Nova Evropa

"мана удружења, у партијске и општинске одборе, где један другог предлажу, подупиру и хвале, а све у циљу да би своје прљаве и одвратне послове што лакше и успешније могли спроводити. Сваки документован и објективан напад на своју личност, они одмах представљају као напад на групу или организацију у коју су се вешто увукли. У исто време они оспоравају државотворство, сумњиче патријотизам и прљају карактер сваког поштеног човека..« Исти писац упутио је (18. нсвембра 19834) »братско ратничко поздравље« пододборима и делегатима Удружења Резервних Официра и Ратника с позивом за Конгрес, да — у »последњи час« — спасавају Удружење од моралне и материјалне пропасти... Али, да се вратимо на Народну Одбрану.

Сасвим случајно, док ово пишемо, читамо у једном загребачком дневнику (од 14. т. м.) сво писмо што га је Народна Одбрана у Загребу упутила творници памучних производа Хермана Полака Синови:

Народна Обрана, пратећи рад наших индустрија и њихов поступак прама домаћем радништву, примила је досада већи број притужаба против Вашег подузећа. Да су ове тужбе у многоме оправдане показује и садашњи штрајк Ваших радника.

Народној Обрани је дужност, да безувјетно стане на страну радничке сиротиње и да подузме све у јакности и на мјеродавним мјестима, како би се оправданим захтјевима Вашег радништва удовољило. Због тога Вас упоз рујемо најприје овим писменим путем, да радницима изиђете усусрет и да не стварате у овим за нашу државу и нацију тешким временима никакових социјалних и економских трзавица.

Нама је добро познато, да Ваше подузеће, иако је у њему ангажиран само страни капитал, послује уз врло велике добитке и има од стране наше државе знатних погодности (заштитне царине, итд.), пак због тога налаже већ најобичнија пристојност, да не спровађате никакових мера које су на штету запослења наше домаће радне снаге. Молимо Вас да ову нашу опомену уважите и да не силите Народну Обрану, да подузме мјере које јој стоје на располагању.

Правна сигурност спада у основна права државе и држављана, те кад дође до спора између приватних лица, по материјалним или моралним интересима, онда по законима сваке правне земље имају да случај пресуде надлежне др-жавне власти, судске или административне; и нико други. Само државна власт сме да решава, да прети силом, или да је — ако затреба — примени; свако мешање трећег лица са претњама, има да се казни као сметање јавног мира и по"ретка, све и кад би претња била оправдана, јер нико не сме да присваја себи право државне власти. Народна Одбрана, као и свако друго удружење, или сваки појединац, може да

12

4

==