Narodno blagostanje

Страна 136

зајмови Лот, Хипот, Бонне си

15,009.008— швајцарских франака у

НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ

„Број 9,

вијцир, Виикорским делиштвом о Визелу ДРУГИ ЗАЈАМ | · ·

1 од сто заложницама Државне Хипотекарке Банке Краљевине Срба,

Хрвата и Словенаце од године 1924 подељен на 15.000 заложница од по 1000:— шегјнарских франака.

Између Државне Хипотекарне Банке Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца (Управа Фондова) чије је главно седиште у Београду, која се овде назива „Д. Х. Банка:, коју представља њен члан Управног Одбора и управник г. Др. Богдан Марковић на основи пуномоћја од 12. марта 1924. године Бр. 5176 датог му одлуком Управног Одбора, пуномоћја чија се оверена копија прилаже овом уговору.

. "с једне стране

и Сосијете Де Банк Свис, у Базелу, која се овде назива „Банк Свис", коју представља њен председник г. Леополд Дибоа и један њен делегирани члан Управног Одбора г. Жак Шмидлин

с друге стране, закључен је следећи уговор: _

ЧЛАН 1.

На основи закона о своме уређењу од 8. јула 1896. г. по ст. к. (чл. 28 и 36.) и измена и допуна овоме закону, као и на основу одредаба које су у важности, Државна Хипотекарна Банка ствара један зајам, који је назват ЗАЈАМ на заложнице Државне Хипотекарне Банке Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца (Управа Фондова), 7% од 1924, од 15.000.000— шва'царских франака, под следећим условима:

а) Зајам ће бити подељен на 15.000 заложница од по 1.000. — швајцарских франака на доносиоца, и биће означени бројеви од 1—15.000;

6) Ових 15.000 заложница биће издане на основу зај-

мова на непокретности одобрених од стране Д. Х. Банке,

према одредбама законским, зајмова на непокретности које ће служити као специјална залога првога степена на речених 15.000 комада заложница.

Хипотекарне залоге гарантоване овим 15.000 заложница морају бити процењене у швајцарским францима и морају увек бити равне износу од 15.000.000.— швајц. франака минимум. Д. Х Банка обвезује се да на дан кад овај уговор ступи на снагу обрачуна динаре по курсу од 7 шв. франака за 100— динара.

На основу тога Д. Х. Банка блокираће NO својим књигама кад овај уговор буде закључен, на основу чл. 25 свога закона од 1898. године као гарантију за 15.000 заложжица две стотине петнајест милиона динара (215.000.000.динара) ових хипотекарних залога, квалитативно равних најмање просечним хипотекама Д. Х. Банке које могу служити као гарантија за заложнице.

Ако. би курс динару пао испод седам, Д. Х. Банка имаће да блокира за ових 15.000 заложница допунску одговарајућу суму у хипотекарним залогама.

в) Горе поменуте заложнице носиће 7% годишњег интереса, који се има плаћати шестомесечно 15. априла и 15. октобра сваке године. Оне ће бити снабдевене тога ради шестомесечним купонима, од којих први купон имаће рок 15 октобар: 1924. |

Швајцарска такса на купоне (2%) пада на терет Д. Х. Банке. | |

г) Амортизација зајма вршиће се ал пари за 24 семестра, почев од 15. октобра 1924. до 15. априла 1936. године путем извлачења која ће се вршити јавно у Београду 15. марта и 15. септембра сваке године према амортизационом плану приложеном овом уговору, која ће се извлачења публиковати (на основу овога члана уговора.

Д. Х. Банка имаће да плаћа Сосиете-у де Банк Свис шестомесечни ануитет који садржава интерес и амортизацију а у суми означеној у амортизационом плану.

од 1% на заложнице.

Свис.

д) Мнтерес и капитал исплаћиваће се без. икаквих трошкова ма које врсте доносиоцу заложница уз подношај · купона и заложница извучених за исплату а на благајнама Сосиете де Банк Свис у Базелу и њених филијала и агенција у Швајцарској. Банк Свис може у споразуму са Д. Х. Банком означити друга места плаћања у Швајцарској.

5) Д. Х. Банка вршиће све врсте публикација које

се односе на овај зајам путем огласа у службеним трго-

винским новинама швајцарским, и у по једном листу ба-

'зелском, циришком и женевском.

e) Заложнице ће потписивати Управник, један члан Управног Одбора и председник Контролног Одбора Д.Х. Банке и биће снабдевене аутографисаним потписом надлежог министра који представља Владу Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца.

ЧЛАН 2.

Овај зајам представља непосредну обвезу Д. Х. Банке и ужива гарантије предвиђене законом о уређењу Управе Фондова.

На основу чл. 4. закона о уређењу Управе Фондова Краљевина Срба, Хрвата и Словенаца гарантује безусловно за овај зајам како за главницу тако и за интерес.

ЧЛАН 3.

Износ овог зајма одређен је за зајмове хипотекарне и комуналне. ЧЛАН 4. Текст заложница поднеће Д. Х. Банка на одобрење Банк Свис. ЧЛАН 5. Банк Свис тражиће одобрење за званичну коту зајма на Берзама у Базелу и Женеви. Дожавна Хипотекарна Банка прима на себе обвезу да плаћа трошкове коте за све

време трајања зајма.

ЧЛАН 6. Д. Х. Банка уступа цео. износ зајма Банк Свис-у која

узима исти од Д. Х. Банке по курсу од осамдесет девет

(89) вредност 15. априла 1924. Банк Свис прима на себе да плаћа швајцарску порезу

ЧЛАН 7. Д. Х. Банка обвезује се да преда дефинитивне залож-

"нице најдаље 15. септембпга 1924. године. Она изрично о-

влашћује Банк Свис да може издати привремене обвезнице. Сви трошкови по томе падају на Д. Х. Банку.

Дотле пак, Д. Х. Банка послаће за 15. април 1924. Банци Свис једну глобалну заложницу од 15.000.000— шв. франака, која ће јој бити враћена кад буде предала 15.000 заложница горе поменутих.

ЧЛАН 8. Банк Свис има право да у времену када нађе за

потребно отвори јавни упис у Швајцарској речених залож-

ница и то било у целини или делимично и да утврди курс

'емисије. Д. Х. Банка обвезује се да потпише у том циљу

званични део проспекта емисије. ЧЛАН 9.

Д. Х. Банка обвезује се да пошље потребне суме за службу зајма најдаље 10 дана пре рока у Базел Банци

Д. Х. Банка одобриће Банци Свис комисион од 1/2% на износ купона и 1J4% на суму заложница које је Банк

Свис исплатила.