Pokret

покрет

391

Члан 10.

На сваком броју новина, или на свакој свесци повременог списа, мора бити наштампано име одговорног уредника, или његовог заступника, и власника у дну или у врху листа.

За сваки број или свеску, на којој ово не буде, биће кажњен штамшар, ако је штампани предмет кажњиве садржине, од 50 до 600 динара или затвором од 5 дана до 2 месеца. Ако штампани предмет није казкњиве садржине штампар ће у овом случају бити кажњен затвором од 1 до 10 дана или новчано од 10 до 100 динара.

Одељак ||. Ф њ боб ја Члан 1.

Новине и друге штампане ствари могу се забранити (уваптити) само ако садрже:

1. Увреду Краља или Краљевског Дома;

2. Увреду кога страног владаоца или њиховог дома;

8. Позив грађана да устају на оружје (члан 22 Устава).

Власт, која је решила забрану, дужна је своје решење спровести надлежном првостепеном суду у року од 24 часа. Суд је дужан у року од 24 часа, од кад прими решење полицијске власти о забрани, решити има ли места забрани ишли нема и своје решење саопштити странама истога. дана. У противном случају сматра се да је забрана дигнута. Дан кад суд не ради не рачуна се.

Противу судоког решења о забрани може се жалити само тужени у року од 24 часа од пријема судског решења. жалба се предаје суду који је о забрани решавао, и он је дужан истога дана спровести је Касационом суду, који за 24 часа од пријема ствар коначно расправља.

Судско решење, којим се забрана одобрава не може утицати на судоку одлуку о постојању или непостојању дела, које се тек претресом и пресудама има да утврди.

Кад после извршене забране или Касациони суд поништи судско решење о забрани, или се третресом и судским пресудама утврди да кажњивих дела по овоме члану закона нема, забрана је тим самим дигнута, и узапћени списи враћају се шисцу, односно уреднику или власнику, и растурање је допуштено. Исто тако забрана пада ако власт, која ју је решила, не спроведе своју тужбу суду у року од 5 дана, од кад је. суд забрану одобрио.

Суд по службеној дужности извештава решењем пошту да је забрана дигнута

Кад се забрањују штампани шримерци, онда се забрањују ни слова, плоче, форме, каменорези и т. д. Ако штампар захте, слова ће се растурити и плоче истрти. Ако се неокривљени делови могу одвојити (додаци ороју новина, или свесци повременог списа, или табаци и листови књиге), онда се они неће забрањивати.

Шримерке штампане ствари и остало, што се при заорани одузима, власт која је забрану извршила, дужна је, на случај поништења забране, одмах све потпуно и неповређено предати. Ако власт, која је забрану извршила, потпуно и неповређено не шреда забрањене ствари, оштећени има право на накнаду штете по умерењу првостепеног суда.

Реверс о одузетим примерцима и штампаним стварима. предаје власт штампару у тренутку вршења забране.

2

ћ

у

Члан 12. |

Под Краљевским домом разумеју се: Краљица супруга, живи претци и потомци у правој линији, рођена браћа и њихова деца и неудате сестре Краља владаоца.

Члан 13. Ко би увашћене штамшане ствари намерно растростирао, биће кажњен са 200 до 1500 динара, или затвором од 20 дана до 6 месеци.

Одељак |||. Иве кој зле Члан 14.

Одговорни уредник дужан је примити у свој лист сваку истравку, коју му пошље власт ишли приватно или праљко лице преко својих заступника, чије је име споменуто или 0 чијем је раду или поступцима у листу или повременом спису било речи. Ј! власт и приватна и правна лица достављају уредништвима исправке непосредно или преко првостешеног суда онога места или округа где лист ивлази. Суд је дужан истога дана уредништву исправку послати.

Истравка мора бити уљудно натисана, ограничити се на само исправљање нетачних навода и података и не сме

| | 8

јаја а

садржавати ничега кажњивога. У противном случју уредник је није дужан штамшати.

Да ли је уредник имао права не штампати исправку, цени суд по тужби дотичне власти или приватнога или шравнота лица. Према тој оцени суд или ослобођава од одговорности уредника, пили досуђује накнадно штампање истравке како је шослата или с потребним изменама, или изриче јоши казну овим чланом предвиђену што уредник није то одмах учинио, ако нађе да је без основа није хтео штамтати.

Шресуда. првостепенога суда извршна је.

Исправка се мора штампати у првом броју од како је уредник прими, без икаквих додатака, мењања или уметака; а ако је редакција листа закључена већ оног дана, онда је мора штампати у првом броју по том.

Исправка може бити најдужа или стубац целога формата листа или два пут онолика, колики је био чланак који ју је изазвао.

0 истој ствари уредник је дужан штампати само једну исправку, коју прво добије, кад се тиче државне власти.

Меоправке се штампају на оном месту листа, на ком је био чланак или белешка, и онаквим словима, каквим је био штампан чланак или белешка.

Иеправка се не може прекидати, — ако није прекидана ствар, која ју је изазвала. Право на штампање исправке застарева за 30 дана од дана, кад је објављен спис који ју је изазвао.

Ко учини противно одредбама овога члана, казниће се новчано од 300 до 600 динара, или затвором од 1 до 2 месеца.

Одељак |У. Страни листови и повремени списи. Члан 15.

Листовима или повременим списима, књигама, сликама и другим штампаним и објављеним стварима, што на страни излазе, слободан је улазак у Орбију.

Али, ако бн који страни лист или повремени спис имао увредљивих нашомена или обележака кажњивих по чл. 11. закона, или би писао противу интереса: земље, Министарски ОСавет може му забранити улазак у земљу до две године.

__Ову забрану објављује Министар предселник у служесеним Српским Новинама.

Уредништва домаћих листова и јавне библиотеке добивају свакад, па и у случају забране, све стране листове

или повремене списе, књиге, слике и т. л. без цензуре; но свако прештампавање или оштампавање из страних листова

или повремених списа или растурање одштампаних или 06јављених ствари са стране, подлеже одредбама овог закона, био лист или број листа, или примерак какве штампане ствари, забрањен нли не.

И појединци добивају чисто научне и књижевне часошисе, научна и књижевна дела, која на страни излазе, слободно без цензуре.

Ко после објављене забране продаје или раестура забрањене стране листове, књите, слике и т. д. казниће се новчано од 900 до 1800 динара или затвором од 3 до 6 месеци.

ГЛАВА Ш. ;

Растурање, продавање џ“ прилепљивање на зид.

Члан 16.

Новине, књиге, повремене списе, брошуре, цртеже, слике и т. д., које нису забрањене по овом закону, слободно је сваком растурати и продавати по јавним местима. За то није потребна пријава ни општинској ни државној власти.

Малолетници моту растурати новине, повремене еписе и т. д. само ако их уредник пријави месној полпцијској власти и на његову одговорност.

Члан 17. У свакој општини општинска власт мора одредити место, где ће се стално прилепљивати службене обзнане. Приватне обвнане могу се лепити на свима јавним местима, осим места где се лепе службене обвнане, осим зграда ва ботомољу и наставу, и осим оних јавних места, где је то изречно забрањено. а На шриватним зградама не смеју се лепити никакве 0бзнане без одобрења сашственика. Члан 18.

Сваки онај, који би цепао, премазивао или ма на који начин чинио нечитким службене оовнане на одређеним местима или бирачке прогласе, казниће се новчано од 50 до 300 динара или затвором од 5 до 30 дана.