Nova Evropa

осећаја страха, то је први корак ка храбрости. Негирање овога осећаја страха од смрти, то је предоминантни осећај храбрости. То је, дакле, храброст, по својој спољној манифестацији. Сматра се: да они код којих је страх велик, јесу плашљивци; а они код којих је осећај страха предоминантан, да су кукавице.

Према томе, када се неко у једном скупу људи (у овом случају војника) истакне над општим нивоом, када се душевно узвиси над масама, тај испољава једну похвалну особину, — ако је то корисно и цењено у друштву као тако. Тиме се испољује један јачи и развијенији осећај (користан по друштво), па због тога то и означава врлину, јер — по општем схватању нашега друштва — храброст је особина човека која улази у ред врлина. — Зашто се храброст сматра врлином» — Храброст се сматра врлином зато што она, као манифестација у извесним моментима, проистиче из моралних побуда. Пример: човек је у опасности (дави се у реци, хоће да се угуши у пожару, хоће да буде прегажен, речју човеку је угрожен живот), у питању је опстанак једнога људског бића, једног ближњег; други, х рабар човек, трчи у помоћ, залаже се, па ма и по цену живота, да онога што је у опасности, спасе. Спасилац је показао храброст. Показао ју је зато што му је један јаче развијени осећај — осећај чији је мотив на подлози морала —, у овој прилици осећај хуманитета, диктовао шта да ради.

И војничка храброст, у крајњој линији, када је спонтана и без личних рачуна (а интимна мисао онога који је показао храброст не може се увек знати), има у себи моралну подлогу: војник се у рату бори за своју домовину, што ће рећи за спас својих сународника, својих ближњих; он се зато залаже да њима учини добро. Дакле, у овим случајевима, војничка храброст проистиче из моралних убеђења. А кад једна манифестација акције човека има за собом морални мотив, она је врлина. Мотиви за храброст проистичу из душевно развијених осећаја. Они имају у себи и психолошке подлоге; они су, у низу расматрања о узроцима појединачне, личне, храбрости, најразноврснији. Значи, да постоје различити узроци, и многобројни, који код појединаца развијају храброст. Да поменемо извесне, општије узроке.

Јака снага и добро здравље. — Један од врло важних узрока, који позитивно утичу да се може у човеку развити особина храбрости, постоји у солидној снази и добром здрављу. Персонификација митских хероја, и уопште стародревних хероја — изражена било у сликарству, било у скулптури — јесте у оличењу физичке снаге. Здрав и јак човек, човек солидне снаге, има већ у себи извесне предиспо-

163