Nova Evropa

а ратоборни патријотизам је појачан након Светскога Рата. Професор Шуман мисли да ће се терет међународних дугова, државних и приватних, по свој прилици решити брисањем или драстичним редукцијама, али. „потпуно напуштање страних тржишта у прилог аутаркије и економскенеодвисности не излази из оквира могућности“.

Професор Шуман исто тако јасно говори о питањима мира и рата. Предлажући панацеје пацифисти су побркали последице са узроцима, У ствари, треба модификовати „главне установе и методе политичког опхођења" ако хоћемо спречити рат. Келогов Пакт је створио „легалистичку легенду, да рата више неће бити", али не тражи од држава. потписница „да се одрекну употребе војне силе ни за коју сврху у коју су се државе лаћале силе у недавној прошлости". Друштво Народа још. чува много од свог првотног карактера; то је „нова Света Алијанса, којој је циљ да учини немогућом, мирним путем или иначе, ма коју измену у постојећој подели сила". Професор Шуман види у „политичком уједињењу Западног Света" предуслов за спасење од каоса, али „потешкоћа има тако много, и оне су тако компликоване, да их је тешко, набројати. Оне су уврежене у целу прошлост западне културе и у само ткиво система западних држава,“ Чини се да имамо да терамо даље, у нади да ће се неки нов интернацијонализам појавити и спречити катастрофу. Ова књига заслужује пажњу југословенских историчара.

sk

За последња четири месеца објављено је у Сједињеним: Државама најмање двадесет књига о Хитле ру и његовој револуцији. Од ових је, мислим, најбоља »Немачка. пред вратима Трећега Царства« (»Сеттшапу ептегс «ће. Тата Ке!сћ«) од Калвина Б. Хувера (нема везе са Хербертом Хувером) (у издању Маст: Пап Со, Њујорк).

Професор Хувер тврди, да је основни узрок победе Нацијоналног Социјализма било незадовољство са постојећим системом из економских разлога, — незадовољство које је владало у свим класама немачког народа. Дубоко огорчење. против Версајског Уговора, подржавано годинама интензивне пропаганде, дало је револуцији њен изразито нацијоналистички карактер; али, по мишљењу професора Хувера, гу-. битак вере у сваку могућност економског побољшања у постојећим приликама учинио је да је народ, или бар огромна, маса народа, радо прихватио Нацијонални Социјализам. Овај је обећавао акцију, док је политика готово сваке друге странке била: чекати побољшање економских прилика у свету. Немачка, изгубивши стрпљење, обратила се к јединим. вођима за које се чинило да још имају поуздања у свој властити програм, и запливала је водама емоцијоналног лудила.

које је инспирисао фанатички жар Хитлера и његових поручника. 423