Borba

| Субота, 16. јун 1962,

Страна 9.

| У продавницама ће се ускоро појавити још један нов производ: на електрич ни млин за кафу, који је намењен за употребу у до маћинствима, произвођач — предузеће „Метеор“ са Новог Београда — догради ло је мали миксер за справ љање воћних напитака.

Запремина миксера је по ла литра, а време потребно за справљање сока сведено је на-минимум. Млин за ка фу са дограђеним миксе„ром | је, истина, прилично зекупљи. Без миксера ста-

јао је 4.700: динара, док ће му нова цена бити око 7.000 динара. Међутим, цена сли чних апарата из увоза је око 12.000 динара.

Бушер у нобом руху

| Градско млекарство у Београду набавило је нове машине за паковање бутера: тако да ће у продавницама ускоро моћи да се ку пе пакетићи од 250 и 125 грама. Бутер ће се пакова ти у станиолски папир, ко ји не пропушта светлост ни влагу, што омогућава дуже одржавање.

Гошовба_ смрзнуша јела

Ф Индустрија меса и кон зерви „29. новембар“ у Суботици и фабрика конзерви „Митрос“ у Сремској Митровици пустиће крајем

; овог месеца у продају нај-

новији производ — „есмрзнута готова, јела“: фашира но месо са кромпиром, говеђи гулаш са макаронама, чорбаст пасуљ са сланином или сувим месом, шкем биће у сосу, млади грашак са телетином, секељи гулаш... Припремљен је богат асортиман готових јела, који ће обрадовати многа до маћинства, запослене људе, самце, сладокусце, мен зе, експрес - ресторане... Сва јела су смрзнута и упакована у специјалну амбалажу од алуминијумских фолија.

Начин припремања је вр ло једноставан. Јело, се, у амбалажи, на тихој

је - уједно

„ватри 1 БаТН

ШТА ЗНАМО О ПОЛУГОТОВИМ ЈЕЛИМА

демонстрациони центар „Породице и домаћинства“ у Београду организује у уторак, 19, јуна, предавање о готовим и полуготовим јепима. Предавање ће се одржати У просторијама Марионстског позоришта, Теразије 45, у 18 часова, Предавач је инж, Петар Штерић, · ' Т

Поред тога; у уторак, „среду и четвртак, у: просторијама Демонстрационог центра (Теразије 10) одржаће се Јавна бесплатна дегустапија готових и полуготових јела које производи наша прехрамбена индустрија.

" Улаз'на предавање и на дегустације. је, слободан,

ИЗБОР САВЕТА ПОТРОШАЧА ПРЕДУЗЕЋА „ВРАЧАР“ |

" У Београду ће се у понедељак одржати једна занимљива приредба за потрошаче. Трговинско предузеће „Врачар“ у чијих се девет самоуслуга у свим крајевима Београда дневно снабдевају стотине хиљада грађана, организује избор свог првог савета потрошача. Међутим, на приредби неће бити изабран само савет потрошача; „Врачар“ је припремио и леп програм — и награде за посетиоце.

Приредба ће се одржати у великој дворани Дома синдиката, у 1) часова. Карте се продају у свим самоуслутама „Врачара“ по цени од 30 динара — колико кошта кафа или сендвичи које је „Врачар“ обезбедио свим посетиоцима за време паузе.

%

'"подгреје у суду са мало во де, а затим служи. Амбала жа се уједно користи и као тањир. Ово ће знатно олакштати посао у великим „фабричким ресторанима. „»Митрос“ и „29. новембар“ ће за велике експрес ресто ране производити полуготова смрзнута јела, највећим делом месног садржауја, а јела ће се у самом ре сторану одмах служити уз додавање гарнирунга и салате. Ове фабрике ће уско ро на тржиште изнети смр знута готова јела у пласти цираном целофану.

