Pokret

пПокРЕТ 397

заштиту не пружају закони који су данас на онави, према штамтару и другим лицима на тај начин, што му се признаје. искључиво право да сам своје одело умножи и даље распростре. Ово право својине траје 25 година после смрти творчеве у корист његових наследника. |

Оштећенат шема страво на накнаду штете у редовној праЂатској парници.

у Члан 18.

Штампар или књижар као и свако треће лице које са писцем закључи уговор о издавању његогог дела има право трештампавања и умножавања дела, у колико уговор то шраво није шекључио за време трајања уговорног односа. Оштећени има право на накнаду штете ју редовној грађанској пареиши.

ГЛАВА Ш. Страна штампа. Члан 19.

Новинама и списима штампаним у иностранству и опима који у опште на страни излазе, као и предметима (израђеним механичким ишли хемиским путем и (намењеним за умножавање остварене мисли у каквом цртежу тли слици или ком друтом шредмету и предметима тако умноженим, слоболан је улазак у Краљевину Срба, Хрвата и Словенаца.

Ако такво штамшање или израђени или умножени предмети салрже у себи какво кривично дело из чл. 20. и 24. 0. 3. ли би ишао шротив интереса земље, Министарство Унутрашњих Дела може му забранити улазак у земљу. Ова се забрана објављује у службеним новинама.

ТЛАВА ТУ. Забрана. 5 Члан 20.

Забрањује се растурање и продавање новина и друпих штампаних списа, ако садрже:

1. увреду владаоца и чланова Краљевског. Дома:

9. уврелу страних државних владара:

3. увреду Народне Окупштине;

4. непосредно позивање грађана да силом мењају Устав или земаљске законе; и

5. повреду морала.

Члан 21.

Краљевски Дом у смислу овога закона састављају : Краљица. супруга, претци и потомци Краљеви у правој линији са својим супругама, рођена браћа и њихови потомци са оупругама и сестре краљеве.

У Члан 22.

Забрану новина и списа у случају чл. 20, наређује она власт којој се у смисту чл. 7. 0. 2. предаје по један обавезни штампани примерак.

У свима тим случајевима та је власт дужна за 24 сата по изречењу забране спровести забрањено штампано дело суду а овај је дужан такође за 24 сата по пријему акта оснажити или поништити забрану у року од 24 сата од момента, када је оснажио или поништио решење исто послати на извршење. У противном случају сматра се да је забрана дитнута. Дан кад суд не ради не рачуна се. Е

Члан 28.

Шротиву судског решења о одобреној забрани може се тужени пли полицијска власт жалити Апелационом Суду У року од 24 сата, по саопштењу судског решења. Жалба, се предаје непосредно суду који је одобрио забрану или пошти на повратни рецешис. Оуд спроводи жалбу са актом Апелационом Суду по пријему жалбе.

Судеко решење којим се одобрава забрана неће утицали на потоњу судску одлуку о постојању или непостојању кривичнот дела.

Члан 24.

Не само растурање и тродавање новина и других штампаних слтиса већ њихово само даље иалажење може св забранити у овим случајевима:

1. ако изазивају мржњу против државе као целине, верски или племенски раздор;

9. кад посредно позивају грађане да силом мењају Устав или земаљске законе: ако се из написа јасно види, да се њиме иде на такво позивање грађана.

Члан 25.

У "решењу о забрани растурања других штампаних списа и других предмета може полицијска власт изрећи и

забрану даљег излажења односно њиховог прештампавања или умножавања. Члан 26.

У време рата и мобилизације може се забранити ивлажење и растурање сваких новина ги других штампаних ствари кад садрже оно пшто је цензура забранила да се штамта.

У том случају лије потребно никакво шравдање забране код суда већ се одмах подноси тријава суду и замеће кривиче поступак због извршеног кривичног дела.

Члан 27. у

Забрана се састоји у узашћењу штампаних шримерака штли предмета који служе за механичко или хемиско јумножавање забрањених предмета или тако умножених и за растурање намењених или растурених стредмета.

Решењем о забрани може се шнаредити и растурање штампареких слова, пстирање шлоча ишли форми и каменореза, и те од.

Делови који шису забрањени, а који се могу опвојити, као што оу додаци новинама шти свеске повременог списа или табаци из обичних књита неће се забрањивати.

На место забрањених делова новина или повремених списа или делова књига мора се уметнути нов натис дозвољенче садржине ишли слог удестти тако да не остаје празнина.

Власт која 'извршује забрану дужна је да пада заинтересованом лицу ревере о (узашћеним стварима.

Члан 28.

Забрана се сматра да је дигнута и растурање је допупштено :

1. кад Апелациони Суд поништи решење Првостепенот Суда о забрани:

о. кап Апелациони Суд нађе да полицијска власт или Првостепени Суд нису поступили у погледу одређених рокова:

3. кад надлежна власт не поднесе редовну тужбу У року од осам дана код надлежног Шрвостепеног Суда по саопштењу решења истога суда о одобреној забрани.

ГЛАВА У. Истравка. : Члан 29.

Уредник новина или повременог списа дужан је да прими и оштамта у новинама или спису сваку исправку к оју му пошље власт. Исто тако дужан је да оштампа исправку приватног или правног лица чије је име опоменуто или о чијем је раду или животу било речи у новинама или спису којима, је он уредник, било да се у тсправци наведене оштамшане чињенице означују за. неистините било да се у њој наводе нове чињенице, којима се оспоравају или побијају оштамптане чињенице.

Исправка се (поставља уреднику поштом на повратни гецетис или треко Првостепеног Оуда места или округа где је предмет штамшан. Олд је дужан истог дана послати 'уреднику исправку.

Члан 30.

Метравља се мора штампати ју шрвом или другом наредном броју или најдаље у року од два дана, од како је уредник прими, без икаквих долатака, мењања или уметака.

Истравка се мора штампати на оном месту у новинама или у спису, на коме је био натпис, на који се она односи и онаквим словима као што је ти налис који се исправља. Она се не може прекидати.

Исправка се штампа бесплатно.

Члан 31. Уредник се ослобађа од дужности да штамта гисттрајвку

у овим случ ајевим а:

1. ако исправка (није потписата или је није потписало оно фивичко или правно лице, "пије је име у напису поменуто;

9. ако је истравка шослата од власти ишли шриватног лица већа од два пута онолико слова, но, што је штампана ствар која се исправља;

3. ако псправка салржи какво кривично дело; т

4. ако је истравка написана на другом језику нето што је (натис који се истрага. 5

ј Члан 32.

Уредник који без разлога не хтедне примити исправку али који у року који овај закон прописује не уврсти истравку биће кажњен новчано од 1.000 до 10.000 динара, а у пресуди ће се шарећи, да је дужан удотичну истравку уврстити у први број својих новина ишли списа који ће изаћи после пуноважне пресуде,