Nova Evropa

све почне изнова, — али без идеје и унапред смишљена плана. Додуше, говори се много о »планском«, и постављају се разне теорије с одређеним циљевима, али увек у оквиру само материјалистичких средстава и могућности, који се мењају из дана у дан, и који обухватају тек поједине делове и класе а не целога човека. Пошто се противу грађанске класе, такозваних »буржуја«, подигла радничка класа, такозвани »пролетаријат«, ко нам јамчи да се —- кад легије незапослених нарасту у недоглед — пред нашим очима не почне формирати и организовати класа гладних и подергних, такозвани »лумпен-пролетаријат«, који ће прво ударити на раднике с послом и с осигураном платом, као што се пре тога раднички пролетаријат борио противу буржујских капиталиста — ако се међутим не реши и не уреди питање рада и питање наднице, и питање капитала и банака, и то несамо између творничара и организованих радника по цивилизованим

земљама него уопште и на целоме светуг А за решавање и

уређење тих питања није довољна знаност, са својим изумима и техничким установама, маколико ови били савршени и ингенијозни, већ је неопходна идеја, дејство самог људског генија, који једини може знати куда шта води и куда шта спада.

Не мислимо се дубље упуштати у ствар на овом месту. Хтели смо само, поводом занимљивог и бриљантно написаног чланка нашег одличног сарадника и великог научника, да обележимо укратко своје гледиште по овом предмету, који нам се чини необично важан, те на који ћемо се стално враћати, било да говоримо о приликама у свету уопште било да се задржавамо на нашој домаћој и савременој стварности. На најтежем положају, кад сва одговорност пада на врховну способност човекову, која је духовна, треба прво умети наћи и одржати власт над собом, да би се корисно употребила власт над природом. Прво мисао, онда наука.

Ћ.

Pozivom na član 26, Zakona o štampi, a u savezu s člankom otštampanim na strani 106 br, 3 Vašega lista od 26. marta o, 8., pozivamo Vas, da u narednom broju Мазеда časopisa donesete ovaj ispravak:

Nije istina, da se časopisi- »proleteri« »ujedinjuju< pod blagoslovom i pokroviteljetvom »Minerve«, nakladne knjižare d, d.; već je istina, da Minerva makladna knjižara d, d, s listovima »Kultura«, »Savremena Stvarnost«, »Literatura«, »Književnik«, »Socijalna Misao«, nema nikakve veze mi kontakta. Nadalje nije istma, da »Minerva« na wasvim običan buržujski načim spekulira tendencijama, piscima, i »knjigama mašeg vremena«; već je istina, da ova proizvoljna tvrdnja nema nikakve stvarne podloge,

S poštovanjem Minerve nahladna hnjižara d. d. Bez komentara.

152