Omladina

+ КЕ

Страна 4

ЕЕЕИ иласри 1

лавни одбор Народно-ослобо-

дилачког омладинског савеза _ Македоније издаје претконгресни _ билтен „Пред П Конгрес“. До сад су изашла три броја. У 11 броју "обрађују се актуелна организа_циона питања; док су у другом

у под насловом „Со работа ин __борби младината се готви за 1

__ Конгрес" изнети подаци из пред-

БИ

конгресних припрема, 0 митинзи-

мичењима итд.

Лесковцу је одржан омладин__ски митинг, на коме је прио две хиљаде делегата. > Циљ митинга је био упознавање омладине лесковачког округа са одлукама ! Омладинског кон__греса Србије. Том приликом одр_жано је низ говора и реферата. _Митинг је завршен музичким де_ дом програма.

се 3 а рад наше индустрије у Тузли као и за огрев школа био је

пот, угаљ. Зато је тузланска омладинска радна бригада почела

___ радити у руднику угља у Креки. ____До7 новемора омладинци у руд___нику дали су 1993 радна дана.

_носледњим данима у Славо-

нији формирана је омладинска радна оригада, која броји више од'200) чланова.

Ра, (у “адина округа Пуле у Истри

% послала је ! конгресу омладине хрватске поздравно писмо 07 са погиисима 1200 омладинаца и омладинки. Омладина врло сиромашног котара лаонна одлучи. за је да за врсме предконгресног такмичења сваке недеље један дан не једе, да би могла уштедити храну коју бм дала нашој војсци. северно-приморском округу, у оквиру т. а одржано је Зо мигинга и 105 састанака. формирано је 35 певачких хорова и 80 позоришних група. Основано је 80 пинонирских одбора. За времс такмичења извршене су 203 акције.

с д 10-Х—19-Х1 омладина Север-

ног Баната дала је 56.5и0 радних дана. Добровољно је ступиао у војску 10.792 омладичца, док се 75 омладинца јавило у а“ зијацију. У новцу је скушљено 5,505.3/5 динара. ја време гакунчења је из Срема отишло 1514 омладинаца. У читазом Срему дана нема више спососнах омладинаца, јер се сви налазе у ре дсвима НОВ.

у Смедереву, омладина Подунавља одржала је свој велики збор. Са зоора су упућени поздрави маршалу 1иту, !ретседништву Азној-а, Претседништву српске антифашистичке скупштине и Главном одбору УСАОС-а. К ада је недавно наша војска опет ослободила Бугојно, одмах су се организовали бугојански пионири. Они су формирали "своју комисију која је добила за задатак да истражи, да ли има још ратног материјала око бун_ кера у којима су се до јуче налазиле Швабе. За кратко време они су пронашли један сандук бацачких граната, један сандук _крагујевачких бомби, две пушке, стројницу и 100 метака и све то предали команди места.

л ионир Јово Зорић из села Вр-

точе, срез Петровац, нашао је немачког мајора како спава н крадом му се привукао. Узео му је стројницу, 700 метака, пиштољ, дурбин, компас и торбицу, провукао се кроз два непријатељска логора и однео то партизанима.

оред тога што редовно похађају школу, пионири Лушци Паланке убрали су 200 кг чаја и 30 кг јагода за наше рањенике. Две пионирке купиле су зрно по зрно граха и класје по њивама,

11 децембра, у дворани Коларчевог умиверзитета стала се београдски омладина, претставнице АФЖ-а, претставници војних и цивилних власти где су се изнели резудтати недељног такмичења. На овом састанку се поназало колико је београдско грађанство правилно схватило и одушевљено примило ову ударну недељу.

Ударна недеља је почела четвртог

на 6

омладине. У тој педељи је сваки Беогршђанин уложио све снеје снаге да се очисте рушевине, да се поправе и доведу у ред демолиране зграде и от клоне сви трагови које је окупатор оставио.

Осми реон је објавио ударну недељу ин позвао грађане да учестију > раду на чишћењу улица, порушених зграда, ђубришта ин других радова. Овим је осми реон да) потстрека 0стадим реомима, тако да су сви реони реограда почели са спровођењем ових истих радова. Ова ударничка кампања се спроводила и спонтлио по граду. Грађани су чистили испред својих ку ћа, чистили су суседне рушевине итд,

Поред: радова на чишћењу града спроводила се саснрна акција за народно-ослободилачку војску. Скупљеан су омладници н ома 'динкс по својим реонима прилоге граданства: џем“ мере, чарапе, веш н др. лене ђеограда су схватиле своју дужност у народно“ ослободилачкој __борби. У ударној недељи оне су појачале рад, (оне учелвују у раду на чишћењу улина, изређују џемпере, шију веш за оорце и др. Као леп пример рада же на наводимо пример АФЖ-а 1Х реона.

