Pokret

ге).

Ки

покрСТ 417

тензијом, да се и ти ефективи још појачају, да се фиксирани рок продужи, и т. д. Европи ипак не иде у главу, да је и на Балкану лек против бољшевизма може бити увођење опште војне обавезе! То ни Г. Цанков ником није био у стању да сугерише. Г. Калфов ће се, јамачно, вратити из Парига у

Лондон не са много славе, али доста „је постигао

ПОЛИТИЧКО ЗАТИШЈЕ

Кад се у марту састала, новоизабрана Народна Скупштина била је оштро подељена у две, по бројној снази скоро једнаке, коалиционе групе: на једној страни Национални Блок, на другој Блок Народног Споразума. Али одмах, већ првих дана, постало је јасно да ова подела неће остати трајна. Еволуција Г. Радићеве странке одузела је газзоп Ф' еше Блоку Народног Споразума. То изгледа на први мах парадоксно, али је у истини тако. Радићевци су имали разлога да остају у коалицији, са својим савезницима из прошле године, док им је свака друга могућност била пресечена: они, или су морали остати изоловани, или су морали примити сарадњу са странкама, склонима да њихову сарадњу приме, а то су биле само странке Опозиционог Блока (Г. Давидовићеве демократе, Г. Спахови Муслимани, Г. Корошчеви словезачки клерикалци). Али кад су, једном радикалном операцијом, уклонили из свог партијског програма оно што их је осуђивало на вечну опозицију, престала је, за њих, нужност да и даље остану везани уз своје дотадашње савезнике. Истина, тим се нису јавили неки нови моменти, који би даљу њихову сарадњу у оквиру Блока Народног Споразума искључивали, али је нестало оне раније пресије која их је присиљавала да сарађују само у оквиру тога Блока. Добивши овако слободу кретања, природно је што Радићевци покушавају да испитају могућност нових веза и нових комбинација. Ово њихово испитивање потпуно је умртвило Блок Народног Споразума, па се та, привидно тако моћна партијска групација, и у Скупштини и изван ње, једва и примећује.

Егзистенција Националног Блока условљена је егзистенцијом Блока Народног Споразума, и пошто је сад овај други дошао у кризу, неизбежна је и криза првога. Национални Блок бко је компактан, док је такав морао бити: док је према себи имао Блок Опозиције, али чим се разбио опозициони фронт, појавило се и питање: да ли је потребно да и даље, у промењеним приликама, на противној страни фронта остане све како је било раније. То питање се претреса ево већ два месеца, али још се није нашло решење које би га скинуло с дневног реда а, вероватно, требаће још времена док се не нађе. Какав је да је, Национални Блок има једну врлину: он је ту, и доказао је своју способност за живот. Он може бити одмењен неком новом, боЉом комбинацијом, али њу треба тек створити. Разуме се, та нова комбинација може доћи само као последица нових споразума међу странкама. Но док тих споразума нема, Национални Блок ће се трпети бар кго најмање зло.

Има ли данас изгледа за ту нову, бољу ком-

већ тим што је овде у Београду био пристојно дочекан, и ако је члан Владе која је неколико дана раније тај исти Београд јавно оптуживала пред Европом као саучесника у Софијском атентату! Истина, то је слава, или заслуга, своје врсте, али у Софији данас имају неку специјалну меру за овакве ствари. Р. Н.

бинацијуг На то питање је тешко дати прецизан одговор. Несумњиво је једино то да се она од свих фактора који долазе у обзир искрено жели. А очевидно је и то, да се до сада, на свима странама, избегавало све што би онемогућило реализовање ове жеље. Та добра воља, која се показује свуда, донела је неко стишавање у народу, какво се није видело од дана Уједињења, и у толико је данас, код нас, општа ситуација повољнија него што је икад била. Али овако повољне прилике биће и проћиће, ако их наши државници не буду знали искористити, и ако допусте да садашње угодно затишје остане само кратак период — јер дуго трајати не може — стерилне стагнације.

=

У самој Скупштини, ситуација је непромењена: верификовање Радићевских мандата још је ствар будућности. Анкетна комисија, која је неколико дана водила истрагу у Загребу, завршила је свој рад и поднела о том извештај, који је, колико се до сад зна, повољан за Радићевце, те се, према томе, може очекивати да ће им мандати бити оснажени. Али кад ће то бити, да ли ће ова ствари даље ићи досадашњим темпом, или ће се убрзати, — то је још неизвесно.

ПРОГРАМ РАЗМЕНЕ ЛЕКАРА У КРАЉЕВИНИ СРБА, ХРВАТА И СЛОВЕНАЦА У МАЈУ И ЈУНУ 1920 ИЕ

Хигијенска секција Друштва Народа већ трећу годину организује размену лекара ради упознавања хигијенске организације у појединим државама. До сада је ова размена била у Енглеској, Холандији, Белгији, Данској и Швајцарској. Ове године је изабрана наша држава, што јој може да служи на част и што је доказ особитог признања. У нашу државу долазе хигијеничари из Америке, Енглеске, Француске, Белгије, Португала, Палестине, Маџарске, Чехословачке, Пољске, Русије, Немачке и Алжира.

Програм размене лекара је следећи:

17. маја долазак чланова размене у Београд. Предходно нека сваки члан јави на адресу: начелник Д-р А. Штампар, Министарство Народног Здравља, Београд: време доласка и по могућности влак, којим долази. Станови ће бити резервисани од стране Министарства Народног Здравља.

18.—23. маја

Боравак свих чланова размене у Београду. За ово време ће се држати конференције. Том приликом ће се држати предавања о историји и постанку Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца, о државном уређењу, о Уставу, о организацији санитетске службе, о статистици, 0 организацији специјалне хигијенске службе, о методама рада.