниска влада је убрзо после објављива ња француског саопштења издала наредбу да се задржи сваки страни авион који би пскушао да прелети преко туниске територије. „Изгледа да су агресивне намере Фран цуске нашле одраза у преле тању француских авиона и слању падобренаца“ — рекао је Монги Слим. Француски авиони су летели изнад Туниса „наговештавајући сукоб“ и читаве ноћи 19. јула француски _ падобранци су спуштани у Бизерту. док су туниске позиције. које су Углавном држали цивили. биле подвргнуте ватри са фран цуске стране, „Оружана атре сија на Тунис се наставља“ — рекао је у наставку свог излагања туниски представник и затражио спровођење нетристрасне међународне ав кете која би потврдила истинитост онота што он излаже пред Саветом безбедности. „Ово је агресија с мредумишљајем и њу не може ништа оправдати. Повеља Уједињених нација не дозвољава ен но Ра за ви Џ — рекао је онги Слим, МУ

ли су се данас у новинским киосцима са празним простором на првим странама, без текста и чланака. срранцуска влада забранила је прва издања оба листа. „Иманите“ је на првој страни донео само једну фо тографију са уличних 360рова у Тунису и једину, реч „Бизерта“. На другој страни листа штампан је наслов „Коминике Политбироа КП Француске“ без

текста. Сазнаје се да је ори.

гиналан чланак листа позивао на обустављање рата у Бизерти, а такође је био упућен позив на масовни митинг, који су власти забраниле. Привремена алжирска влада понудила војну помоћ Тунису

Тунис, 21. јула (Ројтер) Председник _ привремене алжирске владе Абас састао се данас са државним секретаром у кабинету пред седника Туниске Републике Бахи Ладгамом и поно-

во му понудио људство и оружје, као помоћ.

Поводом ове понуде, пред седник Бургиба је изјавио да је привремена алжирска влада већ саопштила своју спремност да „поред Туниса узме учешћа у овој бор би“. Он је додао да је Тунис примио и понуде Алжираца и Либијаца да буду примљени као добровољ ци у редове туниских оружаних снага.

УАР такође нуди помоћ Тунису Каиро, 21. јула (МЕН) Уједињена Арапска Република је пондудила помоћ Тунису у његовој бор би за Бизерту. У изјави ми нистра Хатема каже се да влада Уједињене Арапске Републике осуђује „варвар ске колонијалистичке операције француских власти против слободног туниског народа у његовој соп ственој земљи“. Он је изра зио спремност УАР да помогне народу Туниса у бор би против колонијалиста „било на дипломатском по љу, путем разних канала, или на војном пољу пружа њем помоћи у оружју и ра тном материјалу“.

Туниска влада одлучила да прихвати добровољце

Тунис, 21. јула (Ројтер)

Председник Туниса Хабиб Бургиба изјавио је данас да је туниска влада донела одлуку да прихвати добровољце из других земаља у сукобу са Францу“ ском око базе у Бизерти.

У Техерану ухапшени лидери Националног фронта

ОШТРИ СУКОБИ ИЗМЕЂУ ПРОМОСАДИКОВИХ ДЕМОНСТРАНАТА МИ ПОЛИЦИЈЕ

Техеран, 21. јула (Ројтер)

Полиција у Техерану на више места данас је растурила припаднике опозиционог Националног фронта који су приређивали демон страције у разним крајеви ма града, пошто им није по шло за руком да их органи зују на градском стадиону.

Полиција је употребила пендреке, док су демонстранти у више наврата га Ђали полицијске џипове ка мењем.

Национални фронт у Ирану — који подржава бив шег премијера Мосадика тврди да садашњи премијер Али Аминџ „противуставно“ одлаже расписива ње избора.

Техеранска полиција спровела је данас рацију У Техерану и ухапсила најпо знатије лидере промосадиковог Националног фронта, Овим мерама власти намеравају да стурече демонстрације које је за данас сазвао Национални фронт,

Сазнаје: се да се међу ухашшенима налазе познати руководиоци Националног

фронта _ Кешаварз Садр, Саид Фатеми и Шапор Бакхтаир.

