Pokret

392 покрет

Исто тако кавниће се и онај, који би лепио обанане или прогласе на јавним местима или приватним зградама без допуштења за то, као и онај, који би цепао, премазивао или ма којим начином чинио нечитким приватне обзнане, осим онота, на чијој су згради обзнане прилешљене биле.

Ако који чиновник или у опште јавни службеник То учини, казниће се са 100—200 динара и затвором од 10—20 дана.

ГЛАВА ТУ. Злочини “о треступи штампом учлњете. Одељак !. Подстицање на злочин или преступ. Члан 19.

Као саучесници једне радње, која се по кривичном закону ематра као злочин или преступ, узимају се сви они, који би ма којим начином обележеним у члану 5. овога закона, или шродавањем или растурањем штампаних ствари, непосредно подстакли кога или које, да учини или утине злочин или преступ, па иза изазивања (тровокашије) дође одугах дело или покушај злочина, како је одређен и предвиђен у 5 41. кривичног закона.

(Саме пак учињене кривице казниће св по кривичном законику, ако нису нарочито овим законом шредвиђене.

Члат 20.

Они, који би средсвима побројаним у тпретаодном члану,

непосредно подстицали да се учине жривлце убиства, пљачке или тољаре, или каква кривица предвиђена параграфима: 83, 84. 85, 86, 87, 88, 89, 00 #91 а. тривичтог закона та не дође дело ни покушај, — казне се затвором од 3 месеца до 2 године. (Измена од 9—7Х1—1904). етан 21.

(Свако подстицање, посредно или непосредно, учињено средствима. побројаним у чл. б. према лицима војеног реда, у намери, да се одврате од вршења војних дужности и послушности према законитим старешинама у свему оном, што они наређују за вршење закона и законских шравила војних, као п држање тротиву појединих офишира или класа официрских, или сејања раздора или неповерења у војсци, казниће се затвором од 2 месеца до 1 године и новчано од 300 до 1000 динара.

Одељак |. Кривице противу државе, њених представника и интереса, и противу правних лица.

Клевета и увреда. Члан 22.

Клевета по овом закону постоји онда, кад се противу једне личности наводи какав непстинити фажт или дело, којим се вређа њена част и худи њеном угледу. А увреда остоји онда, када се попрдним или непристојним изразима вређа част неке личности или правног лица (корпорације) а не паводи се противу ње никакав одређени фажт.

Члан 28.

Шелевета и увреда Краља, учињена једним од средстава побројаних у члану 6. овога закона п начином тамо казаним, казниће се затвором од 9 месеца до 3 године.

Келевета и увреда члана или чланова раљевоког Дома. казниће се ол 2 месеца. до 2 године. Истом кавном казниће се п увреда и клевета, нанесена Народној Окушитини.

Члан 24.

Шелевета Краља, његових потомака, Краљевих родитеља, члапова Краљевског Дома и Народне Окушштине, не може св доказивати.

Члан 25.

(Објављивање или прештампавање ненстинитих или из мттшљених гласова, као и објављивање или прештамтавање фалсификованих, ненстинитих или неистинито триписиваних докумената, казниће се се новчано од 150 до 1500 динара, или затвором од 15 дана до 5 месеци, кад објављивање тих гласова или докумената наноси штету држави и њеним иНтересима, приваљним лицима, или јавним установама, или ремети јаван мир.

Истинитост објављених гласова или дела може се доказивати. Поднесен доказ ослобођава окривљенога само за докавано дело.

Члан 26.

Ко ћутем штампе јавно позива, или непосредно подстиче, на цетокорност према законима, законим уредбама или законским наредбама власти, — казниће се затвором од 1 месеца до годиту дама. -

(Измена од 9—Х1—1904).

Члан 27. Критика уставних наређења и ма каквог другог закона

не подлеже никаквој казни.

Члан 28. Омаловажавање вере или морала, учињено једним од

средстава и начином у члану 5. поменутим, кадниће се

затвором од 1 до 6 месеци или новчано од 300 до 1800 динара. Иста кавна примениће се и на продавање, растурање или палатање неморалних пртежа, гравира и слика.

Члан 29.

Клевета нанета једним од средстава побројаних у члану 5. судовима, војеци, јавним надлештвима, казниће се затвором од 1 до 18 месеци.

Истом ће се казном казнити клевета, нанета члановима Народне Окушштине, јавним службеницима, представницима. власти, свештеницима п грађанима који привремено врше какву службу јавну или испуњавају какву јавну дужност.

Члан 30.

Клевета, нанета приватним лицима, казниће се затвором од једног месеца до једне године дана п накнадом оклеветаноме најмање 500 динара, ако суд по захтеву приватног тужиоца нађе- да јој има места.

Члан 31.

Увреда нанета лицима побројаним у члану 99. казниће се од месеца дана до четири месеца затвора, или новчано од 300 до 1200 динара; а увреда, нанесена шриватним лицима, казниће се затвором од 20 дана до три месеца, или новчано од 200 до 900 динара.

Члан 32.

_ Ато је увреди претходило изазивање или незаконо :10ступање, постушиће се по 55. 215. односно 104. д. казненог законика.

Члан 93.

Клевета или увреда, нанета умрлим лицима, казншће се по овом закону (чл. 29. И 30.) само онда, ако је учињена у намери да повреди част или нахуди угледу њихових живих наследника.

Наследници у сваком случају имају право на. неправку по члану 14. овог закона.

Члан 34.

Иетпнштост наведеног факта може се доказати у сВима случајевима, осем кад се тај факт односи на породични живот приватних лица и јавних радника, или на приватан рад једних и других, ако такав рад нема везе са њиховом јавном радњом или јавних достојанством, пли с шредувећем индустријеким, трговачким или финансијеким, које се обраћа на јаван кредит.

Члан 35.

Ако се о делу, изнетом у клевети, већ повела кривична. истрага, извиђање и суђење клевете, задржава се док о самом делу не (би изашла извршна пресуда или решење.

Члан 36. У случајевима, оде је доказивање кловете допуштено, тужилац има право подносити шротивне доказе.

Одељак ШИ. Кривице противу страних владалаца, њихових домова и дипломатских шредставника. Члан 37.

Увреда према страном владаоцу, учињена једним од средстава побројаних у члану о. овог закона, кавниће се затвором од 1! до 6 месеци, ако се ова санисиија даје нашем владаоцу у дотичној држави.

5 Члан 938.

Увреда страних посланика, пуномоћа их министара, дипломатских атената или отправника послова, који су акредитовани при двору сриског Краља, казниће се затвором од 1 до 4 месеца.