Nova Evropa

njim, Vlada i nehotice ostvaruje želju jednog od svojih klasičnih despota odredbom od aprila ove Sdodine, zatvorivši s v e literarne organizacije te sltvorivši jednu jedmu, novu; druša tačka te odredbe glasi: »Svi pisci, koji se drže programa Sovjetske Vlade, i žele da učestvuju u socijalističkom graditeljstvu, ujedmjuju se u jedinstven savez sovjetskih pisaca, sa komunističikom frakcijom u njemu ,.«

Ali pri svem tom, i uprkos svemu, ruska literatura ipak živi i razvija se, ı to je Jasan dokaz njene обготапе životne зпабе 1 njenih neiscrpnih duhovnih vrela. U tome je ujedno i nada, da će ona srećno prebroditi sve teškoće i sve nevolje današnjeg B političkog nevremena, LOL BLOK.

Место политичког прегледа.

Књаз Никола. (Историјска слика.)

Књаз Никола, неимајући мушкога порода, прихватио је свог синовца Николу, свога брата Војводе Мирка, за свога насљедника. Књагиња Даринка старала се за његово васпитање, па га је послала у Трст, добро познатој кући Маринковића, да ту у српској школи сврши основну школу Св. Спиридона. Ту је даље свршио њемачку лутеранску грађанску школу. Па су га послали у Париз да се даље васпитава у војном заводу Сенсира.

Тако је питомац Сенсира наслиједио Књаза Данила, убијеног у Котору 1860, — момче од деветнаест година. Зато су га, по црногорском обичају, одмах оженили са кћерком Војводе Петра Вукотића, коју је Књагиња Даринка васпитавала за њега. Али је Владика Раде рекао, који је од истих година на владу дошао: »Све су наше главе изабране«. Тако је млади Књаз прошао добру црногорску школу, да се усаврши за Господара Црне Горе.

Куд боље среће Омер-паши, који ударио беше на Црну Гору, пошто је покорио Херцеговину. Тај рат је дуго трајао, али је Омер-паша напријед продирао до Ријеке Црнојевића. Па је са тог пута између Ријеке и Цетиња послао на Цетиње уговор мира, да га млади Књаз потпише. Парламентер је био лекар Омер-пашин, ког су примили Књагиња Даринка и млади Књаз, којега је она одмах удаљила од болесне младе Књагиње у постељи. Кад је прочитала услове мира, да се Војвода Мирко удаљи из Црне Горе, а да Турска добије слободан пут између Никшића и Подгорице, потписала је уговор, благодарећи великодушности Омер-паше.

467