Nova Evropa

Корчула има до 2200 становника. Стари дио града сликовито је положен на полуоточићу, опасан старим зидинама и утврдама, с малом узвисином у средини, на којој се уздиже столна црква Св. Марка, из ХШ вијека. То је грађевина романско-готског стила; красна фасада с богатим порталом и фантастичним уресима вијенаца. У цркви је више слика старих мајстора (Ридолфи, Басано, Тинторето, или његова школа, и т. д.). Занимљив је такођер, на тргу пред црквом, венецијански камени ступ (из 1515). У цркви Свих Светих има слика муранске школе из ХЈУ стољећа, а у сусједној кући братовштине збирка бизантинских слика. И у другим црквама има разних занимљивости. На јужним градским вратима налази се кула из ХУ стољећа, док је њена сјеверна красна барокна фасада из године 1650. Од тих врата простиру се на исток високе градске зидине, које иначе опкољавају цио стари дио града. На тргу је, испред градских врата, бивша палача градског Кнеза, сада опћина (у њену дворишту венецијански прозори и племићски грбови). Важније су палаче: Исмаели, Арнери, Медин (родна кућа пјесника Канавеловића, који је живио у ХУП стољећу). Красне су улице, с мноштвом разноликих архитектонских радња из венецијанског доба; особито се истиче велик број мостова, који спајају супротне куће у висини првог спрата. На сјевероисточној страни града је променада на зидинама, а у угловима су четири куле. Одмах је на пристаништу лођа (из XVI стољећа) и други камени улаз у град, док се на обим странама тог стубишта налазе два ступа (из ХУГи ХУП стољећа), постављена у почаст венецијанских кнезова.

Код куле Балди, и на источној страни новог дијела града, подигнуто је 12 бродоградилишта. На западу је доминикански самостан с црквом Св. Николе (у цркви добра копија Тицијанове слике »Мучеништво Св. Петра«, чији је оригинал изгорио у Венецији). Код купалишта »Верцоти« каноничко сједало (полукруг) из 1813, постављено од Енглеза. Они су подигли и тврђаву Св. Влаха на брду (1813), откуда је прекрасан поглед на град и околицу. У граду су два приватна музеја, »Возсћа« и »Капор«.

На периферији мјеста је велики Парк краља Александра; други парк је око тврђаве Св. Влаха. У парковима, и изван њих, красна шеталишта. Једно од њих води алејом 300-годишњих чемпреса на мало брдо (101 стуба) с црквицом Св. Антуна (1420), с прекрасним погледом на Корчулу, Пељешац, и 13 малих зелених отока. Цијела широка околица

је пошумљена, чиме се истиче Корчула од осталих далматинских купалишта.

Сваке године, на 29. јула, ирга се већ од ХП вијека веома интересантна народна игра с мачевима »Морешка«:

437