Свако јело имаће 500 гра ма нето тежине и стајаће од 110 до 200 дината по ме нију. Јела ће се продавати у самоуслугама предузећа „Врачар“ у Београду, а за-

Најлон — као кожа

Ф Најновији производ же“ моћи да израђују ман фабрике „Југовинил“ код тили, блузе, виндјаке и ру Сплита флексибилна кавице, и заштитна одела „винил кожа“ услед вели- за раднике запослене у хе ке отпорности на притисак мијској индустрији. Квади температуру имаће широ ратни метар ове најлонске ку примену у производњи материје продаваће се по

тим и у другим продавни- многих артикала ' широке 700 динара. Е потрошње. цама. Досадашњи — експеримен ти су показали да ова нова ТТ ф Мешална врста најлона може одли- Пеш кафа чно да замени кожу и гу- Ри ји кухиња му. Стручњаци предвиђају чешири минуша у да ће се од „винил — ко- |Л Предузеће — прецизне механике „Метеор“ са Ноиз Смедеређа РОГ Београда ускоро ће из О Метална индустрије нети на тржиште апарате

„Милан Благојевић“ у Сме дереву почела је да произ води металне кухиње типа „Идеал“,

Кухиња је направљена од челичног лима пресвученог стакластим емајлом, који је отпоран према уда рима и киселинама. Не тре ба да се премазује, јер се не отире нити праши, а стално задржава изглед но вог. Намештај се може купити и „на парче“ и тако прилагодити сваком стану.

Комплетна кухиња, која се састоји од 11 делова, ста јаће око 100.000 динара, а појавиће се на тржишту „идућег месеца. а.

фе у домаћинству.

Апарат има леп облик већег чајника, а направљен је од пониклованог ме тала. За. четири минута мо же да припреми од две до пет експрес кафа. Снага грејача је 200 вати. Продај на цена кретаће се око 2.500 динара, без гајтана.

Нође Брсше пуњеног кекса

Ф Фабрика кекса и вафел-производа _ „Слобода“ „из Осијека пустиће ускоро | продају две нове врсте кекса: „Јадро“ — вафел ме шавину са два надева (мле чни и чоколадни) и „Авала“-сендвич у римфузном

ту одра

ишаинсинииа

за припремање експрес ка“.

ано се _ ере рубље д најлона"

Кошуље, блузе и кецеље од

перлона, односно најлона, лако се одржавају. При прању, на одреен начин, најлонско рубље се не тужва и пеглање је излишно. Али, то важи само у случају ако се придржавамо одређених упутстава.

'Обично се најлонске кошуље и блузе Носе два дана. При томе је свеједно да ли је комад бео или у боји, Ако се човек креће у крају у коме има врло мало прашине у ваздуху, кошуље се могу ноСити и три дана. За кецеље је тешко одредити време ношења, али треба добро пазити да се овај део радне одеће исуВише не запрља.

Прљаво рубље од перлона и најлона Не треба дуго да лежи згужвано у санДуку, јер се у том случају набори при прању тешко одстрањују“.

Поступак при прању рубља од перлона и најлона је једноставан, али се Пак морамо придржавати неких праВила, Најважније је направити довољну Количину цеђи, јер рубље мора да плива У њему, 'Ру треба да постоји одређени од 400: килограм рубља на 30 литара цеђи.

ерлон кошуља која је, у ствари, лакша од пуплина (тежи 200 грама), треба да се Пере у шест литара цеђи. Ако је перемо У малој количини пеђи — изгужваће се.

2

ко оп кошуља Крагна најлон К јаном пеглом,

1, Опрана најл Рљавим рубљем. 2. ље оштећен прегре

са пр ко;

"могућности

е претход ја уље оште

При прављењу цеђи треба употребити неки од детерџената. Ако се кошуље или блузе перу тоалетним сапуном, треба строго водити рачуна о томе да сапун. није обојен, јер перлон и најлон конци лако приме боју!

Температура воде треба да буде око 40 степени Шелзијусових, што је лако додиром утврдити. Ако је рубље много прљаво вода се може загрејати највише до 60 степени. Не препоручује се загревање цеђи заједно са рубљем. јер се дно посуде лако прегреје и рубље се може оштетити. :

Прљавије рубље треба потопити око пола часа пре прања. У међувремену, ко мади се више пута лако притискају. Прљава места се касније истрљају безбојним сунђером; За обојене сунђере важи исто упозорење као и за тоалетни сапун, Крагне, које се увек брже и више прљају. треба мало посути прашком за прање и накнадно их истрљати. Никако се не сме прљавштина са ивице крагне трљати четком, јер то крза тканину.

