Nova Evropa

на

Белешка.

In тетопат Рта, Ива Пилара,

Ми волимо да у човјеку видимо смијешне стране, увеличавајући ове и дозвољавајући да оне озбиљне буду засјењене њима; ми волимо да његову мисаоност сматрамо растресеношћу или чак и сметеношћу; ми волимо да његово настојање ослабимо називајући га, онако с висока, занесењаштвом. Тако је док човјек живи. А кад умре, па кад нас његова смрт присили да пређемо духовним оком кроз читав његов живот, онда истом видимо колико смо човјеку учинили криво. Онда истом искачу позитивне и озбиљне стране његове личности, открива се дубина његових мисли, разјашњује се сврховитост његова настојања; онда истом постајемо свјесни да је многа његова акција, којој смо иначе одрицали вриједност, доиста имала смисла.

Рт, Иво Пилар умро је, и многи је тек сада сазнао за читав његов рад, добивши преглед о његову животу у пуноме опсегу. Био је то живот неуморна мислиоца, упорна трагаоца за истином, на свакоме подручју. Колико је љепше, боље и корисније, такво трагање, ма се никад и нигдје истина не досегла, него пасиван и равнодушан став према свим проблемима! От, Иво Пилар тражио је истину на много више подручја него што му је достајало снаге. Па ако је ради тога његово настојање на неким подручјима и носило обиљежје почетништва, или — како се то каже — »пробијања отворених врата«, зато је на другима довело до нових, оригиналних, и занимљивих резултата. Као само један доказ томе, да наведемо његову расправу о Св. Сави ( у јануарском броју »Нове Европе« за годину 1930).

Пт, Иво Пилар био је далеко више одвјетник у ширем смислу ријечи, него ли у ужему. То значи, да је био јавни радник, многострани јавни радник, т. ј. оно на што многог одвјетника упућује његово звање само по себи. Бавио се политиком, умјетношћу, књижевношћу, науком, па чак и тјелесним дисциплинама. На свакоме од тих подручја оставио је више-мање дубоких трагова. Социјологији је код нас помогао да изађе из повоја, и његова је заслуга да су њу код нас покушали и практички примјењивати. Бизарност, којом се дојима на први мах вегетаријански покрет кад га се површно посматра, није задржала РПга, Пилара да му буде једним од првих покретача код нас; он му је знао наћи и дати дубљи, прави смисао.

Трагању за истином остао је досљедан и на политичкоме пољу. Ако је притом дуже устрајао код своје субјек-

425