Naša pošta

189

школског надзорника, чија жена месецима изостаје са поштанске дужности. Школски надзорник једноставно јавља, да је његова жена у првом реду домаћица, па тек службеник и да за дужност може употребити само оно време које јој остане незаузето домаћим пословима! И одсад, у том погледу, нека управа с њим, као мужем расправља а не са његовом женом! Г. надзорник протествује ради узнемирења његове жене и позива се на њено стечено право, па унапред изјављује: да на пензионисање његове жене неће никако пристати. Примећује даље овај надзорник, да се женски службеници зато и удају, да дођу до дупле плате, што много значи у домаћем животу, јер тиме осигуравају толике приходе да могу безбрижно живети, а које сами, ни мушкарци ни жене не би имали. — Државни је секретар осудио овакве удаје, из користољубља, и изјавио је, да се не може сложити са предлогом, јер он је мишљења да је и једногодишња плата до-

вољна на име отправнине. | ЈЕ

ПРИВРЕМЕНИ РАД У БАЊСКИМ МЕСТИМА

Раније је постојала пракса, да се службеници изашиљу на супституцију (привремени рад) у бањама — лечилиштима, у којима је пошта отворена само за време сезоне, каону другим местима у којима се рад повећава за време летње периоде, у вези с тим и особље. За то време, поред путних. трошкова, службеници су примали дневнице које су им по уредби припадале. Та пракса, оправдана и на закону основана, не примењује се у току последње две године.

Сада, међутим, у тим местима, свакако у интересу штедње, премештају се службеници по потреби службе, разуме се да им се плате и путни трошкови, који у најбољем случају износе 200 - 300 д., јер су то већином самци, који немају право на пренос никаквих ствари, па чак ни ручног пртљага, а без права на никакве дневнице за све време трајања сезоне.

Такође више се не практикује да се објави позив, да се службеник који жели премештај. у дотична места јави молбом. Има доста њих којима је потребно бањско лечење и добро би им дошло да прилику искористе, те би се сами добровољно јавили.

Е. Из предњег се намеће питање, ди ли један службеник који је премештен, на пр. у једно бањско место трећег разреда скупоће, може излазити на крај са месечном платом макар не имао никаквих других обавеза већ једино да сео себи брине» Одговор је негативан, То ће потврдити сви он који су посећивали бање, било да су у њима служили, ле-