Naša pošta

185

био је сеоски учитељ а у изгнанству зидар. Окружен министрима и великодостојницима Краљевине, при радовима око "Трајанова фора, посматрајући зидаре с поносом је узвикнуо: „И ја сам био зидар!“ |

Гази Мустафа Кемал паша, претседник Турске републике, њен оснивач и реформатор, поникао је из скромне средине. Отац му је био мали финансиски чиновник и дрварски трговац.

Адолф Хитлер, претседник Владе, диктатор Немачке, био је молер.

Махатма Ганди, идол милиона Индуса, доживео је горке часове у животу у борби за права свог народа, али није клонуо.

Ганди је у животу много трпео за слободу и право своје индијске расе. Кад је, онда млад адвокат, путовао у јужну Африку, због његове мрке боје избациван је из жељезнице, па и из пошт. омнибуса, мада је купио подвозну карту. Кад се противио, кондуктер га је тукао шамарима, песницама. ..

Међу великим радницима и људима који су се истакли не смемо заборавити великог индустриалца и поседника милиона долара Хенриа Форда, који је до своје 40 године био сиромашни ковач који се стално борио са материалним тешкоћама. Пре 26 г, један завод му није хтео одобрити кредит од 7 долара 70 ц., док не исплати остатак ранијег дуга од 5 долара 25 ц. Кад је почео своју радњу за неколико месеци није могао да плати свог књиговођу. Један бакалин отерао је Форда кад му је предложио ортаклук. Неколико година доцније, бакалин је извршио самоубиство због очајања што је пропустио прилику да постане богат,

Фјодор Шаљапин, Максим Горки, Чарли Чаплин, опште позната. имена, некада су били сирота дечица. Сви су ти људи имали велике енергије и успешно се борили против тешкоћа.

„Рег азрега од азџа“.

А наши великани Никола Тесла и Иван Мештровић умели су својим радом и умом пренети славу отаџбине на све четири стране света.

У Чикагу је споменик прародитељима Америке: Индијанцима. То је дело Мештровића, а то је уједно и застава домовине у далеком крају.

Радити треба, живот је борба, а „прегаоцу Бог даје махове“. Е МОМЧИЛО П. ШОЋ