„Другови, пре него што одемо достојна ћемо се опростити!"

Тако је рекао млади радних својим друговима у једној тршћамској творници. Шапућући, 08 им је пачео излагати свој план. Свима племте очи, песнице се стежу у нестрпљивом очекивању, Да, мора да успе!

Смркнуло се Вечерњи ветар долази с мора и моси са собом оштар мирис соли. Светиљке на улицама поспано

ју ретким који журе својни домовима.

Сад! Из таме су се одвојиле трн тамне прилике, Неприметно стављају

округао омот Под велики војнички ка“ о

Морнар сам, укрцан на наоружањом броду 12. Пловим већ дуго времена. Кроз то време имао сам доста сусрета са непријатељем, који су се увнјех лоше завршили по њега. Те акције су биле разноврсне, Једна од тахових је м ова коју ћу вам овде описати;

=

=

Напустили смо нашу ослобођену те: риторију са трн брода Један од њих Је ЊВ. 12, Имали смо задатак да пре бацимо борце на неослабођену тбри“ торију. Бродови режу морску пучину, тишина је, другови су сви на својим местима. Тишину прекида кричање га: дебова — једнних пратиоца нашег конвоја. Време пролази у размишљању скорог сусретања са непријтељем, Бећ се примећују у даљини обриси неослобођене територије. Приближавајући се циљу снизимо снагу мотора да Он се моган привући непријатељу мепри метно, Већ смо сасвим близу уз обалу, Тражнмо најпогодније место 33 искрцавање трупа. Нашу пловидбу прехида бдесак испаљене ракете, Сви смо у ишчекивању. Падеју први рафали.. родови се склањају. НБ-12 прихваћа борбу, отвара ватру на непријатељска утврђења. После мало времена непријатељ је ућуткаи. док су његови поло“ жајн у пламену. НБ-12 испаљује још пе колико рафала н помало се удаљује. ка склоњеним бродовима, Покушај непријатеља није успео, јер нико није повређен, нити оштећен који од бродова — све захваљујући спремности мојих доугова. ОКупатор је доживео

те су за кратко време накупиле 20 кт граха и 25 кг пшенице.

један ударац пре него ли су се искршали наши борци, који ће наставити

ОМЛАДИНА

УДАРНА НЕДЕЉА У БЕОГРАДУ 98 14 омилне

Оне су позваде жене свог реова да учествују на спремању топле одеће за наше борпе који “се боре на фронту. За прва тон дана онс су скупиле 20.000 динсоа, 200 килограма вуне, 100 лари чарапа, 20 пуловера им др. Оне су организовале заједнички рад. Схупљаде се на једном месту и преље вуму, плелс чаранс, шиле веш и др.

на прошлом састанку приликом извошења 9 се најак. тивнијом омладина четвртог рсона мн њен рад је бно најуспешнији. Омз је дода 7,700 радних сати. У радовима је учеставовадо око 300 омладинаца и омладинки, Сахупљено је 670 хиљада динара, 171 пар скија, 230 кидограма ву. не. Пријавило се 50 давалаца крви 33 наше рањенике. Омладинци пекаре „Сомо“ сими су оспосоонли пекару и повнсили норму за Жумљ, Омладници војне пекаре одрекаи су се свог недељиог следовања у корнкст сабирне акцице.

Осми реон се такође истакао у овој удмрној недељи. Омлединци овог реона су дааи преко Бим радних сати мн сакупиан 100 кидограма вуне, 64 пари скија ми дали 70 дооровољних давалаца · крви за наше рањенике. На једној својој конференцији сваки 0маадинац н омладинка су скинудн са себе нешто од одеће. Сваки је дао иди џемцер или кошуљу, капут и др.

У свом удирничком недсљном раду дала је омладина Београда добрих резудтита. У риду је учествовало 4946 омладинаца н омладинки н дади 45320 радних часова, Сакупљено је 1,52,551 аничр, 409 пари скија и 579 килограма вуне. Пријављена је #44 добровољња диваоца крви за наше рањенике,

"ТАНВЕ СУ ТРШЋАНСНЕ НОЋИ

мион и брзо нестају. Неколико минута затим пресече ноћ џтрашна скеплозија. ћуамтун је зајбдим си шанасама одав“ #еу у весдјљ.

пупмиј за чи, зујање подициских зутиљимииа ћијћ дур ња меко Кљсмаме

њзегде у близини опет јака експаоЗији пљаваме км пубилашено погледају. па ам је века отцочсљи

пеевидении колона продужује свој Шу прнданимљци Ма Пло плијраћиа педднњиде ЈЕ. ме“ Мања барата. пљанфкај ша пода Азегоднином Мешидти, чи уђе) пода вајМиу. неда сала кано сања уљашањи ТА (аи. поларних дљенид љМње. ба лим уршии ад. сиве ос ма банљљадлм] о ода бо 4 = сар чују Кораће патроле, ама је ДУ шала да их тражи.

