Pokret

покрет

по слободном убеђењу. Овака се тужба подноси непосредно надлежном суду.

Истога дана кад је суд тужбу примио, мора се тужба предати иследном судији у поступак као хитан предмет.

Тузкба се мора доставити суду у онолико примерака, колшко је тужених.

У року од 24 сата доставиће се тужба туженима са позивом да за пет дана даду одговор на тужбу и да шредложе све доказе које намеравају да употребе у својој одбрани.

На доказе које тужени предложе иза овога рока неће суд узети обзира, осим ако се не односе на нова фажта, која, је тужиоц током постушка изнео или ако тужени доказима тужитеља буде изазван да са своје стране предлаже нове локазе.

Суд ће одлучити хоће ли се одмах иза одговора тужених одредити претрес за главну расшраву или ће се пре расправе птровести докази ван судске територије.

Достава тужбе уредника сматра се извршеном, ако се тухоеба остави у његовом уредништву; ако тужбу у уреднишетву нико не прими тужба ће се приошти на врата зграде уредништва, и достава се сматра ваљано извршеном.

Члан 75.

Шозивање на сведоке ван судске територије ограничава се у толико што се суду оставља слободна оцена да утврди, да ли је то позивање умесно ишли се истиче само у циљу одуговлачења постушка. Ако иследни судија сматра захтев оптуженог за шеумесат или ако то тражи тужилац, изискаће одмах о том одлуку суда каја је извршна. Оптужени се не спречава да приведе какве сведоке или поднесе суду њихова саслушања оверена од надлежне власти о спорним чињеницама.

Члан 76. Наштред означени рок не може се продужавати. Наводе и доказе оптуженога иследни судија истог дана, саопштава приватном тужиоцу достављајући му препис истих или саопштавајући му их у суду. Тужилац има право да поднесе противне доказе. Рок за њихово подношење одређује иследни судија.

Члан 77. Истинштост наведених чињеница може се доказивати У свим случајевима осим кад се чињеница односи:

1. на Краља и Краљевски Дом, стране државне погла-

варе, Народну Окупштину и дипломатске представнике, акредитоване на нашем Двору;

9. на породични итивот или морал чланова у породици.

Члан 78.

Извиђања и суђења кривичних дела учињених путем штампе -врште се независно од ранијих суђења за тежа кривична дела из каз. законика и ако су она мања од оних која су већ пресуђена.

Члан 79.

Ако се о кривичном делу изнетом у клевети путем штамше већ води кривични поступак пследни ће судија застати са вођењем истрате или ако је ова свршена суд ће застати са суђењем, док не изађе извршна судска одлука о гом предмету. Овај застој поступка прекида застарелост до извршности одлуке.

Члан 50.

Свака тужба мора навести од речи до речи оне изразе и реченице, цртеж и слике итд. у којима налази да постоји кривично дело.

По тужби која није потпуна иследни ће судија: претходно позвати тужиоца да тужбу допуни или исправи.

Ако тужилац то не уради иследни ће судија издати му решење, којим њетову тужбу као неуредну одбацује.

Шротив овога решења има места жалби Првостепеном Суду у року од три дана. Судско решење по жалби је извршно, Члан 81.

Истрага и суђење почеће се водити:

1) ако се тиче приватног или правнот лица на тужбу тих лица или његових законитих заступника;

'2) ако се тиче Краља или чланова Краљевског Дома по тужби надлежне власти;

3) ако се тиче поглавара страних држава или дипломалеких представника по њиховој тужби или по наредби Министра Иностраних Дела;

4) ако се тиче Народне Окупштине, судова, војске, државних надлештава, јавноправних корпорација и т., д. по

и (с=))

захтеву Председника Народне Скупштине, шефа надлештва или представника дотичне корпорације;

5) ако се тиче лица која врше јавну службу у погледу њихове службе, по тужби надлежне власти или непосредно по тужби дотичних лица;

6) ако се тиче поротника, сведока или у опште грађана који привремено или стално врше какву јавну службу, по њиховој тужби;

т) у случајевима преступа учињених против формалних одредаба овога закона (чл. 4. до 14.) надлежна ће власт предавати по службеној дужности тужбу суду;

8) ако се тиче појединих друштвених редова, класа, удружења и т. д. по тужби представника дотичнога реда, класе ит. д. Ако је дело такве природе да би могло да узнемири јавно мишљење или ако се оно односи на шире кругове друштвених редова тужбу ће подносити полицијска власт.

Члан 82.

Иследни судија позива оптуженога ради саслушања нарочитим позивом који му се упућује преко поште или путем суда као у чл. 78. ов. зак. Позиви иследног судије имају форму коју прописује кривични поступак.

Члан 83. |

Ако се оптужени не одазове позиву сматраће се као да. је саслушан и приступиће се суђењу у његовом одсуству. Члан 84. | Оптужени који није шрисуствовао истрази или претресу може и сам изјавити незадовољство или жалбу против судских одлука али потпис на таквом акту мора бити оверен од ма какве власти, и ова жалба не обуставља искључење изречене казне, Члан 85. Испит сведока на које се оптужени позива има се извршити у року од 8 дана. Исти рокови важе за испит сведока на које се тужилац позива да побије доказе оптужених.

Члан 86.

По извршеном саслушању оптуженога и сведока где је ових било, и пошто су шрибрани докази поступка иследни судија предаје акта суду који у седници од три судије решава: има ли места да се оптужени стави под суд или нема.

Шротив решења којим се оптужени ставља под суд нема места жалби.

Шротив решења којим се оптужени не ставља под суд има места жалби Апелационом «Суду у року од три дана.

Члан 87.

Решење о стављању под суд саопштава се одмах опту“ женом и предаје тужиоцу да изради оптужницу коју он мора да поднесе суду у року од три дана.

110 овој оптужници суд има да одреди претрес у року од пет дана ако нема сведока или у року од десет дана ако пма сведока које треба позвати на претрес.

Члан 88.

Суд није дужан да прибавља по службеној дужности никаве доказе у поступку о закону о штампи, у корист или на штету једне или друге стране.

- Заинтересоване стране имају дужност да саме прибаве и суду поднесу цео доказни материјал без сарадње суда. Члан 89.

Ако оптужени одриче на суду да се окривљена штампана ствар односи на тужиоца, онда ако тужилац буде задовољан суд ће издати тужиоцу решење, које ће садржавати у целини изјаву оптуженога да се окривљена ствар не односи на тужиоца. Тужилац има право да та објави.

Ако се тужилац с тиме не задовољи, суд ће наставити поступак и издати пресуду према нађеном стању.

Члан 90.

У свим случајевима где се осуда на плаћање судских такса трошкова кривичног поступка, накнаде штете и новчаних казни,.има изрећи према издавачу и штампару (чл. 48.) позив на главни претрес предаће се и издавачу и штампару да би и он дао своју реч у погледу одбране.

Шето тако упутиће им се позив. за главни претрес у случајевима предвиђеним у чл. 44. 0. 8.

; Члан 91.

Одредбе општег казненог законика о покушају о свршеном делу, о олакшавним и отежавним околностима, о поврату и застарелости важе у свему п за кривична дела учињена путем штамше.