Nova Evropa

тивне истине, било је то из чистога увјерења; а кад се касније увјерио да је застранио, није се жацао да погрјешку и призна. Одрастао на терену гдје је хрватско-српско питање било највише горуће, он је приступио био рјешавању тог проблема с најискренијом жељом учењака да га ријеши у правцу истине у прилог и једне и друге стране. Познавајући повијест српства као мало ко међу Хрватима и Србима, а нарочито проучавајући утјецај православне Цркве на развој српске државне и народне мисли, он је самостално дошао до закључака који не морају бити тачни, али чија нетачност није смјела бити оправданим разлогом да се је некима замјерио. Настојећи, као савјесни трагалац за истином, да себе стално преиспитује и исправља, он је као мало ко био спреман да даде свој дио за споразумну и плодну сарадњу Срба и Хрвата у овој држави. Поуздано није он крив ако га се није разумјело, или ако му увјерење није дало да баш извјесни начин рјешења прихвати као непогрјешну догму.

Филозоф Пилар проучавао је и науку богомила. Можда је и то утјецало на начин његова живота и начин његове смрти. Дисциплинирајући тијело вегетаријанством и туристиком, сам је изабрао час који ће га одијелити од духа. Интелигенција и остали народ имају много разлога пожалити за тим прераним одјељењем. Ог. Иво Пилар је спадао међу људе који боље разумјеше садашњицу него ли она њега. Упркос томе, и баш ради тога, потребно је имати таквих интелигената све више, и нестанак Пга. Пилара чини ту потребу још осјетљивијом и очигледнијом.

Dr. И. Политео.

Ima još kojih 500 primeraka пагобфоб зодапја

„Alkara“ Dinka Simunovića

od kojega celokupni prihod ide porodici pokojnoga pripovedača, pa pozivamo one naše preftplatnike koji ovu knjigu još nisu nabavili, da to ovom prilikom učine, te da na taj način kupe dobru stvar i ujedno učine 'dobro delo, za pokoj duše odličnoga pisca, i u spomen njegova šezdeselog rodjendana ikoji se navršio ovih dam4, Ko nam pošlje Din 50,— {našim čekom, ili bilo ikojim „drugim putem) dobiće lepo povezan primenak \{broširan Din 40,—) obratnom poštom, UREDNIŠTVO I UPRAVA „NOVE EVROPE“,

426