Pokret

покрет

399

казни смрћу, робијом или заточењем дужим од пет тодина, па наступи никаква последица казниће се затвором од једне до пет голина.

Члан 47.

Ко путем штампе подстиче на извршење каквог другог кривичног дела из истих закона које се казни робијом или заточењем до пет година или затвором или лишењем звања итти новчано, па не наступи никаква последица, казниће се затвором сл три месеца до три године.

Члан 48.

Ко тутем штампе непосредно или посредно ширећи комунистичку или анархистичку пропатанду и хвалећи употребу насиља, подстиче грађане да силом измене Устав или земаљске Законе, казниће се затвором од једне до пет тодина. и новчано (до 50.000 динара. Е

Члан 49.

Ко путем штампе објављује очигледно измишљене и неистините вести у намери да се с тим узнемири јавно мишљење шли ко објављује фалсификоване исправе, које се лако као такве мопу препознати, ко посредно ишли непосредно позива да се наруши јавни ред и мир казниће се затвором до три тодине шли новчано до 50.000 динара.

Ко у спекулативне сврхе шутем штамше проноси неистините вести које су кадре да утичу на течај цена животним намирницама. новцу и (државним шапитрима од вредности казниће се истом казном.

Члан 50.

Ко путем штампе изазива мржњу против државе као целине или верски и племенски раздор казниће се затвором од шест месеци до три године и новчано до 80.000 динара.

у војсци, или ко одвраћа лица војног реда од вршења војне дужепости или ко дражи један друштвени ред против другога или ко изазива неповерење, презирање или исмевање према државним уређењима казниће се затвором од једне до пет година и новчано до 20.000 динара. Члан 52. Ко шутем штампе тешко повреди јавни морал казниће се затвором до три године и новчано до 50.000 динара. Неморални цртежи, порнографски натписи, гравире и слике итд. уништиће се. Члан 53. Ко шутем штампе омаловажава или вређа коју од познатих вероисповести казниће се затвором до једне године и новчано до 20.000 динара.

5. Против части. Члан 54.

Клевета је у смислу овога закона, кад се о једном (или физички или више правних лица на начин означен у чл 9. 3. што ненстинито износи или проноси што његовој части, добром имену, друштвеном угледу ли привредном кредиту може худити.

Као клевета сматра се п шрештамтавање оваквих написа или позивање-на њих као и свака клеветничка, инсинуација, кад год се из самог написа или у вези с другим наштисима било од истог писца или у истом листу, било у друпим листовима и списима, може да утврди да се дотичним напи-

сом хтело казати да постоји нешто што части, добром имену,

друштвеном може худити.

угледу или привредном кредиту оклеветаног

МИХАИЛО МИЛОВАНОВИЋ:

. Члан 51. Ко путем штампе подстиче на мржњу или трезрење против војске или официра или ко сеје раздор и неповерење

ОТКРИВАЊЕ ОПОМЕНИКА ХАШИ МЕЛЕНТИЈУ

; Клевета постоји и кад оклеветани није именован ако је иначе довољно означен, Као увреда путем штампе сматра се кад ко на начин