Pokret

396

покрет

другим средствима јавности, побројаним у члану 5. закона. :

Овим се законом укида досадашњи закон о: штампи од 31. марта 1591. године, враћен у живот уставом од 5 јуна 1908. године и одредбе закона о таксама, које су овоме закону противне.

овога

Члан 59. Овај закон ступа у живот од дана кад га Краљ шот-

пише, а обавезну силу добива кад се обнародује у Олужбеним Новинама 7) :

Пројакт Закона о Штампи од !. марта 1925. године.

ГЛАВА 1. Опште одредбе. Члан 1.

Шталта (је слободна. Слобода штампе састоји се у неспреченом шеказивању мисли у новинама или другим апттампатим штредметима ишли у сликама, цртежима или у другим предметима, мехашичкам ли хемискам стутем (натрављениг за умножавање, (који су намењени (јавности, или у тако јумноеним и растуреним шредметима, у грашшцама Уставом т државним заковима 'опређеши.

Члан 2.

Не може се установити никаква превентивна мера која спречава излажење, продају п растурање списа и новина, осим у случајевима које предвиђа Устав.

5

Члан 3.

Ва штампање списа и новина није потребно овлашћење на од какве власти нити је за штампање и излажење тотих потребно шолагање каквог новчаног јемства у виду кауције.

Члан 4.

Шталшарске п књижарске радње као такве у погледу њиховог отварања подлеже одредбама трговачког закона и закона о радњама.

Оне морају бити тротоколисане шре отпочињања рада.

код надлежне власти Члан 65.

Падавач новина и повремених списа дужан је да покретање пштамшања тријави у почетку месној полицијској власти.

Ова пријава шма да садржи:

1) име новина или повременог штамтта ;

9. шме ш презтме уредника с ознаком његовог стана;

3. име штампарије пде ће се штамтати.

Полтциијска власт издаје подносиоцу потврду о атријави.

Падавач је дужан да одмах поднесе накнадну пријаву о свакој промени која наступи шесле поднете пријаве.

Члан 6.

На свима предметима поменутим у чл. 1. 0. 8. који су шамењени јавности мора стајати одштампано, урезано или уметнуто место штампања шли израде, шме и превиме штампара ли тттамштаршје, резача или сликара итд. и ознака њиховог сташа.

Ако је штамтарија акционарско (друштво мора 'бшљи означено ме њеног отредставнттка који ће се позивати на суд уместо штамптатије.

стиса који ће да се

Члан 7.

Штамшар је дужан шосле свршеног шттамштања, али шре растурања, да од свавих штампаних новижа, повремених еттеа, постави по једат примерак месној државној Тео лит] ској власти и Народној Библиотеци у Београду.

Члан 8.

(бваке новине и сваки повремени спис, који излави У месечним или у краћим и дужим размацима времена мора имати поред ознаке шттамтара ш ознаку уредишка и издавала.

Њихово шме и презиме, занимање и ознака стана морају бити оштамттани у врху шети на крају листа.

Члаш 9.

Уредик је оно лице које диригује редакционим делом новшна, или повремених стиса и које одлучује о њиховом правцу. Он одговара за кривице шттамитом 'утињене по одред бама 0. 8. | АЕ

1) Обнародован 13. Јануара 1904. г. у бр. 9. Српских Новина. Ието наређење важи за измене и допуне од 9. децембра, 1904. тод., које су обнародоване 10. децембра 1904. Г. В. „Српске Новине“ од 10. децембра 1904. год. — бр. 269.

Уредтик може бити Орба, Хрвала и Оловенаца тичка трава.

Уредник новина мора становати у месту – где татазе.

сваки који

трга вљанин ужива

Краљевине грађанска и поли-

новине

Члан 10. Не може бити уредник новина народни посланик за време док му траје мандат. Члан 11. Не може (бити уредник онај: 1. који је осуђен због каквог злочинства или због шреступа почињеног из користољубља или против јавног морала: 2. онај стротив кога је наређен истражни притвор у кривичном шоступку, докле тај притвор траје. Члан 12. У случају спречености (0: може имати свога застушника, 0е 0. 3.

тва или болести) уредник за кога у свему важе одред-

Члан 13.

Ко је на, каквој штамтаној ствари означен као шодавач сматра, се ју смислу о. 2. за правог власника плена штампане ствари, архиве која том тритада и шивентара уредништва без обатра на какве друге споравуме шли уговоре о сопствености новина, повремених списа или књига.

Бев одобрења падавача, дотично његовог правног наследника ико не може покренути новине шли повремени стис са истим или (са тругим именом у коме би се јасно видело ово шме за време. његовог шалажења и три године после престанка. |

Ако је шадавач какво правно лице, политичка странка шљи уопште улружење више лица, онда мора бити означино наротито лице које ће се јављати као њихов представник.

Тај шредставник мора бити држављанин Краљевине (Срба, Хрвата и Словенаца, пунолетан, и уживати сва грађанска и политичка шрава. Он мора становати у месту издавања штамштане ствари. За њега вреде сви шрошиси о одговорности надавача.

На означеној иостетвености шостоји шрећутна законска залога у корист државе са правом шеокључтвог приоритета за натлату (новчаних (казни, судских такса и кривичних трошкова ш у корист тулипоца за. накнаду штете. Шренос важи само под овтог теретом.

Члан 14.

Растурач је оно лице које штампане ствари лети, веша мили оставља на каквом јавном месту приступачно свету ши их предаје другим лицима која у њиховом стварању немају учешћа.

Ракстурач који растурање обавља у виду заната обавезан је да се шретходно пријави полицијској власти свога места становања.

Шрашјава шма да садржи: шме и презиме растурача, ознаку ушшце шп број куће оде станује, године живота и место рођења. Растурач мора имати најмање 18 година.

Шријава не подлежи никаквој такси.

Пошто је поднета оваква _тршјава није потребно шикакво одобрење за растурање и продавање штамтаних ствари. Полицијска власт ниодаје подносноцу пријаве бесплатну потврду о пријему пријаве. Ова потврда важи као легитимација за растурање и продавање штампаних ствари. Лица која су кашањена због злочина или треступа па користољубља не могу бити, а која буду кажњена не могу остати као растурачи-

Члан 15. Вамшредна падања новина сматрају се као саставни део редовног издања ш подлеже шетим прописима као и редовна

Члан 16. У свакој општини општинска власт мора одредити

место де ће се лепшти службене пштамтане обзнане. Шршвалне обзнаше могу се лепит шна јавним местима, осим зграда за богомољу и наставу, јавних зпрада шш спометока. | Ма приватним зпрадама т оградама не смеју се лешити никакве обазнаше без одобрења сопственшка. ТЛАВА 1. 0 ауторском издавачком траву. Члаш 17. Творац каквог шисменог састава у новинама или повременим (описима, залттићује се овим законом, ју колико ту