За најлон рубље не препоручује се јаче притискивање и цеђење увијањем. После прања, рубље треба само добро испрати, и онако влажно обесити о вешалицу. Манжетне и крајеве где се скупи највише воде не треба цедити, јер ће се иначе створити набори који се тешко исправљају.

Најлон и перлон рубље суши се кра-

време него памучно.

- да желите да кошуљу, блузу или кецељу од перлона и најлона оперете у машини, морате се придржавати већ по-

знатих упутстава:

Ф однос између рубља и течности треба да буде 1:30;

Ф температура мора да се креће око 40" 1;

:Ф не цедити рубље увијањем;

он рубље добро је по ош не само код куће. Ако Ру бље будете прали по наведеним упутствима, нећете морати да га пеглате. Ако се блузе или кошуље изгужвају, набори се лако могу укломити пеглањем „реглер“ пеглом, са дугметом намештеним на „најлон“, преко влажне крпе. Веће загревање пегле се не препоручује, јер тканина може да се истопи. Најбоље је ипак припазити да се рубље не изгужва. но неколико дана стајала. изгужвана ћене четком приликом прања, 3. Део

жиплаатазовавазизихупиаих

(отвореном) паковању са а-

роматичним надевом од ва ниле и лимуна.

„Јадро“ кекс нарочито је погодан за сервирање уз чај. Продаваће се у пакова њу од 200 и 500 грама

Млеко у шубама

Ф Најновији производ за дружне млекаре „Славија“ у Старом Петровом Селу, зашећерено пуномасно мле ко у тубама, обрадоваће по трошаче могућнестима за разноврсну употребу.

Млеко у тубама је кондензовано и нарочито погодно за исхрану одојчади и деце, због хранљивости, и за туристе — због практичног паковања. Иначе, ова

НИТИ

|

врста млека имаће ширу примену у домаћинству, за справљање филова за разне колаче, затим као дода так какаоу, кафи и чају, као и за справљање млека за пиће.

Крајем овог месеца млеко ће се појавити на тржишту у тубама од 220 грама — по цени од око 120 динара.

"до 2000__ ИН МАКИ

: 7"

Материјал за ову рубрику читаоци могу слати на: адресу: Ре-

дакција „Трибине Београд, Моше П Телефон 30-481, локал 491

г

Инж. Даринка ВАЛЧИЋ, референт за исхрану Завода за унапређење домаћин ства Београда:

У фрижидеру се може чувати сва храна, али он је углавном намењен за свежу храну, воће и попрће. Много ређе у фрижидеру се држе и кувана јела. Уколико се већ остављају, она могу остати само краће време, и увек морају бити затворена одговарајућим херметичким поклопцима. У противном, долази: до мешања мириса, што појединим јелима даје сасвим

други укус.

Погрешно је веровање да су само веома ниске температуре услов да се храна одржи у фрижидеру. Напротив, ниске температуре делују на неке намирнице чак и штетно! У храни се налази известан број бактерија и микроорганизама на чији развој утичу температура, влага и ваздух. Ако тај број пређе одређену границу, храна постаје неупотребљива. Најпогоднија температура за већину намирница које се чувају у фрижидеру креће се између 4 и 5 степени Целзијусових. Ниске температуре, саме по себи, не уништавају бактерије, већ ометају њихов даљи развој. Међутим. у неким случајевима. оне чак могу да услове брже кварење.

Тако, на пример. меснате прерађевине (салама, кобасице. мортадела) не смеју се дуго држати у фрижидеру. нарочито ако су обавијене недовољно. исушеним „превом. Црево прима влагу и постаје одлична подлога за развој бактерија.

Израђене су таблице температура на којима се могу чувати поједине намир-

отрошача“ јада за.

Рукописи се не враћају

рктидеру - горе или доле2

враћају првобитне особине, јер се издвојила вода.

Воће и поврће чува се у најлон кесама или под стакленим судовима. Тако се спречава испаравање воде из плодова.

' Ако се овако не поступа — вода испари

и плодови увену. Воће и поврће, баш због оваквих својих особина, чува се на најмање расхлађеним местима, у доњим полицама фрижидера.

Фрижидер је углавном намењен за чување хране у краћим периодима. По потреби, у њему се прехрамбени артикли могу држати и преко 15 дана. али само они који се могу замрзнути без штетних последица.

