Naša pošta

- ЧАСОПИСИ И ЛИСТОВИ

П,т. весник Мин. саобраћаја у броју од! децембра» који је на бољем папиру, доноси извод из Правилника за међународну телегр. службу. Било би практичније да се такви. нови. правилници“ от= штампају у посебној књизи. Распис бр. 707 објављује саопштење Гдавне контроле да дневничари имају право на награду за време док су на војној вежби.

П.т. преглед у свесци за децембар садржи ове написе: Контрола, Питање телеф. тарафе, Неправилне исплате и злоупотребе п. упутница, О реорганизацији п. службе у Београду у току 1932, Повлачење и затезање линија, Високофреквентна телефонија, Регулисавање г. службе. Писци су г. г. И. Шарић, Б. Павловић, Ј. Ловрић, Б, Пантелић, В, Милечин, и инжињери Д. Томашевић, Л. Митровић и П. Кнежевић.

Начелник Т. т. оделења г. Ђ. Шантић иступио је из издавачког одбора „Прегледа“,

НОВЕ КЊИГЕ

„Судбина“. — Збир свих догађаја у животу човекову редовно се назива судбином. Је ли већ унапред човеку одређено шта ће с њим би: ти, или сваки човек може да по својој вољи равна својом судбином> На то питање одговорили су многи најјачи духови човечанства, почевши од најстаријих времена па све до данас. Одговори су противуречни те се човек и пита, да ли заиса постоји судбинарг Вођа Просветно-етичког пдкрета Миленко Видовић објаснио је то шитање у једном опширном предавању, које је издала библиотока „Узгајатељ“ у брошури „Судбина“. Он је изнео језгру свега што ја до данас о судбини написано. Проницавим гледањем и логичним закључивањем, којима се одликују сва његова предавања, г. Видовић даје јасан одговор по питању судбине. Његова разлагања о најзамршенијим појмовима који се односе на судбину тако су популарно објашњена, да их може разумети сваки човек. Закључци пишчеви важни су за живот сваког појединца, н то не само за духовни него н за интелектуални и материјални живот, који зависе о садржини духа човекова. Брошура „Судбина“ стоји код библиотеке „Узгајатељ“ у Сарајеву само 4 д.

Црногорско прабосуђе и прабно схбаћање у анегдотама. Г. Маћун М. Павићевић објавио је ову најновију књигу из «своје значајне серије прича и анегдота. Књига је написана снажним н концизним стилом, _ класичним и пластичним језиком, пуна драгоценег _ етичког, _ етничког, психолошког, историског, правног и социјалног градива из политичког и државног живота Црне Горе. Као увод књизи долазе студије двојице капацитета светског гласа, др. Ж. Перића, професора Београдског универзитета, и др. М. Доленца, професора Љубљанског универзатета.

О Павиневићевим „Црногорцима“, који су постали популарни и ван граница наше отаџбине, дали су најповољнија мишљења, позитиван суд и писали одличне студије, предговоре, критике, оцене и есеје наши и страни научењаци, књижевници, критичари. есејисти и публицисти. Време је да се њима поближе и понаособ позабаве и писции критичари из Црне Горе. Објективно проучавање тога реда само ће помоћи високом циљу да се још боље позна, у светлости истине, без других примеса, онај класични крај у којему ниче и „Горски вијенац“.

Колико су, пак, Павићевићеви „Црногорци“ постигли успеха у страном свијету, најбоље нам сведочи факат, што су до данас читави циклуси његових анегдота преведени на енглески, француски, немачки, талијански, маџарски, румунски, руски, чешки, словачки, пољски и есперантски језик.

Књига је лепо опремљена, на 260 страница у октав формату. Цена јој је 30 д. броширана, а увезана 40 д. осим поштарине.

Наруџбе извршујеТћет!5 накладни завод правничких књига, Загреб, Радићева 926.

.