Јуче се ухашпено шест ли дера Националног фронта, чланова Централног комите

Прздевднин Прасад озбиљно

обол50

Њу Делхи (Ројтер) Председник _ Индије др Раџендра Прасад имао је два тешка напада излива крви у стомаку. Према медицинскем извештају, ста ње здравља 76'тодишњег индијског председника је забрињавајуће. У извешта ју се додаје да ће се прићећи операцији уколико се не уста да спречи даље кр

варење

БОРБА

вола алиантонавининииаволни има поима

КАПСУЛА ТРЕЋЕГ АСТРОНАУТА МАННАИАРА И ГЕНЕРАЛ У СВЕТУ ПРЕВАЛИЛА 188,8 КМ

У ЛЕТУ од

Вирџил Грисом пред само полетање

16 МИНУТА

(Телефото АП специјално за „Борбу“)

Њујорк, 21. јула

Вирџил Грисом је постао данас амерички астронаут број два. Он је између седам и осам часова, по источно-америчком времену, по новио подвиг капетана Але на Шеперда, који је овај пут био у командном центру, на Кејп Канавералу, одржавајући с њим константну радио-везу. Грисом је учинио све што се од њега очекивало. Читава опера ција, међутим, није потпуно успела јер је капсула, приликом удара у воду, по свој прилици била оштећена, па је потонула пре него, што су хеликоптери могли да је извуку. Друга верзија је да је спала са ужета којим ју је хеликоптер био закачио.

Рониоци су одмах кренули на посао, зли још није сасвим извесно да ли ће успети да извуку Грисомов ваздушни брод са свим научним _ подацима — које су прикупили инструменти. Ракета „редстон“, која је избацила Грисома на висину од 188,8 км, развила је већу брзину него што се то предвиђало и њена је крајња брзина износила око 8.480 км на час.

Астронаут је провео у бестежинском стању пет минута више од Шеперда, али очевидно без икаквих поте шкоћа. Прве његове речи, после спуштања на носач авиона, на који је пренесен хеликоптером биле су: „Гла

та ове организације, под оптужбом да су „подстрека вали јавност на нереде, не мире и насиље“. Они су .ухапшени када су се припремали да положе венце на гробове жртава које су

пале у нередима 1952. године. |

ва ми је пуна морске воде“. Грисом је, наиме, морао да изиђе из капсуле и да плива док му нису биле бачене степенице. Његово ста ње је одлично и нису примећени никакви трагови исцрпености. Грисом је одмах био позван на командни мост носача авиона, где га је очекивао телефонски позив председника Кенедија, који је другом америчком астронауту честитао у својству председника САД и команданта оружаних снага. у

Милиони Американаца. који су од раног јутра пратили припреме испаљивања ракете са астронаутом преко телеви зијских апарата, нису овај пут имали прилике ла виде све фазе лета. Непосредан пренос вршио се само приликом испаљивања ракете. док су филмови са носача авиона и хеликоптера доцније били емитовани,

Лет капсуле у којој је био Грисом подсећао је. у свим својим деловима. на лет Але на Шеперда. тако да је у извесном смислу био реприза једне успеле премијере. У Кејп Канавералу, међутим, тврде да су овим другим летом астронауту били постављени неки нови задаци и да су извршене извесне промене у конструкцији капсуле и инструмената. Једна од њих била је отварање већег прозора пред пилотовим очима. што је требало ла МУ омогући боље опсервирање. Грисом је. међутим. још у току лета констатовао да је прозор сувише велик и да од бљештећих сунчаних зрака није могао да идентификује поједине делове теографског рељефа под њим.

Као Гагарин и Шеперд. и овај трећи астронаут био је фасциниран лепотом и фанта стичношћу слике која се отворила пред-његовим очима и доцније изјавио да му је тај феномен лепоте скретао пажњу и ометао га да прати рад инструмената.

Читава операција од испаљивања ло прихватања Грисома из воде трајала је 31 ми нут. Преваљена удаљеност од Кејп Канаверала до места где је капсула потонула севе роисточно од Великих Бахама износи 488,8 км. Лет на ракети и капсули до отварања па добрана трајао је 16 минута.