Према томе, није довољно само ставити храну у фрижидер — много је важније знати како са којим намирницама треба поступати. ,

Ф У самоуслузи — „Реметинечки магазин“ у Бенковићевој улици, у Загребу, продавац ми је мерио четврт килограма сремских кобасица док сам куповала другу робу. Молила сам да буду у једном комаду. „Има два и по грама мање“, — рекао је благајници. Заиста, редак случај!

проналазе

Ф За запослене жене веома је згодно што загребачка месна индустрија „Сљеме“ пакује месо на папирнатим послужавницима иу прозирном целофану. Али догодило ми се неколико пута да је месо с горње стране, која се види кроз целофан, било лепо, док је одоздо

нице. У фрижидеру на разним местима владају различите температуре. Најнижа је у горњем делу. Разлика између температуре у горњем и доњем делу фри жидера креће се до три степена Целзијусова. Ево таблице која показује најповољније температуре за чување прехрамбених артикала за свакодневну употребу:

било пуно сала и жила.

тј

Ф У последње време избор лустера је све већи, али произвођачи као да су заборавили да таванице у новоградњама нису тако високе као некад, и да би нам више одговарали лустери са сасвим кратким цевима.

Млеко и павлака на 45—7 Ц Сир на 10—13" ДЦ

Маслац на 7—1 Ц

Заја на 3—т7 ц

Свеже месо на 3—5,5% ДЦ

Суво месо- на 45—10' Ц Свежа риба од —1—17 ц Лимуни и наранџе на 19 Ц Парадајз на 17—4,5" Ц

Ф Ни једна наша фабрика намештаја не штампа проспекте у којима би купац, који има мали стан, добио неколико практичних упутстава како да га најзгодније смести. Податке дали: М. Јурчевић, Загреб, Бенковићева 20; Н. Илић, Загреб; В. Илић, Нови Сад; Љ.

Фрижидер, ако се авилно не кориР Р пр Р Љокић, Крижевци.

сти, може да буде, чак и штетан. Ако се млеко заледи, на пример, тешко му се

ДСДСОДА 1ДАММААЛАЛААММЛААМАШАААМААМА МАРА МАМА МАММААММАМММАМММАММААМАМАМАРАМАМАМАМАМНИ

1 Лепе шоље са тањирићима за чај у шест разо них боја (комад 360). Продавница „Три чекића“, Булевар револуције 102.

Удобне папуче које, иако су за зиму, можете само сада набавити, пошто се продавница расформира, а роба распродаје (1.500). „Народна радиност“, Кнеза Михаила 13.

Старији људи воле да се удобно осећају код

куће. Ови кућни капути погодни су за летње дане (9.000). Робна кућа „Нама“, Кнеза Ми-

3. хаила 5.

ПОИМАМААААМАААМАМААИМААМААМАММААМАМАМАНАМАММААМААМААМА АМА МАММААМАМАММАМИММЕ

4 Кратке рукавице од „хеланке“ у разним боја• у 25

АНИНА

ИНННННАНАНААНАН НЕ

ма. Могу се носити и лети (450). Рукавичарска задруга „Јелен“, Булевар, револуције 132.

За младе девојке веома су лепе ове _ „бебидол“ пижаме израђене од лаког шареног батиста. Цена им је приступачна (1.500). Робна кућа „Београд“,

Велики избор летњих хаљина за пре подне од ланеног платна, цица и пуплина (2.700 до 4.000).

5. 6 • Робна кућа „Београд“. ППММААНЛАМАААИМАААААААААААММИАМАМАММИААИЛААЛААА МАМА НАИАИЋАННЕ

== Материјал са народним ша : ј рама, који се м употребити за пресвлачење Немет таја "Бе пониерије у стану (550 динара метар). Продавца „Нови дом“, Булевар револуције број 28.

па сталак за ципеле од пластичне Њ оји и" заузима много места (1.100). Проница „Нови дом“, Булевар револуције 28.

Електрични „апсорбер“ у р за сакупљање дима + а опат загушљивих просторија (4.500). ред тога што је практичан, апсорбер ће

бити и украс у стану, Продавница Аеротехна“, Моше Пијаде 5, 6

7. 8. 9