Policija

— 190 —

Ускоро ће отпочети прегови и са Мађарском ради склатања конвенције о двовласницима.

Која је од ових конвенцнја повољна, 2 која неповољна по нас, то се може видети из садржине истих. Најбољу од њих ће обележити — време. То ће бити она која прва изгуби свој гајзоп Ф' бе, која прва ликвидира двовласнички режим.

Д-р М Влашкалин.

АДМИНИСТРАТИВНА РЕФОРМА“.

Границе атрибуција централне власти и улога државе — Централизација — Децентрализација — Ретиснализам Индустријализација администрације — Резултати добивени јавним службама приликом управљања индувтријским и тр“ говачким предузећима за време рата.

Данашња конверзација шефова влада, парламентараца, новинара, економиста и масе о изналажењу општег лека за утврђење равнотеже у јавним финансијама и препорођај света личи у свему на чувену Молијерову „крем-торту“.

Њихови разлозиг Административна Реформа! Њихова мисао Административна реформа! Изрази колико непрецизни толико и импресионистички!

Шта треба разумети под овим речима2 Може ли се од њих створити симбол спречавањем неколико злоупотреба или поправком неколико погрешакар Администрација је, у извесном "смислу, скуп државних служби. је ли могућно постићи уштеде самом променом начина трошења, без дизања у принципе трошковаг Мало је питања која су тако потпуно непозната онима који их не примењују, као што је то случај са административном реформом. Изузев чиновника од каријере, остали имају о овој реформи, по правилу, само површно знање, ограничено на њене чисто спољашње изгледе. Ово, међутим, никог не "спречава да о њој дискутује са поузданошћу, и да у своме 'портфељу носи потпуно израђени пројект о административној реорганизацији.

" Рапорт Алберша Анри-а, адвоката и професора на вишем трговачком институту у Анверсу, поднет Другом Међународног Конгресу за

Побољшање Администрације, који је одржан у Брислу септембра месеца жтрошле године.