' Ж. МИЛИЋ

ЛЕМНИЦЕР ПУТУЈУ У ЕВРОПУ

на разговоре око берлинског проблема

Вашингтон, 21. јула (АФП— Ројтер)

Амерички министар од бране Роберт Макнамараи начелник заједничког шта ба оружаних снага САД генерал Лиман Лемницер путују сутра у Париз, а за тим у Лондон на разговоре о мерама безбедности У погледу берлинске кризе, саопштило је данас Мини, старство одбране САД.

У Вашинмону ће данас почети прва консултовања између представника САД, Велике Британије, Француске и Западне Немачкео мерама које треба предузе ти да се „потпуно спремно“ дочекају предстојећи догађаји око Берлина.

РАДИО-МОСНВА: НЕМАЧКО ПИТАЊЕ. МОРА БИТИ. РЕШЕНО ПРЕГОВОРИМА

Лондон, 21. јула (Ројтер)

Радио-Москва, коментаришући берлински проблем, каже данас да Совјет ски Савез не жели рат и да немачко питање мора бити решено „за преговара чким столом“. У коментару радија каже се међутим, да одговори западних сила на меморандуму премијера Хрушчова о Берлину не садрже нове конструктивне идеје. Шта више, додаје Радио-Москва, Запад је потврдио своју стару круту политику.

Субота, 22, ја;

тим

Празнин у Пољској _

Ове године народ у Пољ-

ској слави два празника: хиљадугодишњицу _ постојања пољске државности и седамнаестогодишњицу рађања нове Републике, савремене Пољске која изгра Ђује социјализам.

Национални празник је, разуме се, овај други; У дугој историји пољског народа 22. јул је датум када је 1944. године био ударен камен темељац најбитнијој друштвеној прекретници, када је социјализам био одређен као циљ развоја у будућности. Тога дана пре седамнаест година, на историјском заседању : Хелму, Комитет национал ног ослобођења Пољске објавио је Манифест о окон чању немачке окупације.

Нашим је људима познато из каквих се рушевина подизала послератна Пољска, На ветрометини хитлеровског освајачког рата у Европи, Пољска је једна од земаља која је највише настрадала. Народ У 7ОЈ земљи почео је да изграђује нову Републику управо из згаришта и утолико су данашња достигнућа сопијалистичке Пољске вред нија. |

Ево неколико показатеља из послератног економског успона у Пољској. Пре ма предратном раздобљу, индустријска продукција је повећана за 7,5 пута. Структурално највећи напредак је учињен у тешкој индустрији, продукцији че лика и електричне енертије. Осим тога У тој је земљи дошло до појаве низа нових индустријских гра-

ЗАОШТРЕНИ ОДНОСИ ИЗМЕЂУ ИНДИЈЕ И ПАКИСТАНА '

Делхи одбацио идеју о посредовању САД

Њу Делхи, 21. јула! (Танјуг) Нехруова турнеја по Кашмиру у време посете паки станског председника Ајуба Кана Америци, међусобне оптужбе председника и премијера изнете у току ових посета обележавају извесно погоршање односа између две земље. У центру сукоба је кашмирски проб лем, који Пакистан енергич но покреће тражећи подршку САД.

Општи избори у Турекој 15. октобра

Анкара, 21. јула (Ројтер)

Уставотворна скупштина Турске донелз је. одлуку да се општи избори у Турској одрже 15. октобра.

Ово ће бити први избори у Турској од 27 маја 1960. , године, када су оружане снаге збациле са власти ре жим Аднана Мендереса. Од лука о расписивању избора прихваћена је једногласно. На овим изборима биће иза брано 450 посланика скупштине, У Џанарти почели југословенско индоненансни привредни разговори

Џакарта, 21. јула

(Танјуг) У Џакарти су почели југословенско + индонежан-

ски економски разговори, о закључењу дугорочног трговинског споразума и о проширењу економске сарадње две земље.

