Pokret

400 | покрет

означен у чи. 1. 0. 3. употреби кажав погрдан израз или речи или таразе презтрања или омаловажавања (не наводећи никакве чињенице у погледу каквог физичког или правног лица.

Постоји клевета, а не јувреда, ако се лице о коме је у напису реч назове изразом који предпоставља да постоји нека чеатњеница, која може худити његовој части, добром имену, друштвеном утледу или триврелном кредиту а то не би било истинито. -

Члан 55.

Ко уврељли Краља или члата Краљевског Дома, страног државног поглавара или Народну Окупштину казниће се затвором од једне до пет година.

Због клевете ће се казнити затвором од године дана до десет година и новчано од 20.000 ло 200.000 дитара.

Члан 56.

Због увреде то клевете страњих посланика, опутомоћетих министара, дипломатских агената или отправника. послова. којп су акредитовани на нашем Двору казниће се затвором до три године или новтано до 30.000 динара.

Члан 57.

Ко нанесе увреду судовима, војсци, јавним падлештвима, члановима Народне Окутштине, представницима власти или у опште јавним слусжбеницилга, као т грађанима који сташно или тртвремено врше какву јавну службу ти тотуњавају какву јавну дужност кавниће се затвором од три месеца до лве годтне.

Због клевете казниће се затвором од шест месеци до три године и новчано до 100.000 динара.

Члан 58.

Кад је једним пнаписом оклеветао више лица на тај начин што је лице на које се циља недовољно означено, оматра се да је оклеветан сваки од оних на које се означење у колтко та има потпуно односи и свако од њих има право подићи тужбу лротив клеветеика.

Ако је оклеветан један ред физичких или правних липа свако лице које припала том реду може подићи тужбу и оптужени неће бити кажњен само ако докаже, у колико је доказивање дошупштено, да је и за дотично лице истинито оно што је у напису изнето. |

Члан 59. Ко увреди физичко или правпо лице казниће се затвором од три месеца ло једне године. Због клевете казнишће се затвором од шест месеци до три тодтне и новчано до 30.000 дитара.

Члан 60.

Ко путем штампе износм на јавност туђе личне и домаће прилике и тиме повреди март спокојство чије, казниће се затвором од месец лана до године дана п новчано до 10.000 динара.

Члан 61.

Увреда, п клевета умрлих липа казни се на тужбу њихових рођака у узлазној и силазној линији жене или мужа. по стараоца, као да је учињена живим слишима.

Пометути столнтци, брачни други стараоц стају траво на пстравку по чл. 29. овога закона.

Члан 62.

Ко тутем штампе хвали извршиоца једног кривичног дела казншће се, према природи и тежини дела, затвором од два месеца до две године.

Члан 63.

Ако суд утврди да је клеветтик ишао са нарочитим планом та то, да уништи добро тме или крељит оклеветанот лица, може осудити клеветника место затвора на робију до три године.

Члан 64.

Оклеветани пи мвређени има право на накнаду штете због повреде части. Износ ттете утвђује суд у истом тострутикоу којим клеветтика или увредлтоца оглаштава за кривог. Палнада, тттете за клевете не може бити матља од највеће казне тредвиђене у чл. 59. о. а. за то дело, а ажо оклеветано лице има калсву јаљлтту слушобу која се добија жаром избором, накнада. се штете удвостручава. 5 ; |

Члан 65. · На захтев тужиоца суд ће одлучити да се судска пресуда у целини или изводу отптамша о трошку осуђеногта на "челу листа, у коме је пнкриминисали 'налшто објављен.

Члан 66.

Ажо је увреди путем штампе претходило изазивање или незаконито поступање или ако су увреде узајамно нанете, суд ће такво поступање узети као олакттавту пили извињавију околност трема стицају прилика под којима су учињено.

8. Чисто штампарске кривице. Члан 67.

Ко нешстинито објави патис под потписом нечијим, а

утврди се, да потписано лице није тај наптис ни саставило ни

давало у штампање нити овластило ша стављање љегова тотписа казлиће се затвором од шест месеци до три године.

Члаш 68.

Затвором до шест месеци и новчано до 3000 динара казниће се ко путем штампе објаљти:

1. тужобу шли ма каква акта по кривичној парити, док се не прочитају на усменом претресу; -

о. извештај са претреса о клевети где доказивање клевете није допуштено; :

3. несвршена атта прађанских парница без шарочитог одобрења суда:

4. саветовања пили гласање судова по кривичним # граЂанским предметима;

5. приватна писма, телеграфске депеше или телефонске разговоре, за чтју се објаву нема одобрење овлашћених лица, а не тичу се непосредно онога који их објављује.

Члан 69. у

Затвором од трш месеца о три године и новчано до 100.000. динара казншће се ко тутем штампе објави:

1. шавештаје са кривичног лретреса по делима велеиздаје п издаје отаџбине, ако је јавност претреса по њему била искључена;

о. службене извештаје и саопштење о кретању војних трупа, о војној стреми, о стању утврђења пи друпим средствима

војне и државне управе;

з иавештаје о тајним седницама Народне Спуптитине:

4. службену птоверљиву шретиску:; - ·

5. нашисе које је војна цензура забранила.

Члан 70.

Уредник новина или повременог списа који "не одпттамта судеку пресуку чије је штампање у целини или наводно суд нарелто својом пресудом у поступку због увреде мили клевете тутиоца казншће се затвором од једног месеца до године дата и новчано од 5.000 до 25.000 динара.

Уредник хоји не одштамта шетравту чије је штампање суд по чл. 32. о. г., наредто казниће се двопубом казном тредвиђеном у истом члату. : Е

– Члан 71.

Ко узашћене штамшташе ствари домаће пти стране штампе чија је забрана објављена, растура или продаје казвиће се затвором од трп месеца до три гошине и новчано до 50.000 диталра. ; к

Члан 72.

Неовчано од 300 до 3.000 динара или затвором до три месеца казнишће се: = -

1. писац, уредник, издавач, штамтар и растурач Који пе поступе по наређењима чл. 4. до 14. 0. 8. пили поднесу нетачне пријаве у колшко се дотична законска одредра на кога од њих односи; 7 -Е

о. ко цепа, премазује ишли нечитким тини слутбене штампане обанане или службене бирачке прогласе, трилепљене на одређеним местима; | - :

3. ко без доштуштења овлашћеног лица лепи штамшане обанане или прогласе ма калве врсте на приватним зградама,

4. ко цепа и тремазује пили нечитким ттеи притвалтне птталпане обзнане п прогласе на местима за која постоји овлаштћење за лепљење. ђ 5

Члан 78.

Ко растурајући новине објављује садржину написа којима се нечтја личност вређа или клевета или ко јавно износи тетхова имена у вези налштамштатих написа, казниће се затвором од шест месеци о три године. 5

У 16 : | "ЕЛАВА 1Х. Поступак. Члан 74.

Сва кривична дела учињена штампом према одредбама овог закона извиђају и суде ПШрвостецени Судови. Суђење је