Naša pošta

184

Јанко Вукотић са својим штабом је на Нерфушкој коси. На свим овим осматрачницима командир телеграфске чете Ђуро Шоћ (управитељ војних телеграфа и телефона) поставио је телефонске станице за везу на цијелом фронту Одреда.

Према наредби артиљериски напад треба да отпочнеу 10 сати, а пешадиски у [1 и по сати.

Тачно у 10 сати прије подне све наше батерије на фронту Зетског одреда од Скадарског Језера до Дринасе отвориле су ватру противу одређених објеката.

Ватра наших тешких хаубица управљена је на редут Муселимове главице. Прва два метка су подбацила, трећи пребацио, а даљи метци падали су у редут и својим торпедним дејством чинили силан утисак. По свему судећи ово дејство било је од пресудног утицаја на држање турске посаде у редуту. („Слободна мисао“, Никшић 29 Х 1983)

ПОРЕКЛО ЗНАМЕНИТИХ ЛИЧНОСТИ

Француска, такође, има вође сиротог порекла.

М илран, бивши претседник републике, помагао је оцу, у винарској радњи. Гладовао је и живео у беди. По завршетку школе, постао је приправник у општини.

Бриан тај сјајни политичар, годинама министар и претседник владе, апостол мира, бао је син сиромашног гостионичара и праље.

Пол Думер, претседник републике Француске, као дете сиромашне породице, син железничког радника, у својој 14 години пошао је из родног места у Париз и ту ступио као обичан радник у једној фабрици медаља. Тако је зарађивао себи хлеб, а у исто време узео гимназиске књиге и спремао се. Без посећивања школе, успео је да положи испит зрелости и погом се упише на универзитет. По свршетку универзитетских студија, отпочиње његова каријера у којој је дошао на челу републике. У светском рату изгубио је 4 сина.

Син месарев је Ла ва л, претседник француске владе, који води светску политику са девизом да је највећа вештина у животу бити поштен.

Даладје, доскорашњи премијер Француске, као и Алберт Тома, били су синови пекара. То им није сметало да постану први људи у својој земљи.

Колико би њих још могли набројити!

Син кочијашев, Тома Масарик, научник, омиљени доживотни претседник републике Чехословачке, био је браварски шегрт.

Оснивач фашизма, диктатор Италије, Мусолини,