Nova Evropa

U to vreme, kada je ruska spoljna politika postala presudna u evropskoj kontinentalnoj politici, Jugoslavija je priznala Sovjetsku Rusiju kao državu, Posle ovog državno, priznanja, doći će nesumnjivo i pravno priznanje, Država se ne može odvoJiti od prava, niti pravo od države, Pravo Je državna volja, — to je skup pravila kojima Je dala država obaveznu snagu; država bez prava bila bi država koja nema svoje volje, koja nikome ne naredjuje, koja nema zakona. Pravo bez države ne može postojati, jer ta pravila bila bi lišena one naročite obavezne snage koju daje samo država, Znači, današnja Rusija nije samo država, ona znači i pravo, pravni poredak koji je organizovao državnu vlast i istu stavio u službu pravu, sovjetskom pravu.

Eduard Erijo vratio se nedavna iz Moskve ı rekao је, да па Sovjetsku Vladu ne treba gledati kao na vladu koja radi u ime Treće Internacijonale, nego kao na vladu koja radi u ime jednog velikog naroda i jedne velike sile koja se zove Rusija. Tamo, na licu mesta, ovaj bistri Francuz utvrdio Je, da se u Sovjetskoj Rusiji vlast ne vrši samo u interesu najače političke Srupe, već u interesu cele zajednice, ı da sovjetski poredak nije istovetan sa Komunističkom Strankom. U Muzeju Revolucije, u Moskvi, Erijo Je održao govor, i istakao svoje uverenje, da Rusija, sa svojim sovjetizmom, i Francuska, sa svojim parlamentarizmom, moraju zajedno stupiti: na branik svetske demokratije... Pronicljivošću velikog državnika, Erijo je prvi otkrio sličnost ova dva politička sistema, Parlamenta i Sovjeta, ı odmah oba stavio rame uz rame, Pre njega, čitavih petnaest godin4, zapadnjaci su znali samo da grde Sovjete: »Što nije znala ali htela, u zaodam čas, da slomije Rusku Revoluciju, Evropa će pasti u stanje зттпоба бгтећа« — pisala je »Smotra dva sveta« ({»Revue des deux mondes«) u Parizu, Ovo nije bilo usamljeno gledište, i njega nisu ispovedali samo ruske izbeglice. Nemački socijalisti smatrali su da je Sovjetska Rusija, lišena parlamentarnih sloboda i demokratske blagosti, pala pod bič neke vrste republiКапзкобв prokletstva, Niti (F, Nitti) je Još nedavna komponovao strašnu anatemu protiv fašizma i boljševizma. Pol Marijon i stari Karlo Kaucki dizali su glas o preimućstvu parlamentarizma nad proleterskom idiktaturom. Hitler, Gerins, i Ko, traže od celog sveta priznanje, što su uspeli da sruše nemački Parlamenat i tako osujetili radničke sovjete da ga ne zaposednu.

Zapadnjaci su želeli, i očekivali, da se bivša Carevina vrati zapadnjačkom pravnom poretku i pokajnički stavi na sebe ruho zapadnjačkih državnih organizacija. Podražavanje njihovim pravnim ustanovama oni su uzdigli na visinu jedne medjunarodne obaveze, Oni neće da shvate, da razvoj javnih običaja ne teče jednoobrazno i jednoliko po istom ritmu, — i zato su ostali zaprepašćeni i ljuti kad su videli da Ljenjin i Staljin ne žele da pozajme od njih gotova ustavna pravila. Medjutim, državna je

482