Policija

___ 18 | Крвава борба лондонске полиције са анархистима

Ових дана водила се у Ловдону између полиције и двојице руских анархиста незапамћена борба, која је одјекнула широм целога света.

Лондонска полиција банула је, пре једно месец дана, изненада у један сумњив стан, који су, пре краткога времена, узели под закуп нека непозната лица, у циљу, да кроз исти направе лагум до једне суседне јувелирске радње, у којој је могло бити адиђара у вредности до пола милијона франака.

__ Та лица, која су похару припремала, били су неки руски терористи (анархисти), који су плен од ове крађе мислили да употребе за своје анархистичке циљеве.

У том изненадном ноћном нападу, погинула су три полицајца и један анархист, кога су другови у тај мах успели да однесу као тешко рањеног, али је доцније нађен мртав у једној суседној кући.

Полицајци, који су на служби пали, сахрањени су уз највеће почасти целога грађанства. На погребу је био и изасланик краљев, и представници владе, и многи великодостојници поред многобројних корпорација. А на њиховим гробовима начињени су читави брегови од венаца из Лондона и целе земље. Од

_ краља су још одликовани медаљом за заслуге.

Требало је да прође доста дана и да полиција распише награду од 12.000 дин., па да буду похватана 3 сумњива руска револуционара, чије слике доносимо, који су по исказу сведока очевидаца били на месту те борбе и који су рањенога разбојника однели с места погибије. Они не признају, али, ако се доцнијим околностима за кога од њих још ближе утврди да је имао удела у томе разбојништву, ускоро ће добити заслужену казну.

Но, пре неколико дана буде достављено полицији преко љубазнице једнога од одбеглих терориста за стан "двојице најглавнијих у целој овој афери. То су тако звани: „Фриц“ и „Петар молер“.

Око 3 часа изјутра полиција је посела њихов стан и на неприметан начин иселила све становнике из њега. Но, како су и они били стално на опрези, убрзо су приметили присуство полиције око стана. Немајући куд да беже, они су осули кроз прозоре револверску паљбу на полицајце. Ови су им такође

|