Naša pošta

186

ЛЕЖАРИНА

„Порто марке служе пошти само за олакшавање зарачунавања такса, а правилником су одређени случајеви, када се таксе имају зарачунавати помоћу портомарака“, (Чл. 10 т. М првог дела пошт. правилника).

Један од тих правилником одређених случајева кад се таксе зарачунавају помоћу портомарака јест зарачунавање наплаћених лежаринских такса.

За сваки пакет, који се у прописаном року не подигне са поште, наплаћује се дневно по 1 динар лежарине (ст. 28 пошт. тарифе из Весника бр. 22 од 1931, која важи од 1-ХИ-1981).

Још прецизније изразио се нарелбодавац у т. УШ,. чл. 61 првог дела пошт. правилника и тражи као услов за плаћање лежарине и кривицу примаоца, чијом кривицом лежи пакет у пошти неподигнут, По овом импергтивном пропису не плаћа дакле прималац лежарине за све време док пакет лежи у пошти неподигнут без његове кривице; н.пр. ако прималац у ужем или ширем доставном подручју није на прољисани начин обавештен о даласку пакета кривицом пошт. или општ. службеника.

У следећој — Х — тачци истог члана и дела пошт. правилника акцентуисан је принцип наплаћивања лежарини код свих пошта и изузетак од генералног правила плаћања лежарини, од којега су плаћања опроштени само пакети за подофицире и војнике.

Услед овога категоричког прописа требало је специјалним решењем Министровим изменити — надопунити — правилник кад се хтело повластицу о неплаћању лежарине проширити од војника и подифицира још и на примаоце пакета: државне и самоуправне, војне и цивилне власти, које су опроштене плаћања пошт. такса при предаји пошиљака. Једноставна наредба Министарства — начелника или шефа отсека — у принципу није довољна. Мењати правилник има искључиво правс само: ресорни Министар, а не који други његов орган, Унаточ таквог схватања сви службеници, полређени Министарству, имају безусловно извршивати наредбу Министарства о неплаћању лежарине — за портопросте званичне пакете. Иако поменута наредба по изложеном мишљењу није формално правилна, то она ипак свакога од пошт. службеника безусловно обвезује. по 5 70 Чин. закона, будући да није противна Крив. закону.

Пригодом испоруке у пошти уверава се службеник код издавања пакета, на основу отиска жига на печату, имаде ли се и колика лежарина наплатити. Лежарину ће у портомаркама налепити на спроводни лист и марке поништити отиском жига, а на спроводни лист ставити отисак жига и свој потпис — т. 1Х чл. 24 и т. ХИ, чл. 25 трећег дела пошт. правилника. — Да би то било могуће потребно је у смислу т. ХШ чл. 24 истог дела правилника на сваки пакет за испоруку налепити комадић палира и на на њ ставити редни број слагалишне књиге под којим је пакет заведен и отисак жига на дан доласка пакета. Тиме је уједно и олакшан посао магационеру код тражења пакета у часу контроле и испоруке.

Има још доста службеника, којима овај пропис није познат или који га се не придржавају. )

ђ Лежарина пакета за шире доставно подручје:

За пакете шаљу се примаоцима у шире доставно подручје обавести

путем отиптина, а примаоци сами преузимљу пакете у пошти — т, 1Х чл, 44 првог дела пошт. правилника. Обавести за приспеле пакете — као и за све остале књижене по-

шиљке — уписују се у очевидник (образац 41), у којему опишт, поштар потврђује својим потписом и датумом пријем и испоруку обавести или назначује разлог неуручивости.

Наредбом бр. 39599 од 14 УМ1 1924 — распис 241 у „Веснику“ 12-1924 одредило је Министарство, да се за пакете, који гласе за шире доставно подручје, лежарина има зарачунавати од дана кад је прималац обавештен о приспећу пакета односно када му је уручена обавест.

— Наставиће се —

ИВАН ИВАНЧЕВИЋ