Шеф југословенске делегације на овим разговорима, члан Савезног извршног већа и председник Комитета за спољну трговину Сертеј Крајгер, рекао је у свом говору да пријатељ-

ски односи и многострука сарадња две земље у Баз: | ним видовима представљају чињенице које омогућују да се развију економски односи на још широј бази. ТПеф делегације и министар трговине Индонезије Арафин Харап истакао је да влада Индонезије придаје велики значај овим разговорима С

Пре почетка данашњих преговора, који се воде у индонежанском Министарству трговине, шеф југословенске делегације Сер-

Ме МИ ша НОУ а а НЕ ееине нем

Потписани инструменти зајма Велике | Британије нашој земљи ·

Лондон, 21. јула (Танјут)

послова потписани инструменти на основу којих бри танска влада даје Југославији зајам у износу од три милиона и 575 хиљада фун ти за спровођење измена У нашем девизном и спољнотрговинском режиму.

У име британске владе ове инструменте је потписао државни секретар за и-

ностране _ послове лорд Хјум, а у име владе ФНРЈ југословенски амбасадор У Лондону Срђа Прица. Потписивању су са британске стране присуствовали помоћник секретара у Министарству _ Финамсија Ђенкинс и вршилац дужно сти начелника у Министар ству иностраних послова, Барнс, а са југословенске стране први секретар амба- !

саде у Лондону Стеван Мла

геј Крајгер посетио је првог министра индонежанске владе Џуанду Картавиђају. 5

ЈУГОСЛАВИЈА ГРАДИ ФАБРИНУ ТРАНТОРА У МАР.

Каиро, 21. јула (Танјуг)

У Каиру је јуче потписан уговор према којем ће југо словенска предузећа „Инду стрија мотора и трактора“ и „Инвест-импорт“ изгради тиу Египатској Провинцији УАР велику _ фабрику трактора. _ ]

Министар индустрије владе УАР Азиз Сидки. 5оја је КЕА суствовао потписивању уговора, изразио је задовољство што су преговори успешно за вршени и подвукао да овај уговор представља даљи допринос развијању економске сарадње између две земље. Он-је рекао да ће нова фабрика производити три хи-

|љаде трактора годишње, као

и три хиљаде мотора за раз“

не друге потребе.

Вредност радова на изград њи ове фабрике износи око три милиона египатских фун ти. Највећи део машина И опреме такође ће испоручи-

| ти југословенска предузећа,

Истом жестином Делхи одбија било какву дискусију о Кашмиру, јер га третира као саставни део Индијске Уније. На јавном скупу у Шринагору Нехру је одбацио сваку могућност одржавања плебисцита у 0вој области, јер сматра да је „мртва“ резолуција Савета безбедности на коју се позива Пакистан тражећи пле бисцит за становништво ко је већим делом сачињавају муслимани. Слаби су такође изгледи да би САД после разговора Кенедија и Ајуб Кана могле посредовати У индијско-пакистанском спору, пошто је Нехру одбацио такву могућност.

Према оцени делхијских политичких посматрача односи између две земље заоштрени су последњих дана до те мере да се не виде могућности за преговоре у блиској будућности. Нехру је синоћ у разговору са новинарима потврдио да дубоко неслагање између Индије и Пакистана превазилази оквире Кашмира.

„Чак и да не постоји кашмирски проблем, рекао је он, односи Индије и Пакистана у садашњим околностима не би били добри“. Нови аспект спора два велика суседа јесте опрезно разматрање става САД пре ма Индији који Делхију ни је потпуно јасан.

на. Из тога је и примена структура ал новништва: за 17; стаиндустрија је запосли На ћи део сеоског живља“ 5 Послератни Развој у п ској, разуме се, огледа > и у напретку на социј | ном, просветном и куд ал ном пољу. тур Управо зато се данде национални празник ц ске прославља 22, ју. дан стварања нове Ре блике. епу. Ми Југословени, кар сваке године, поздравља славље Пољака и успех које они у социјалистичкој изградњи постижу, Односи између две зем ље, као што је познато, и јатељски су и нормално ба развијају. Контакти између наших људи су све ин. тензивнији. Делегације мнд гих друштвених организа. ција двеју · земаља чест измењују посете и на тај начин долази до бољег упу знавања прилика и разву ка у двема земљама. Значајни су резултату постигнути и у унапређу. вању привредних односа између Пољске и Југосла. вије, а у томе, свакако, нај запаженији је пре пола трдине закључени петогодиш њи трговински спораз којим се предвиђа повећа. ње робне размене до цифре од 320 милиона долара у оба правца. Овакав развој југословенско-појвских односа је задовољавајући и заснива се на обостраном поштовању интереса обеју земаља,

Као ољ

Пољски амбасадор

Малецки приредио пријем поводом пољског националног празника.

