Policija

— 205 —

Разумљиво је, да би при свему овоме ваља у свему нај-_ тачније поступати, јер мала непажња и ствар је пропала.

За ово мерење при сваком полициском уреду где је Бертијонажа у употреби имају специјално одређени и за то извежбани чиновници, који врше мерење и уређују регистратуру.

Бертијонажа се данас у главном употребљава у Франпуској Други систем, који се готово у исто време појављује“ кад и бертијонажа је:

3.) Дактилоскопија (отисак прстију).

И ако се овај начин за индентифицирање почео употребљавати код полиције тек у новије доба, порекло његово је ипак врло старо и незна се за право где му је почетак.

Познато је, на име, да је ход Турака и Арапа од пра сгарих времена био обичај да су неписмени људи потписивали равне, ма и најважније ствари, на тај начин, што су прст — јагодицу — једне руке, обично десне, умочили у неку фарбу и то онда отиснули на хартију. Па код нас је још и данас У употреби да неписмени Муслимани, кад имају шта за потписати, потписују исто на тај начин.

Данас је у употреби само отисак руке — цртица прста — јер покуси са отиском ногу нису дали повољних резултата.

Једино је отисак женских пета дао неко мерило за распознавање деце у великим болницама где се чешће замењују ново-рођена деца.

Има истина покуса и са отисцима животињске њуншке, који се највише употребљује код скупоцјених раса говеда, да би се могла разликовати од простијих.

Једино отисак руке добио је примену у пракси и показао се као одлично средство за идентификацију, пе којој је врло мвого злочинаца похватано.

Узмимо чист цилиндер, шешир, или ма који глатки предмет у руку, па кад га огледамо видећемо ва месту где смо држали прстима неке трагове — отиске, који су се у полукругу поређали у облику танких црта, једних око других у разним величинама и смеровима.

Погледајмо на јагодицу својих прста. Ту ћемо простим оком видети то исто т. ј. како се неке танке линије на јагодици свијају све на мање док се на најиспупченијем месту