Naša pošta

јунећ о (22)

зили се или само проводили неколико дана, па макар не знам како да су строго водили рачуна и о једном динару, · Познато је да је у бањским местима живот упола скупљи,

При таквом стању ствари надамо се да ће се надлежни и. овим питањем позабавити, како бисе што пре решило повољно по службенике које тангира. Могли би премореним п. т. службеницима признати, ако не пуне дневнице на које имају право по уредби, бар неки специјални додатак за бањску скупоћу, који би се давао у виду паушала, а износио би најмање 500 д. месечно. На тај начин односним службеницима би се омогућила егзистенција. И служба би тиме добила, како квалитетом рада тако и угледом. Издаци ипак не би били већи него по садањем начину изашиљања уз постављање „по потреби службе“.

МУ Ј. ТАТАР

ЗДРАВЉЕ

Хигијена је наука о развијању и одржању здравља, Она са подручним јој наукама показује правила по којима се здравље развија, усавршава и одржава у добром стању, и начин како се и порушено здравље може поправити. Ову науку треба предавати ђацима по свима школама а одраслом народу и по црквама проповедати.

У здравом телу здрава је и душа. Здравима није потребан лекар, но болесницима, каже Христос. Здрава и добра храна и здрави и добри станови први су услови да се сачува и да се стече здравље. Наши службеници живе притешњени по влажним и мрачним становима са својим сиромашним породицама а при томе слабо се хране, па отуда велики проценат обољења, сталних и повремених; отуда и штетне последице за ред и рад у државној служби.

На овоме месту, неколико упутстава о хигијени на првом месту о исхрани. Колико и какве хране треба свакоме човеку да у себе унесе сваки дан, па да накнади радом истрошене честице тела и енергије. Наука о здрављу каже: потребно је беланчевине 118 грама; масти 56 и угљених хидрата око 500 грама. Али није потребна само храна но и чист ваздух и одмор. Кад умор савлада, онда је одмор потребнији и од хране, јер малаксавају сви удови, па и сам мозак отказује рад. А кад се радник одмори у чистом ваздуху и нахрани добром и здравом храном, онда почиње опорављање, накнађивање изгубљених честица и поновно оснажавање телесних органа и можданих радња.

Без добре хране и чиста ваздуха радник губи од свога телесног и умног капитала, Ако се такви губитак стално понавља напорним радом, без довољно одмора и обнављања