Naša pošta

188

У СРБИЈИ 1856 ГОДИНЕ

Миливоје Блазнавац, као управник града Београда (1856 г.) с депутацијом од 12 грађана, поднео је тадањем кнезу Александру Карађорђевићу меморандум што би требало учинити за напредак Србије. Тражи се, поред осталог, и изградња путова, увођење дилижанса, регулисање Мораве, набавка два пароброда за пловидбу од босанске границе до Галца. „Да нас гвоздени путови не мимоиђу“ и да иду од Београда на Скадар. Да се уреди поштански саобраћај, оснује трговачка комора и установе јавни бе лежници. Тек много доцније, једно за другим, све је тада тражено урађено. („Привредни преглед“).

У ЦРНОЈ ГОРИ 1913 ГОДИНЕ

Г. пуковник Миро Божовић у својим успоменама „Из историје ратова — Операције на Скаларском бојишту учешће Зетског одреда у опсади (Скадра) 1913 г.“ поново, са похвалом, говори о улози телеграфске службе:

„Врховни командант Краљ дошао је на Груду да из непосредне близине прати ток борбе. За њега је одређена посматрачница на вису изнад села Грујемира, где је успостављена и телефонска станица за везу на цијелом фронту Зетског одреда,

Осматрачница за команданта Зетског одреда књаза Данила, одређена је на вису између села Меси и Муселима, наспрам Муселимове главице, удаљена од ње око 1500 м. Осматрачница је била изнад саме батерије кап. Љубишића, И ова осматрачница је везана телефонски за везу на цијелом фронту одреда.

Бригадир, сердар Јанко Вукотић, шеф штаба врховне команде, дошао је на Груду, а 24 јануара прешао је на лијеву обалу Кира да рукује нападом бригада на Бардањолтски осијек. Свој штаб оставио је у Нерфуши. За осматрачницу изабрао је Нерфушку косу у близини двије пољске брзометне батерије, одакле може најбоље осматрати и руковати бојем на сјеверном и источном фронту Великог Бардањолта.

По преласку на лијеву обалу Кира, бригадир Вукотић обишао је батаљоне и дао потоња упутства командирима бригада и батаљона. У вече 24 јануара примљено је у штабу на Боксу преко телефона његово наређење, да је инструкуцију за напад на Велики Бардањолт измијенио.

Оперативни део штаба Зетског одреда прешао је у јутро са Бокса на осматрачницу команданта Зетског одреда на вису између Меси и Муселима. Између 8 и 9 сати прије подне, ту је на осматрачницу дошао и командант Зетског одреда престолонасљедник Данило. Врховни команданг Краљ изашао је на своју осматрачницу изнад Грујемира. Бригадир