Амбасадор Народне Репу блике Пољске у Београду Александар Малецки при. редио је синоћ у просторијама хотела „Метропол“ пријем поводом пољског на ционалног празника,

Пријему су присуствовали чланови Савезног извршног већа Владимир Поповић, Мома Марковић и Велимир Стојнић, државни подсекретар за иностране послове Вељко Мићуновић, помоћници државног секре-

тара за иностране послове.

Иво Вејвода и Лео Мате, председник Комисије замеЂународне везе Савезно бора ССРНЈ Добривоје Ви дић,

АМБАСАДОР мМОЈСОВ ПОСЕтио МИНИСТРА ГРОМИКА.

Москва, 21. Јула, ставу Амбасадор ФНРЈ у СССР Ле

зар Мојсов посетио је данас |

пре подне министра иностраних послова Совјетског Савеза Ат дреја Громика. тј

ВЕЉКО МИЋУНОВИЋ ПРИ. МИО · АМБАСАДОРА ГВИНЕЈЕ БАРИЈА

Државни подсекретар за ико стране послове Вељко | вић примио је јуче амбасадо ра Гвинеје Бокар Биро Барија који се налази у Југославији у мисији добре воље (Тан!

АМБАСАДОР ТОПАЛОСКИ ПОСЕТИО ГВИНЕЈСКОГ МИ. НИСТРА БИВОГИЈА

Конакри, 21. јула (танјућ Југословенски _ амбасадор У Твинеји Илија Топалоски по сетио је министра иностр послова Гвинеје Биво Том приликом, у дужем разто

вору размотрена су нека питања у вези предстојеће кон“ ференције ванблоковских зема ља, која ће се одржати тембра у Југославији.

селе

НЕВРЕМЕ У САД.

Олуја са грмљавином, велике кише и јак ветар сру“

чили су се на области западне Вирџиније, Охаја Канзаса. Невреме је проузроковало смрт најмање

и западног 1 лица. (Ројтер)

ЗЕМЉОТРЕС У АТИНИ

Врло јак земљотрес осетио „се синоћ у Атини. епицентар налазио се свега 25 километара североист града. У извештајима се не каже да има жртава и

јегоћ очно 04

штете. (Ројтер)

ОСУЂЕН МАЈОР ЛЕГИЈЕ СТРАНАЦА

Мајор Легије странаца Жилијен Камелен осуђе три године затвора због учешћа у генералском пучу У

| за

ру 22. априла ове године. (АП)

ИСЛАМСКА КОНФЕРЕНЦИЈА „НА ВРХУ“!

Јордански краљ Хусеин саопштио је да исламске земље на конференцију „на врху“. штај налази се у заједничком саопштењу ] и премијера Северне Нигерије Белоа., завршетку шестодневне посете нитеријског премијера

дану. (АП) х

ХАПШЕЊА У БОЛЦАНУ

Јавни тужилац Болцана

хапшење 35 лица у вези са недавним саботажама

Алто Адиђе. Они се већ сви, изузев једног. налазе У Међу ухагшшенима налази се др Ханс Станек, кретар Јужнотиролске народне партије, прошле недеље. Иако нису наведени детаљи 0 хапшења италијанске новинске агенције кажу шени оптужени за противдржавну активност.

ООСР ИМА 218 МИЛИОНА СТАНОВНИКА

»

Дирекција статистичке. саотиштава да је милибна становника. (ТАСС)

СССР на дан 1. јула 1961. године

које је УЗ

3 издао је данас наређеви си

затво, генерал који је

да “ (Ројтер)

централе Совјетског со 4"