Делењо мснод њих спава Трст у неМнуним сму. Срме му куца у истом ришму ко срце цозедине. Денас су Трстои позадина једну, заједно су пе“ Тин, заједно се озре, заједно се спреМају за Мом живот у демократској це дератниној Југославији,

Радници се џоследњи пут обазиру на град који спава.

маовирења 1рсте! Донећемо ти слободу!" ДЕСАНТ ЈЕ УСПЕО

започету почео,

аастависмо свој пут и после мало времена пребачени су наши борци под заштитом нђ-12 После успешног искрцавања наших другова, ми се сретно враћамо на нашу територију — задоРОљЉНН Што смо нзвели добивенн задатак, Оно што смо ми започеди на мору — наставнт ће њашн борци на копну.

СПАСЛИ СУ КОМАНДАНТА

Водили смо борбу са јачим непријатељем на Љубову, полгко смо одступали, намосећи мрским | усташамо губитке, У најжешћој борби био је рањен командант | батаљона, којега је требало изнети из борбе, Тог момента јурнуше веће смаге усташа баш према рањеном команданту, Моради смо се повући, немогавши спасити рањеног команданта.

акцију, коју је он сам за-

Баш у мајакритичнијем моменту две храбре омладинке, руководилац омладине Милка, и болничарка Милка, скомише ми по цену живота ухватише рањеног, те га извукоше са положаја. Усташе видећи што се одиграва, потрче за њима, али су били спречени од наших митраљеза. Оне изнесоше и замакнуше у шуму и одведоше рањеника до наших бораца.

Драга, 11, бат, |] бригаде ХХХУ див.

Дописвик Танјуга из Босне и Херцеговине радкограмом јавља:

Козарска омладина неуморно ради на подизању и изграђивању свога сокруга на свом културном и просветном награђивању, Седам козарских смладинских радиих бригада у непрестаном ударничком такмичењу изизлазе све боље начине рада у помагању Народно-аслободилачког _ покдета и свога народа. Само у времену од 15 октодра до 16 новембра 1344 године даде су козарске радне јединице, укупно 108.255 радинх дана, од чега је само дубички срез дао 38,63) радни дан, Између осталог, усјечено је 1,224 метара дрва за сиротињу, убрано 49404 метара кукуруза, упсасно је 62160 сиспова пшенице, спзљено Зби кг угља за радионице, поправљено 2 мостова ита, У овом ралу истекла се Цета новска бригада народног хероја др, Младена Стојановића, која је из вршила дле масовне ахције у Срању кукуруза и убрала 12.167 метара кукуруза и увезла 15200 сиопова комуша. За све ово вријеме омладина је ра дила и на вазститом кузтурном и просвјетном изграђивању, У међувре мену је одржано 58 приредби, покремуто 45 зидних попина, и одржано 344 политичке конференције. Козарски су пионири кроз то вријеме дали 4.967 радника,

ПРЕДКОНГРЕСНО ТАКМИЧЕЊЕ СРЕМСНЕ (МЛАДИНЕ

Вест да у скорој будућности претстоји 1 Конгрес: омладине Војводине, даља је потстрека омладини Срема з. крајње напоре, На све стране се врше текмичења између ридних чета, културино-просветних – одоџра, између тридиви м села, срезова и округа о дњуништио шистије месовна поје. Такмичењу истиче се омладина зему на и Сремске титоовице. гико је У такмичењу радних чета Земуна, чеТарта чета Дала 1090 радних дани. за 14 дама је ово осиооџаки обучен и уређене многе зграде 33 ооднице. У Сремској ммитровици радница 10 дна шиџе 14 кошуљи за 1) сити, Омладнни гуме за црвих десет дена даан јЕ охљАГ радњих дани и дом љури, за: народночкацоодидачки одемр, У нришњкоме срезу радне чете (у џори“ диље 04 јутра кукуруза Н 04 јутра винограда; Маша омладина је дежуџанкод наших рањениља софи сати, и курним бу ОНАН оси! Сет на њуту.

