Naša pošta

192

· ОРГАНИЗАЦИЈЕ П. Т. ОСОБЉА ОПОРАВИЛИШТЕ

Удружење п. т. службеника добило је на поклон плацу Врњачкој Бањи, с тим да Удружење подигне опоравилиште за болесно и изнурено“ особље. Управа Удружења је објавила:

Изградња овог опоравилишта хитне ј јима располажемо минимална су.

Туберкулоза и остале болести немилосрдно косе особље наше струке, пошто су хигијенски услови минимални, а напор при раду све тежи и тежи. |

Удружење је замолило све другове и пријатеље да малим прилогом омогуће да се приведе у дело ова племенита акција. Имена дародаваца штампаће се у листу Удружења. 3

е природе, а средства са ко-

Орган Удружења од 1 децембра посвећен је конструктивном раду. Добио би више простора за писање али кад би личне вести препустио службеном „П. т. веснику“. По начелу поделе рада и улога.

Тедпја Копабикнупот гади одједа зе 1 Р.хадгибагњ, 12 72аотеђа,2а десетђаг, Кој! је ргепео и сет парз5 „Мабе робе“ га десетђаг о отраштас јата р. |. озођа.

Рохђаг од 1 десетђга еНказно хазира ргауо 1 штегез р. | 274атанка 1 зинеја Као 1 пућоуог ЏдгиХепја. Марита зе си а. 3. Уија= зтпоу1е, ргебедик Џагигепја, 1 2. М. Мазпјем1е, зекгетаг.

Престоничка штампа објавила је саопштење Удружења п т. званичнике и служитеља:

По питању да ли званичници и служитељи п. т. струке могу бити чланови Удружења п. т. чиновника, Г. Министар саобраћаја стао" је на гледиште да не могу и ако су у истој струци, из разлога што нису истог службеничног реда. Стога Удружење п. т. званичника и служитеља скреће пажњу Удружењу п. т. службеника да не прима у чланство званичничке и служитеље и да оне који су већ уписани брише из чланства и обустави наплату чланског улога.

(спој робат 047 Чесетђга рогед озјајос 5аорџауа. ргезиди Ргаупог заџеја од 17 поуетфга, Којшт зе ротаа гезепје Р. 1. ргој 64157 од 31 ауџизја 1983, Којнт је ЏагиХенји иготуопић роага одизећо пртајјапје Репдопшт #опдот 1 ргедајо Котезати. Оуо сова о је Еопа и зћап једпа гадгиса пдомопић робага. С 1а5п! К писоуогпћ робћага од 1 десетђта ргефаде да Ропа ргенхте агХауа.

ОДГОВОРИ

Уредба о организацији п. т. струке спроведена је, почетком новембра о. г., Финансиском одбору Народне скупштине. Г. Министар саобраћаја је одредио свог помоћника у Управи пошта и телеграфа, г. ивж. Д. Ратајца, да је пред Одбсром заступа.

х Сараднику — Не правимо питање да ли ће сарадник потписати или не свој чланак. Можемо га оштампати и са псеудонимом или уопште без потписа. По изјављеној жељи. Тога смо се и досад придржавали.

На питање о чувању редакциске тајне одговарамо примером из С. А. Д. — Покрајински парламент савезне државе Њу Џерси донео је закон по коме се новинари ослобађају дужности да било коме одају редакциске тајне, па то не морају, ако им савест налаже, учинити чак ни пред истражним судијом. Ако би ово чување редакциске тајне имало као последицу кривичну одговорност, новинар би требао бити ослобођен такве одговорности. Ако би неко приватно или правно лице покушало претњама или лукавством да дозна од новинара редакциску тајну, биће по новом закону најстрожије кажњено. Ми смо у овим идејама.