Policija

17

како би према том оценили, да ли је наоружање наше полиције на своме месту или не.

Лондонска полиција није досад имала сем палица, никаквог другог оружја. Али сад постоје врло јаке тенденције, да се и она наоружа, нарочито после њезине крваве борбе с руским анархистима усред вароши, и после догађаја који смо саопштили у прошлом броју листа у белешкама под насловом „Храброст једне жене“.

У Паризу, сваки полицајац носи пун револвер и сабљу, сем оних, који имају само задатак да регулишу саобраћај. Ти полицајци имају само један бели штап (палицу), којим дају потребне знаке публици.

У Берлину сваки орган полиције носи сабљу и аутоматски пиштољ (револвер) у кожној футроли, браон боје, изван мантила. За време мохабитских кравала неки су били наоружани и карабинкама — али то су биле изванредне прилике. У западном делу Берлина, где живи аристокрација и најотменији свет, и где су најмодерније радње, полиција не носи дању револвер већ само за време ноћне службе. Сабља се носи увек.

Љечка полиција, која се рекрутује искључиво од ислужених подофицира, носи сабљу и револвер. Револвер се не носи видно, већ скривено, испод капута, али увек у припреми за евентуални напад. Полицијски официри носе исто оружје само бољег квалитета. Морамо још додати, да се револвер врло ретко употребљава, можда једино из тога разлога, што је свакоме познато, да бечки полицајац сме да употреби оружје и да се према том зликовци много и не противе његовој наредби. Међутим, зна се да Беч има пуно онаквих типова, као што су то били они, који су играли главну улогу у оној лондонској афери.

У Петрдралу је полиција дуго времена трпела због недовољног оружања. Пре је полиција имала гломазну сабљу и регулатив револвер, и ова су оружја наравно била сасвим неспособна против бровнинга, који носе терористе. Пре три године добила је петроградска полиција аутоматски револвер, систем Маузер. Исти се носи у једној дрвеној футроли на форму штапа, тако да штап у случају потребе за трен ока постане брзометно ватрено оружје. Приликом демонстрација полицајци носе и панцире, како смо то у 5-ом броју нашега листа од прошле године изнели. Случајеви

који су се десили у руској полицији несумњиво су захтевали овакво наоружање.