о омаадина Срема је Тамође поедала своје мајооље синене у обрџу против окупатора. Свануга дана одаа“ зЕ с ресмом меше Грхме дуџуовољеце на фрроме. маму је омладина гуме да“ да за то дама о/0 Додришољаци за њародњигисмиљдиличње _ редиње, а срез нрншки од почетка такмичење 1449 Дог оровиаца,

Ммаздници и омладнике добровољно се дављају за Доваис крви рињснам омпршишак и снаге се не штеде, како ши бе дато доље уџеднав Мо сиаоделе медицин-ке устанике. (јиакив рад И зала Гање омлиднне крема нису зилали без резултата. индустријска цострозењи бу омрављема или су у оправци, призива. ни живот почиње се оомављсти, а трансиорт материјала и људства за Фронт одвија се оез застоја.

ИЗБЕГЛИЧНА ДЕЦА ИЗ ИТАЛИЈЕ ПИШУ ДРУГУ ТИТУ

Драги наш друже Тито!

Шаљемо Ти хиљаде жарких поздра ва у име све деце која живе овде у овој нашој колотији, Ми идемо у шко ду, учимо н много радимо. Дошли смо

Број 23

ВЕСТИ го 2#222-

авез народне антифашистич-

ке омладине Албаније упутно је Светском омладинском већу посланицу у којој поздравља омладину свих слободољубивих земаља н изражава жељу за успостављањем блиских веза са Већем; „Савез народне антифашистичке омладине Албаније, искован жртвама н крвљу омладине, у огњу борбе против варварског фашизма, из љубави за слободом н независношћу народа Албаније, поздравља _ Светско – омладинско веће,

Преко вас поздрављамо оства рење и кристализацију напора целокупне омладине света у борби за слободу. Преко вас поздрављамо хероизам омладине Британије, СССР. и Америке, као и омладине целе антифашистичке коалиције против сурове немани хитлеровске Немачке.

Омладина Албаније, једна од првих жртава фашистичког напада, није штедела ништа у борби за слободу. Јуче смо се борили свим силама против окупације Мусолинијевих „црних кошуља“, а данас немилосрдно тучемо Хитлерове хорде.

Нисмо уступили пред нацистичким терором и покољем. Прљава демагогија и жестина рата против свирепог и снажног неприја“ теља нису нас обесхрабрили. У редовима Партизанске народноослободилачке војске, омладина Албаније дала је и даће све од себе да постигне свој циљ, стварање нове, слободне Албаније у слободном свету,

Никаква сила на свету не може нас одвести са пута који смо изабрали, са пута натопљеног крвљу стотина и стотина наших мучени“ ка. На телима ових мученика ми смо се заклели да ћемо ићи ОВИМ путем до краја, до коначне победе. Дуго времена желели смо да се удружимо са Светским омладинским већем, да уживамо његову помоћ заједно са омладином свих осталих земаља које се боре за слободу.

Савез народне антифашистичке омладине Албаније уверава Светско омладинско веће да ће се борити свим својим силама раме уз раме са осталом омладином англо-совјетскогамеричке коалиције за уништење фашизма и слободу народа".

Смрт фашизму — слобола народу! У име Савеза народне антифашистичке омладине Азбаније,

НАКО СЛИРО

ула месеца ове године одржана је у Лондону конференциЈа шпанске омладине, коју су сазваљи претставници Трговачких

пре месец дана из домовине. Далеко унија, омладинских организација

смео, далеко од наших попаљених и уништемих села „од наших драгих дру: топа бораца, али никад их ис ћемо заборавити, Ми много певамо о наших драгим друговима и о нашој берба. Највише волимо кодо, које смо по“ светиди Теби, драги наш друже Тито, Свако вече чује се далско наша најинлија песма;

и студентских удружења. Присутни на конференцији осудили су Франков режим као разоран н издајнички по шпански народ и његову културу и затражили од У једињених народа да упуте захтев

Франку за непосредну амнестију свих политичких затвореника, нарочито оних испод 16 година. На крају је са конференције упућен поздрав шпанској омладини, ко ја се у редовима „Борбене омла-

Друже Тито, љубичице бела поздравља Те омладина цела

и са њоме пионири млади,

прими поздрав, друже Тито драги.

Њу певају и наши најмлађи другови, који још не иду у школу. Сви је певамо и волимо, Миото радимо н учимо, играмо се, купамо се у мору, Учимо да пливамо и свашта друго, У школи се трудимо да што више пау“ чимо и вратимо каснијс љубав, коју нам сви пружате,

Живно наш. драги друг Тито!

дине“ храбро бори против фа-

зима у Шпанији.

младина пет већих градова у

Фајфширу, Шкотској, решила је да „усвоји“ по један град сличне величине и сличних карактери. стика у привремено окупираној Европи. Веза са овим градовима успоставиће се преко Светског омладинског већа. Усвајање се састоји у томе што ће омладина шкотских градова скупљати помоћ за градове на континенту и помоћи да се у њима што пре успостави редован живот. Настоји се, такође, да се изврши измена посета између ових градова, —

мин =

ву -- лез

пливали