Nova Evropa

»бијели« султан бори се са својим војницима с »црним« султаном, да добије натраг заробљену вјереницу (булу).

Корчула је сједиште среске управе и других разних државних уреда.

Као што је Хвар главна зимска климатска станица, тако је Корчула главна љетна климатска станица на Јадрану, без неподношљиве врућине. Истиче се сталним вјетром у љетној сезони, који траје редовно до 10 сати на вечер, а врло често и ноћу. Број сунчаних сати годишње је нешто преко 2700. Сезона је кроз цијелу годину.

Излети (унајмљују се моторни чамци, једрилице, лађе) су слиједећи:

1) Густо пошумљени оточић Оток (»Бадија«), који нас потсјећа на Локрум код Дубровника, удаљен 20 минута од Корчуле. Ту је фрањевачки самостан с црквом (истиче се један криж, те неколико надгробних плоча), у самостану прекрасни клаустар, библиотека, збирка оружја. |

2) Неколико минута даље на југ оток Врник, са каменоломима. 2 8) Још даље на југ Лумбарда (6 Кт): красне велике плаже с најфинијм пијеском на крају и у мору. Изврсно специјално вино »грк«.

4) У унутрашњости отока, село Жрново (3 km) ca красном романтичном околицом око главне цркве, с бујном вегетацијом.

5) Рачишће, такођер на Корчули, плажа и шпиља. (И у околици саме Корчуле има више шпиља са сигама, једна код тврђаве Св. Влаха, дуга 70 т.).

6) Више излета на полуоток Пељешац: Вигањ (8 шп), Кућиште (2 Кт), Оребићи (3 и пол Еп), ГоспаодРозарија, врх Св. Илија (916 т, 3 и пол сата из Оребића). Из Оребића, Кућишта, и Вигња, потјече велик број наших поморских капетана и морнара. Ту се куће нижу уз море као мале виле, с прекрасним вртовима, препуним разног цвијећа и друге суптропске флоре. Између Оребића и Кућишта, на висини 130 т, уздиже се црква »Госпа од Розарија« са самостаном, откуда се пружа јединствен поглед на цио корчуланско-пељешачки крај и далеку пучину. Под црквом шуме чемпреса и борова, те олеандрове плаже са стотинама олеандара.

7) Излет на оток Мљет (грчка Мелита), један од најзанимљивијих далматинских отока. Мако је дуг 38 km, HeMa ни 2000 становника. Истиче се великим шумама. Више шпиља са сигама, једна модра шпиља. — Из Корчуле се путује моторним чамцом за два сата (два пута седмично паробро-

438